Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Atvirai pasakė, ką darys su „Luminor“: liks čia ilgam ir konkuruos su Skandinavijos bankais

Artimai su „Luminor“ įsigijimo sandoriu susijęs asmuo Jungtinėse Valstijose sutiko 15min papasakoti apie „Blackstone“ planus. Jis teigė, kad su Šiaurės bankais bus aktyviai konkuruojama, o į banką investuota ilgam. Ateityje planuojama banko akcijas viešai išplatinti biržoje – rengti vadinamąjį IPO.
„Blackstone“
„Blackstone“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienį pranešta, kad „Luminor“ banką perka viena iš didžiausių privataus kapitalo bendrovių pasaulyje – „Blackstone“. 15min susisiekė su asmeniu, kuris tiesiogiai dalyvavo šiame sandoryje, tačiau jis paprašė neatskleisti tapatybės.

„Nors tipiškai mūsų investavimo laikotarpis yra 5–7 metai iki pasitraukimo, esame įsipareigoję būti ilgalaikiu „Luminor“ partneriu. Tikime, kad pirminis viešas akcijų siūlymas (IPO) būtų labiausiai tikėtinas mūsų pasitraukimo scenarijus vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu“, – teigia artimai su sandoriu susipažinęs šaltinis, paprašęs likti neatskleistu.

Tai reiškia, kad tuomet, kai „Blackstone“ nuspręs trauktis iš rinkos, „Luminor“ banko akcijos bus siūlomos įvairiems investuotojams, jos bus kotiruojamos biržoje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Luminor“

Siekia spartinti transformaciją, tiesiogiai į valdymą nesikiš

„Mes visiškai palaikome vadovybės strategiją konsoliduoti „Luminor“ į nepriklausomą Baltijos šalių bankininkystės čempioną su technologijomis, kultūra ir ištekliais, kurie reikalingi esamų Šiaurės šalių bankų pirmaujančiam konkurentui“, – teigia 15min šaltinis.

Pažymima, kad „Luminor“ bus „aiškia alternatyva masiniame mažmeninės prekybos segmente, vietos įmonėms ir pirmaujantiems verslininkams“. Kaip ir pranešime spaudai, patikinama, kad kasdieniame klientų aptarnavime bus tęsiamas įprastas darbas.

Baltijos bankininkystės rinka, anot šaltinio, yra „ypač patraukli, lyginant su kitomis Europos rinkomis, kadangi yra itin koncentruota, joje mažas skolos svertas, lyginant su Vakarų Europa ir JAV, todėl ji yra pelninga ir auganti“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Luminor logotipas

„Mūsų užimama pozicija leis užtikrinti reikalingą kapitalą ir kitus išteklius investicijoms į technologijas, žmones ir kitas organines iniciatyvas tiek, kiek reikės“, – patikino šaltinis.

Esamą vadovų komandą artimai su sandoriu susipažinęs asmuo įvardija kaip „pasaulinės klasės“.

„Nors mes aktyviai dalyvaujame valdybos veikloje ir artimai dirbame su komandos nariais, kad jiems pagelbėtume ir užtikrintume reikalingus išteklius, kurie pagreitins transformaciją, tačiau tikimasi, kad vadovų komanda kasdienę veiklą atliks be tiesioginio mūsų įsikišimo. Mes tikimės, kad „Blackstone“ vyriausiasis patarėjas Michaelis Wolfas padės vadovams įvykdyti transformaciją banke neidamas vadovaujančių pareigų“, – teigė šaltinis.

Tai pirma „Blackstone“ investicija Baltijos šalyse, tačiau privataus kapitalo bendrovė, atrodo, daugiau pirkinių čia neplanuoja.

„Tai mūsų pirma privataus kapitalo investicija regione. Kol kas mes išliekame atviri kitoms investicijoms Baltijos šalyse per mūsų pasaulinį fondą, tačiau bet kokios kitos investicijos regiono finansų sektoriuje bus skirtos paremti „Luminor“, – teigia su sandoriu susijęs asmuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius