-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bitkoino ir kripto savaitė: „Binance“ bėdos JAV gali atsiliepti ir Lietuvai, „Blue/Yellow“ BTC planai

Ir šią savaitę bitkoino (BTC) ir kripto bendruomenės skundėsi, kad ir vėl nėra ramybės – sukrėtimų buvo ir reguliavimo, ir kituose frontuose. Tačiau netrūko ir gerų, šios technologijos ir viso sektoriaus plėtrą rodančių naujienų.
Binance
Binance / 123RF.com nuotr.

Kampanija prieš bitkoiną. Kripto milijonieriaus Chriso Larseno už 5 mln. JAV dolerių nupirkta aplinkosaugos aktyvistų „Greenpeace“ kampanija prieš bitkoino „kasimą“ netikėtai pavirto paties bitkoino rinkodaros kampanija.

„Greenpeace“ užsakymu sukurta kaukolės su akiduobėse šviečiančiu BTC simboliu skulptūra, turinti simbolizuoti „kasėjų“ esą daromą žalą gamtai, taip patiko bitkoineriams, kad dabar ši kaukolė tapo vos ne visur BTC rėmėjų naudojamu simboliu.

Kampaniją finansuojančio milijonieriaus ir „Greenpeace“ liūdesiui, net pats kūrinio autorius pripažino klydęs dėl BTC „kasimo“. Ši tema yra sudėtinga, apipinta įvairiausiomis melagienomis ir turinti daug niuansų. Pavyzdžiui, jau yra daugybė realių pavyzdžių, kaip „kasimas“ padeda mažinti metano išmetimą į atmosferą ir padeda plėtoti atsinaujinančios energetikos šaltinius. Juoba, skaičiuojama, kad jau daugiau nei pusė „kasėjų“ suvartojamos elektros energijos yra „žalia“ ir ši dalis kasmet vis auga.

„Binance“ bėdos. Didžiausia pasaulyje kripto keitykla „Binance“ ir jos įkūrėjas Changpengas Zhao sulaukė JAV Žaliavų ateities sandorių prekybos komisijos kaltinimų dėl valstijose neleistinai vykdytos prekybos.

Komisija tvirtina, kad leidimo veikti JAV neturinčios „Binance“ darbuotojai esą patys patarinėjo JAV klientams kaip apeiti apribojimus naudotis šia platforma. Taip pat teigiama, kad bendrovė pro pirštus žiūrėjo į čia prekybą vykdančius nusikaltėlius. C.Zhao kaltinimus neigia. Kuo pasibaigs šis ginčas – neaišku, tačiau anksčiau pateikti panašūs kaltinimai kitai didelei keityklai, „BitMEX“, baigėsi šimtamilijonine bauda. Kita vertus, „Binance“ ir C.Zhao gali būti uždrausta imtis verslo JAV, kas taip pat gali bent trumpu laikotarpiu pakenkti prekybos aktyvumui visoje rinkoje.

Be to, šioje istorijoje yra ir lietuviškas kampas. Lietuvoje C.Zhao valdoma įmonė „Bifinity“ yra viena didžiausių mokesčių mokėtojų, pagal sumokėtus mokesčius aplenkusi ir SEB, ir „Swedbank“, ir „Maxima LT“. Ar „Binance“ problemos JAV gali sumažinti ir Lietuvos biudžeto įplaukas? Sužinosim.

Parama Ukrainai. Ukrainos pergale besirūpinanti „Blue/Yellow“ komanda pertvarko sistemą, kaip ji renka aukas BTC ir kripto. Artimiausiomis savaitėmis organizacijos puslapyje turėtų atsirasti naujas instrumentas, kaip skirti paramą, naudojantis BTC ir kripto technologijomis. „Blue/Yellow“ vadovas Jonas Ohman sako, kad nuo pernai vasario organizacija šiomis priemonėmis surinko „kelių šimtų tūkstančių“ eurų vertės paramos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Ohmanas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Jonas Ohmanas

BTC kaina. BTC investuotojai, panašu, nustūmė „Binance“ ir reguliuotojų klausimus į antrą planą ir daugiau dėmesio skiria lūkesčiams dėl švelnesnės centrinių bankų pinigų politikos. Toks pasikeitimas gali paskatinti investicijas į BTC.

Ketvirtadienį BTC trumpam buvo peršokęs ir 29 100 JAV dolerių kainą. Šiandien kaina svyruoja jau apie 28 000 JAV dolerių. Kainos svyravimus pastaruoju metu sustiprina ir rinkoje sumažėjęs likvidumas, tad didesni sandoriai stipriau paveikia kainą. Analitikai vis dar neatmeta galimybės, kad artimiausiu metu BTC dar gali nukristi ir iki 25 000 JAV dolerių, prieš pabrangdamas 30 000 JAV dolerių link. Bet kuriuo atveju, kol kas BTC mėnesį baigia pakilęs apie 20 proc., o per pirmą ketvirtį kaina padidėjo maždaug 70 proc..

BTC kaina per savaitę:

Apribojimai ES. Du svarbūs Europos Parlamento komitetai pritarė siūlymui apriboti didesnius nei 1000 eurų vertės BTC ir kripto persiuntimus – norima uždrausti tokius anoniminius persiuntimus, kuriuose dalyvauja juridiniai asmenys. Persiuntimai tarp fizinių asmenų šiais pakeitimais neliečiami. Dokumentai dar nėra galutiniai.

BTC panaudojimas. Mokėjimų platforma „ZEBEDEE“ paleido sprendimą, leidžiantį panaudojant bitkoino tinklą atlikti tarptautinius pervedimus vietinėmis valiutomis. Sprendimas išskirtinis tuo, kad vartotojui nereikia nei žinoti, kas yra BTC, nei su juo tiesiogiai susidurti: išsiunčiama ir gaunama vietinė valiuta, tačiau pats persiuntimas įvyksta BTC tinkle.

BTC ir kripto plėtra. „Nasdaq“ akcijų birža planuoja antrą šių metų ketvirtį pasiūlyti BTC ir kripto turto saugojimo paslaugas ir taip pradėti vystyti su šiuo sektoriumi susijusių paslaugų portfelį.

„Kasimas“. Bitkoino tinklo skaičiavimo pajėgumai pastaruoju metu gana stipriai išaugo, paskatindami diskusijas, ar tik ne valstybės pradėjo „kasti“ BTC. Žinovai sako, kad tai yra mažai tikėtina, nes tokio masto veiklą būtų sunku nuslėpti.

Reguliavimas. JAV BTC ir kripto industrija sunerimo, kad JAV politikų bandymai uždrausti Kinijos kontroliuojamą „TikTok“ video platformą gali vėliau būti panaudoti drausti daugybę kitų dalykų, tarp jų ir BTC ar kripto, nes parengto įstatymo kalba yra gana dviprasmiška.

NFT. „Amazon“ taip pat jau aktyviau pradeda signalizuoti artėjantį NFT (non-fungible token, nekeičiamasis žetonas) prekyvietės paleidimą – kai kurie klientai sako gavę el. laišką iš kompanijos, kuriame pranešama apie jiems suteiktą NFT.

123RF.com nuotr./„Amazon“
123RF.com nuotr./„Amazon“

Menas. „Freeport“ platforma ruošiasi gegužę pradėti pardavinėti keturis žetonizuotus (tokenized) Andy Warholo paveikslus. Tai nėra NFT, o pirkėjai gaus skaitmeninį žetoną, atitinkantį dalį paveikslo – tai bus tarsi paveikslo „akcija“.

Ir pabaigai, bitkoineriai nusprendė apšviesti Frankfurte įsikūrusį Europos centrinį banką apie bitkoiną tiesiogine prasme – galingo projektoriaus pagalba ant banko būstinės rodydami BTC simbolį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius