Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antanas Matulas siūlo 2 proc. didinti akcizus alkoholiui

Nuo kitų metų 2 proc. siūloma didinti akcizų tarifus visam alkoholiui, o surinktomis lėšomis ketinama finansuoti alkoholio prevencijos priemones.
Vynas
Vynas / Sxc.hu nuotr.

Atitinkamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas Seime užregistravo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

Etilo alkoholiui siūloma akcizą didinti nuo 4,416 tūkst litų iki 4,504 litų už  hektolitrą.

Alui akcizą parlamentaras siūlo kelti nuo 8,5 lito iki 8,7 lito, o silpnesniems negu 8,5 proc. vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams akcizas būtų padidintas nuo 58 litų iki 59 litų hektolitrą.

Alui akcizą parlamentaras siūlo kelti nuo 8,5 lito iki 8,7 lito, o silpnesniems negu 8,5 proc. vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams akcizas būtų padidintas nuo 58 litų iki 59 litų hektolitrą.

Nuo 198 litų iki 202 litų už hektolitrą siūloma didinti ir akcizą vynui iš šviežių vynuogių ir kitiems fermentuotiems gėrimams.

Tarpiniams produktams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 15 procentų, siūloma akcizą didinti nuo 216 litų iki 220 litų už produkto hektolitrą, o jeigu didesnis stiprumas – nuo 304 litų iki 310 litų už produkto hektolitrą.  

Sveikatos reikalų komiteto vadovas taip pat siūlo sukurti Valstybinį sveikatingumo fondą, iš kurio būtų finansuojamos visuomenės sveikatos stiprinimo priemonės ir leistų mažinti išlaidas, susijusias su lėtinių neinfekcinių ligų pasekmėmis. A.Matulas Seime taip pat užregistravo atitinkamas Sveikatos sistemos įstatymo pataisas.

Pasak jo, tokio fondo kūrimas ir formavimas nebūtų precedentas Lietuvoje, nes tokiu principu yra sudaryti ir formuojami Kūno kultūros ir sporto rėmimo bei Kultūros rėmimo fondai.

A.Matulo teigimu, padidinus akcizus 2 proc., vartotojai tokio padidėjimo realiai nepajustų, tuo tarpu išaugusios pajamos į biudžetą galėtų būti skirtos fondui, neatimant jų iš kitų ūkio šakų.

A.Matulas sako, kad nors kasmet į valstybės biudžetą yra surenkami nemaži tabako ir alkoholio akcizų mokesčiai (pvz., apie 1,3 mlrd. litų už 2010 metus), tačiau iki šiol nė vienas procentas akcizų įplaukų nebuvo skirtas narkotikų, tabako, alkoholio ir kitų  visuomenės sveikatos rizikos veiksnių prevencijai.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2011 metais vienas šalies gyventojas suvartojo vidutiniškai 11,9 litro alkoholio – 1 litru daugiau nei 2010 metais.

Pernai šalyje spiritinių alkoholinių gėrimų buvo parduota 15,6 proc. daugiau, vyno ir fermentuotų gėrimų – 3,5 proc. daugiau, alaus – 2,2 proc. daugiau nei 2010-aisiais.

Alkoholinių gėrimų mažmeninės kainos pernai, palyginti su 2010 metais, sumažėjo 1,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius