Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentina po A.Fernandezo pergalės prezidento rinkimuose sugriežtino valiutos kontrolę

Opozicijos kandidatui Alberto Fernandezui laimėjus sekmadienį įvykusius Argentinos prezidento rinkimus, šalies centrinis bankas gerokai sugriežtino valiutos kontrolę, kad užkirstų kelią kapitalo nutekėjimui.
Alberto Fernandezas
Alberto Fernandezas / „Scanpix“ nuotr.

Centrinio banko vadovas Guido Sandleris (Gidas Sandleris) pareiškė, jog veiksmų buvo imtasi praėjusią savaitę pastebėjus „didelę JAV dolerių paklausą“.

„Dėl rizikos, jog tai tęsis ir šią savaitę, nusprendėme sugriežtinti kontrolę. Didžiausia suma, kurią fiziniai asmenys gali įsigyti per mėnesį, nuo pirmadienio buvo sumažinta iki 200 JAV dolerių“, – pareiškė jis.

Anksčiau ši suma sudarė 10 tūkst. JAV dolerių per mėnesį.

A. Fernandezui laimėjus rinkimus, į valdžią grįš populistinė peronistų partija, kuri su nedidele pertrauka šalį valdė visus pastaruosius 30 metų.

Išankstiniais duomenimis, A.Fernandezas surinko 48 proc. balsų, o dabartinis prezidentas Mauricio Macri, kuris atstovavo konservatoriams, – 40,5 procento. M.Macri jau pripažino pralaimėjimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mauricio Macri
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mauricio Macri

Argentiną jau ilgą laiką alina recesija ir skolų krizė, o rinkose vis labiau nerimaujama, jog šalis gali neįvykdyti įsipareigojimų Tarptautiniam valiutos fondui (TVF), kuriam yra skolinga dešimtis milijardų JAV dolerių.

Per savaitę iki rinkimų peso kursas JAV dolerio atžvilgiu krito 5,86 procento.

A.Fernandezas rinkėjus tikino, kad jo vadovaujama vyriausybė vykdys visus įsipareigojimus ir mėgins su TVF persiderėti dėl paskolos sąlygų. Jis taip pat tvirtino, kad, jam atėjus į valdžią, gyventojų indėliai bankuose bus saugūs.

Nuo rugpjūčio mėnesio, kuomet A.Fernandezas triuškinamai laimėjo pirmalaikius rinkimus, indėlininkai Argentinoje iš savo sąskaitų atsiėmė 12 mlrd. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius