-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antikorupcinė komisija: iš Irako valstybinių bankų pavogta beveik 700 mln. JAV dolerių

Iš Irako valstybinių bankų pasisavinta beveik 700 mln. JAV dolerių viešųjų lėšų, o įtariamoje turto grobstymo schemoje dalyvavo daugiau nei 40 žmonių, ketvirtadienį paskelbė kovos su korupcija komisija po trejus metus trukusio tyrimo.
Doleriai
Doleriai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl „klastojimo, grobstymo, manipuliavimo, pinigų plovimo (ir) piktnaudžiavimo padėtimi“ iš bankų dingo 926 mlrd. Irako dinarų (654 mln. eurų) , sakoma Sąžiningumo komisijos pranešime.

Numanomas grobstymas vyko Maisano provincijos žemės ūkio banko filiale, taip pat keturiuose banko „Rasheed“ padaliniuose Maisane ir sostinėje Bagdade, pranešė komisija.

Kada buvo įvykdyti šie nusikaltimai, komisija nenurodė, tačiau pavardės nenorėjęs skelbti komisijos pareigūnas sakė, kad tyrimai dėl įtariamos neteisėtos veiklos prasidėjo 2022 metais.

„Bus išduoti orderiai 41 įtariamo asmens suėmimui“ dėl įtariamos neteisėtos veikos, pridūrė pareigūnas.

Komisija skelbia, kad į šį skandalą, prilygstantį „organizuoto sabotažo prieš nacionalinę ekonomiką procesui“, buvo įtraukti banko darbuotojai ir net klientai.

Korupcija veši visuose Irako valstybės lygmenyse, tačiau paprastai į kovos su korupcija tarnybų akiratį patenka viduriniosios grandies vadovai, o ne aukščiausi pareigūnai.

Remiantis pernai paskelbtais oficialiais duomenimis, per du dešimtmečius nuo diktatoriaus Saddamo Husseino nuvertimo 2003 metais iš valstybės iždo dingo gerokai daugiau nei 400 mlrd. JAV dolerių (376 mlrd. eurų).

Pagal organizacijos „Transparency International“ korupcijos suvokimo indeksą Irakas užima 157-ą vietą iš 180 pasaulio šalių.

2019 metų pabaigoje gyventojų nepasitenkinimas korupcija ir su ja susijusio viešųjų paslaugų nykimo paskatino didžiulius protestus prieš režimą šalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius