Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukotojus papiktino gyvūnų prieglauda: įsigijo „Audi Q5“, nors skundėsi skolomis

Klaipėdos rajone įsikūrusi prieglauda „Gyvūnų užuovėja“ papiktino gyvūnų mylėtojus. Vasarį ši įstaiga už 9,5 tūkst. eurų įsigijo nenaują „Audi Q5” automobilį, nors tuo pat metu savo feisbuko paskyroje skundėsi įsiskolinimais ir net įspėjo apie veiklos stabdymą. Prieglaudos vadovė komentuoja, kad automobiliui taupė dvejus metus ir jis reikalingas kasdienei įstaigos veiklai. Kritikai tvirtina, kad šis automobilis yra prabangos prekė, galimai įsigyta tenkinti asmeninėms reikmėms.
Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“
Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“

Automobilio nuotraukomis ir ekrano kopijomis, kuriose užfiksuotas pervedimo faktas, savo asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalijo Lina Vaitekūnaitė. Moteris leido15min naudoti paskelbtą informaciją.

Iš nuotraukų matyti, kad vasario 18 dieną „Gyvūnų užuovėja“ pervedė 9,5 tūkst. eurų už automobilį „Audi Q5”. Dar tą pačią dieną prieglauda rašė apie nepakeliamas skolas ir kvietė žmones aukoti.

Įstaiga tądien rašė, kad ją užgriuvo apie 3 tūkst. eurų siekusi skola.

Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“
Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“

„Esame neviltyje, priversti stabdyti veiklą, nes dar didesnių skolų užauginti negalime sau leisti. Kol turime tokio dydžio skolą, nebegalime gydyti gyvūnų, ruošti juos naujiems namams ir tiesiog atlikti tyrimus. Nebegalime imti nei vieno naujo gyvūno, kuriam galėtume padėti“, – vasario 18 dieną rašė „Gyvūnų užuovėja“.

L.Vaitekūnaitė sakė, kad vykdant tokią veiklą automobilis yra būtinas, bet taip pat jis turi būti ekonomiškas ir talpus. To, anot jos, negalima pasakyti apie įsigytą „Audi Q5.”

Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“
Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“

„Benamiai ir beglobiai gyvūnai – labai jautri tema. Ir po tokių skandalų, sąžiningoms prieglaudoms būna be galo sunku atgauti žmonių pasitikėjimą”, – sakė moteris.

15min redakcija sulaukė ir kelių skaitytojų laiškų, kuriuose jie dalijosi informacija apie „Gyvūnų užuovėjos“ pirkinį.

„Kai tą dieną, kai daromas pavedimas už automobilį, asociacija įkelia feisbuko žinutę su prašymu (ar grasinimu) padėti išmokėti tūkstantines skolas, grasindami nutraukti veiklą dėl įsiskolinimų, žmonėms, kurie aukoja pinigus, kyla klausimų. Kodėl suaukoti pinigai investuojami į tokį brangų, nepraktišką ir reikalaujantį didelių išlaidų kurui automobilį, jei kritinė situacija su skolomis ir maisto trūkumu gyvūnams?”, – rašė skaitytoja Laura (tikras vardas redakcijai žinomas).

Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“
Prieglaudos „Gyvūnų užuovėja“ įsigytas automobilis „Audi Q5“

Laura taip pat pasakojo, kad nauju pirkiniu „Gyvūnų užuovėjos“ vadovė gyrėsi savo draugams ir siuntė jiems pavedimo ekrano kopijos nuotraukas.

Kritikos internautai negaili ir prieglaudos feisbuko paskyroje. Viena moteris rašė, kad prieglauda „nuvylė daug žmonių.“

„Galite neigti, bet šis automobilis, nors ir senesnis, bet yra priskiriamas prie prabangos prekių vien dėl savo modelio ir prekės ženklo. Ir vien dėl jų padidėja ir jo eksploatavimo išlaidos”, – tvirtino ji.

Kita vartotoja ragino „susimokėti skolas, o paskui pirkti tokius automobilius.“

Prieglaudos vadovė: automobiliui 13 metų, čia nėra kažkoks stebuklas

Įdomu ir tai, kad apie naują pirkinį prieglauda pati savo feisbuko paskyroje neinformavo, o šis faktas iškilo tik vėliau. L.Vaitekūnaitės paskelbtais duomenimis, prieglauda turi dar du automobilius – „Opel Zafira“ bei „Audi A6.” Naujasis pirkinys „Audi Q5“ turi didžiausią, 3,2 l darbinio tūrio variklį iš visų trijų, be to, skirtingai nei pirmi du yra varomas benzinu.

„Sodra“ nurodo, kad balandžio 21 dieną „Gyvūnų užuovėjoje“ dirbo 4 darbuotojai.

Andželikos Bajorinaitės asmeninio albumo nuotr./Andželika Bajorinaitė
Andželikos Bajorinaitės asmeninio albumo nuotr./Andželika Bajorinaitė

Remiantis Registrų centrui pateikta metinė ataskaita, 2021 m. „Gyvūnų užuovėja“ iš juridinių bei fizinių asmenų gavo 134,7 tūkst. eurų paramos, dar 17,7 tūkst. eurų gavo iš Valstybinės mokesčių inspekcijos.

Susisiekus su prieglaudos vadove Andželika Bajorinaite, ji tvirtino, kad automobilį įsigijo „iš būtinybės“, nes vienas turėtas automobilis sugedo, dar kitam pasibaigė techninės apžiūros galiojimas. Naujam pirkiniui, pasak moters, taupyta dvejus metus.

„Žiūrėjome, kad automobilis būtų kiek galingesnis, kad galėtume važiuoti bekele, neužklimptume, kai prisninga, kad būtų bent kiek saugiau ir ji būtų didesnė. Vietos tikrai yra pakankamai. Tai 2009 metų senumo automobilis – jam 13 metų, tai nėra kažkoks stebuklas“, – 15min sakė A.Bajorinaitė.

Asociacijos „Gyvūnų užuovėja“ nuotr./Endriejavo seniūnijoje veikianti gyvūnų prieglauda
Asociacijos „Gyvūnų užuovėja“ nuotr./Endriejavo seniūnijoje veikianti gyvūnų prieglauda

Ji nesutiko, kad įmonė nuslėpė automobilio įsigijimo faktą ir tvirtino, kad visą informaciją galima rasti „Rekvizitai.lt“ puslapyje.

Be to, automobilis, pasak jos, yra naudojamas tik prieglaudos kasdieninėje veikloje.

„Nesuprantu, kodėl kiti sako, kad automobilis nepritaikytas prieglaudos veiklai. Mes pirmus trejus gyvavimo metus neturėjome automobilio, laužėme savus ir nesiskundėme. Niekas to nematė ir už tai nepadėkojo“, – gynėsi prieglaudos vadovė.

Paklausus, ar mano, jog sąžininga leisti pinigus tokiam pirkiniui, kai tuo pat metu skelbiama apie prastą prieglaudos finansinę situaciją, pašnekovė sakė, kad „visos prieglaudos automobilius gyvūnams vežioti perka iš suaukotų lėšų.“ Ji gynėsi, kad „Gyvūnų užuovėja“ veikia Klaipėdos rajone, tad vykstant į kliniką tenka sukarti apie 70 kilometrų į vieną pusę.

Mes pirmus trejus gyvavimo metus neturėjome automobilio, laužėme savus ir nesiskundėme. Niekas to nematė ir už tai nepadėkojo.

„Feisbuke rašome, nes lėšų visą laiką trūksta. Jums reikėtų pamatyti, kokios yra sąskaitos už klinikas. Antradienį vieną šuniuką vežėme padaryti pakartotinių kraujo tyrimų, paskyrė medikamentus, lašelinę – išleidome 160 eurų. Trečiadienį išvažiavo du šuniukai, ketvirtadienį – dar vienas. Viskas susideda, paramos reikia, bet automobiliui mes taupėme ilgai. Visą laiką taupome ir po truputį padengiame skolas. Kol dengiame vienas, kaupiasi kitos“, – aiškino ji.

A.Bajorinaitė tvirtino, kad nenorėjo nieko nuslėpti ir pripažino, kad nesitikėjo tokios žmonių reakcijos.

Ne pelno siekiančios organizacijos vadovė: žmonėms meluojama

Viešosios įstaigos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė šią situaciją vertino neigiamai, nes toks automobilis, pasak jos, yra prabangos prekė.

„Prieglaudų atstovai turi turėti normalius automobilius, o ne geldas, kurias reikia nuolat tvarkyti, bet gyvūnų vežiojimui tai nėra tinkamas automobilis. Patiems gyvūnams jis nėra tinkamas, išlaikymo, kuro sąnaudų brangumo prasme jis nėra tinkamas. Noriu pabrėžti, kad mes tikrai esame už tai, kad organizacijos turėtų automobilius ir neturėtų naudoti savanorių asmeninių automobilių, bet suprantame, kad toks pirkinys yra pirktas ne tiesioginei veiklai“, – 15min sakė B.Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Beglobiai gyvūnai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Beglobiai gyvūnai

Pašnekovė kritiškai pasisakė apie tai, kad gyvūnų prieglauda, nors ir skundėsi finansiniais sunkumais, pinigus pasirinko išleisti tokiam pirkiniui.

„Jeigu finansinė situacija yra tokia prasta, kad reikia stabdyti veiklą, tu tikrai neperki jokio automobilio, o ieškai, kur jį pasiskolinti ar išsinuomoti. Darai kažkokį laikiną pigų sprendimą, kol išsprendi veiklos stabdymo problemą. Vadinasi, nė iš tolo ten negresia joks veiklos stabdymas, jei tuo pat metu yra įsigyjami tokie pirkiniai. Akivaizdu, kad žmonėms yra meluojama, tokiu būdu iš jų išviliojami pinigai“, – komentavo B.Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

Noriu pabrėžti, kad mes tikrai esame už tai, kad organizacijos turėtų automobilius ir neturėtų naudoti savanorių asmeninių automobilių, bet suprantame, kad toks pirkinys yra pirktas ne tiesioginei veiklai.

Įstaigos vadovė sutiko, kad ši situacija pakenks ir kitoms prieglaudoms – žmonės nebus linkę pasitikėti ir aukoti, nes dauguma žmonių nesigilina į konkrečios organizacijos pavadinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius