Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Argentina užbaigė 15 metų trukusį ginčą su rizikos draudimo fondais

Argentinos naujoji rinkoms palanki vyriausybė sudarė preliminarų susitarimą, kad atkakliesiems rizikos draudimo fondams, nesutinkantiems su šalies skolų restruktūrizavimu, bus sumokėta 4,65 mlrd. JAV dolerių, o šis žingsnis užbaigs 15 metų trukusį įnirtingą ginčą ir atvers Buenos Airėms kelią ištrūkti iš finansinės izoliacijos.
Argentina
Argentina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Argentina

Teismo paskirtas tarpininkas Danielis Pollackas pirmadienį Niujorke sakė, kad naujasis susitarimas iš principo „išsprendžia visas pretenzijas“, kai buvo nuspręsta sumokėti fondams „NML Capital“, „Aurelius Capital Management“ ir dviem kitiems rizikos draudos fondams, valdantiems Argentinos obligacijas, kurias Buenos Airės jau seniai atsisakinėjo išpirkti.

Alfonso Pratas – Gay nurodė, kad Buenos Aires sumokės 75 proc. obligacijų vertės – tai yra, iš viso apie 6,5 mlrd. JAV dolerių.

D.Pollackas sakė žurnalistams, kad sutarta suma turi būti perduota grynaisiais pinigais – „žaliais JAV doleriais“ – iki balandžio 14 dienos, nes kitaip visas susitarimas bus „atšauktas“.

Vėliau pirmadienį Argentinos finansų ministras Alfonso Pratas – Gay nurodė, kad Buenos Aires sumokės 75 proc. obligacijų vertės – tai yra, iš viso apie 6,5 mlrd. JAV dolerių.

Šiuo susitarimu išpildomas pernai gruodį kadenciją pradėjusio prezidento Mauricio Macri pažadas rasti sprendinį ginče su kreditoriais, nors jo pirmtakė Cristina Kirchner atsisakė derėtis su „grobuoniškais“ fondais, anot jos, norinčiais sužlugdyti skolų prislėgtą valstybę.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) jaučiasi „labai padrąsintas“ šio susitarimo, sakė viena jo atstovė, pridūrusi, kad tai yra „svarbus žingsnis link leidimo Argentinai grįžti į finansų rinkas ir atkurti savo finansinę padėtį“.

Šis konfliktas siekia dar 2001 metus, kai Argentina paskelbė esanti nepajėgi grąžinti beveik 100 mlrd. dolerių skolų. Beveik visi šalies skolintojai galiausiai sutiko nurašyti 70 proc. savo turimų obligacijų vertės pagal restruktūrizavimo planą, kuris turėjo sudaryti sąlygas šaliai vėl atsistoti ant kojų.

Vis dėlto 7 proc. kreditorių atsisakė sutikti su tuo planu. Holdingo bendrovė „Elliott Management“, valdanti Niujorke įsikūrusį fondą „NML Capital“, kuris už skatikus supirko Argentinos obligacijas po to, kai šalis paskelbė bankrotą, kartus su „Aurelius“ kreipėsi į teismą, reikalaudami sumokėti visą nominalią obligacijų vertę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius