Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 21 /09:22

Bitkoinui perlipus 8000 dolerių kainą, jų bankomatai Lietuvoje kasdien sulaukia klientų

Vilniuje jau kurį laiką veikia bent du bitkoinų bankomatai – 15min pasiaiškino, kokias galimybes jie suteikia, kokiomis apimtimis jais naudojamasi. Bitkoinų kainos jau peržengė 8000 JAV dolerių ribą, tačiau įprastai Lietuvoje esančiame „bitkoinomate“ perkama vos už 50–150 eurų. Čia skirtumas tarp pirkimo ir pardavimo kainos sudaro stulbinančius 13 proc., tačiau tai nė motais norintiems anonimiškumo – kas dieną bankomatus aplanko keliolika pirkėjų ir pardavėjų.
Popierinės bitkoinų piniginės
Popierinės bitkoinų piniginės / Ernesto Naprio / 15min nuotr.

Nusipirkti bitkoinų sugalvoję gyventojai turi kelias alternatyvas – registruotis biržose internetu, naudotis tarpininkų ar brokerių paslaugomis. Pernai Lietuvoje pristatyta ir naujovė – galimybė įsigyti ir parduoti bitkoinus specialiame bankomate anonimiškai.

Vilniuje veikia du bitkoinų bankomatai – vienas prekybos centre „Go9“, o kitas – A.Savičiaus g. 12-1. 15min aplankė abu.

Anonimiškumas turi ribas

Galimybė anonimiškai bankomate pirkti ir parduoti bitkoinus vis dėlto yra ribota.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Bitkoinų bankomatas prekybos centre „Go9“
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Bitkoinų bankomatas prekybos centre „Go9“

Vieno sandorio vertė negali būti didesnė nei 500 eurų (prekybos centre „Go9“).

Savičiaus g. esančiame bankomate nusipirkti galima už 1095 eurus, o parduoti – už 1500 eurų.

Tad viso bitkoino, jau kainuojančio daugiau nei 8000 JAV dolerių, arba daugiau nei 6800 eurų, bankomate nupirkti nepavyks. Tiesa, nėra ribojamas sandorių skaičius – visą bitkoiną galima nusipirkti per kelis kartus.

Atsimušus į didžiausio sandorio ribą „Go9“ esančiame bankomate bus paprašyta registruotis ir pateikti asmens dokumento kopiją – tuomet galimi didesni sandoriai. Kitame bankomate tokia galimybė apskritai nesuteikiama.

Atskaitys riebius komisinius

Pirmiausia 15min aplankė Savičiaus g. esantį bitkoinų bankomatą. Jis yra svečių namuose „Jimmy Jumps House“, į kuriuos galima patekti tik paskambinus šalia medinių vartų esančia telefonspyne.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Bitkoinų bankomatas Savičiaus g.
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Bitkoinų bankomatas Savičiaus g.

Įleidusi svečių namų darbuotoja iš pradžių teigė, kad bankomatas neveikia, tačiau priėjus prie bankomato buvo akivaizdu, kad jis veikia. Bankomatas priklauso Estijos įmonei „DeCrypto OÜ“, tačiau svečių namų darbuotoja teigė neprisimenanti, kad jį pastaruoju metu būtų prižiūrėjęs koks nors aptarnavimo specialistas. Pabandėme bankomatu pasinaudoti.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Instrukcijų, sąlygų ir privatumo skiltys bitkoinų bankomate – tuščios
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Instrukcijų, sąlygų ir privatumo skiltys bitkoinų bankomate – tuščios

Pirmiausia į akis krinta tai, kad daugiau nei metus veikiančio bankomato sistema visiškai nebaigta – galbūt tą lėmė ir kokie nors techniniai nesklandumai.

Skiltyse „Sąlygos“, „Privatumas“ nei anglų, nei lietuvių kalbomis nebuvo jokios informacijos, neveikė ir pagalbos skiltis „Instrukcija“, kur turėtų būti nurodyta, kaip bankomatu naudotis.

Tačiau pagrindinės funkcijos, panašu, veikė. Nors rinkoje tuo metu bitkoinai kainavo apie 6650 eurų, bankomatas siūlė parduoti klientams bitkoinus po 7092,26 euro, o nupirkti – po 6253,09 euro. Taigi skirtumas tarp pardavimo ir pirkimo kainos siekia 840 eurų, arba 13,4 procento nuo supirkimo kainos.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pirkimo ir pardavimo kainos bitkoinų bankomate Savičiaus g.

Nėra nurodyta, ar taikomi kokie papildomi mokesčiai. Bankomatas priima visus popierinius eurų banknotus.

Anonimiškumas – iki 500 eurų

Kitas bankomatas veikia prekybos centre „Go9“. Pirmasis pastebėjimas ir nuostaba – šis įrenginys į paspaudimus reaguoja itin lėtai, tenka ilgokai luktelėti, kol bankomatas atliks savo funkcijas.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pabosta laukti, kol „Go9“ esantis bitkoinų bankomatas sureaguos į komandas
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Pabosta laukti, kol „Go9“ esantis bitkoinų bankomatas sureaguos į komandas

Bankomate yra tik trumpos sąlygos anglų kalba, o paaiškinimai daugiausia teikiami atskiruose komentaruose prie įvairių funkcijų.

Čia limitai jau kitokie – anonimiškai galima atlikti sandorius perkant ir parduodant bitkoinus iki 500 eurų vertės. Jei vertė didesnė – prašoma registruotis, pateikiant asmens dokumento kopiją.

Krinta į akis įkainių skirtumai – šiame bankomate tiek bitkoinų pardavimo, tiek ir pirkimo įkainiai, gerokai didesni nei kitame bankomate – kone 200 eurų, nors apsilankymus teskyrė pusvalandis ir tuo metu rinkoje bitkoino kaina beveik nekito.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Keitimo kursas bitkoinų bankomate
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Keitimo kursas bitkoinų bankomate

„Go9“ esantis bankomatas siūlė įsigyti bitkoiną už 7224,19 euro, o superka – po 6405,29. Skirtumas tarp pirkimo kainos panašus ir siekia 819 euro. Vieną kartą nupirkus ir pardavus bitkoinus, paslaugos tiekėjui lieka 12,8 proc. nuo kliento atgautų pinigų. Apie komisinius neužsimenama.

Prie šio bankomato nėra nurodyta jokių kontaktų, kur galima kreiptis, jei iškiltų klausimų. Valiutų keitykloje „Top Exchange“, ant kurios sienelės pritvirtintas bankomatas, darbuotoja nurodė, kad bendrovei jis nepriklauso.

15min nė viename bankomate nepastebėjo, kad būtų kokių įspėjimų apie riziką, kylančią perkant ir parduodant bitkoinus.

Siūlo susikurti piniginę, kuri nebūtinai saugi

Kad sandoriai bitkoinais galėtų įvykti, reikalinga bitkoinų piniginė – bankomatai prašys nuskenuoti jos QR kodą.

Perkant bitkoinus, jei klientas neturi bitkoinų piniginės, „Go9“ esančiame bankomate siūloma susikurti popierinę versiją – 15min pabandė tą padaryti kelis kartus, tačiau funkcija iš pradžių neveikė. Tik po kelių minučių bankomatas pradėjo spausdinti iškart kelias anksčiau užsakytas bitkoinų pinigines.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./„Go9“ esančiame bitkoinų bankomate sukurta piniginė
Ernesto Naprio / 15min nuotr./„Go9“ esančiame bitkoinų bankomate sukurta piniginė

Reikia turėti omenyje, kad tokių piniginių kūrėjas – o juo nurodoma kompanija UAB „Brolexy“ – gali turėti prieigą prie šios piniginės privačių raktų. Tokia piniginė nebus tokia saugi, kaip susikurta savarankiškai. Piniginių vieši raktai netgi suformuoti su paslaugos operatorės „General Bytes“ inicialais – prasideda „1GB...“.

A.Savičiaus g. esantis bankomatas nepasiūlė iškart susikurti popierinės piniginės, tačiau apsilankymo metu nusipirkti bitkoinų nebuvo bandoma – galbūt tokia funkcija galėjo atsirasti įnešus realių pinigų.

Visais atvejais geriau naudoti nuosavą sukurtą piniginę, kuomet klientai gali būti labiau užtikrinti jos saugumu.

Kartais pritrūksta bitkoinų

A.Savičiaus g. esantis bankomatas sulaukia nedaug bitkoinų prekeivių. „Jimmy Jumps House“ darbuotoja patikino, kad per dieną tenka įleisti nuo dviejų iki dešimties bankomato naudotojų. Kito būdo prieiti prie bankomato nėra – tenka pasiskambinti personalui.

GO9 nuotr./GO9
GO9 nuotr./GO9

„Go9“ esančio bankomato savininkai ukrainiečiai atsakė į 15min klausimus – bankomate liepą dar buvo atliekama po 1–2 sandorius per dieną, o šiuo metu jau atliekama apie 4–6 sandorius per dieną. Vidutinė jų vertė – po 50–150 eurų.

Ernesto Naprio / 15min nuotr./Ant  Savičiaus g. esančio bitkoinų bankomato paviršiaus kaupiasi dulkės
Ernesto Naprio / 15min nuotr./Ant Savičiaus g. esančio bitkoinų bankomato paviršiaus kaupiasi dulkės

„Kaip ir bet kuriame kitame versle, bankomato veiklos pradžia buvo gana lėta. Tačiau dabar viskas gerai ir būna dienų, kai mums pritrūksta bitkoinų, kad juos galėtume parduoti pirkėjams. Tad iš esmės ši investicija atitiko mūsų lūkesčius“, – 15min sako „Brolexy“ savininkas ukrainietis Dmytro Ahejevas.

Jis tikino, kad pastaruoju metu keičiasi ir vartotojų elgsena – dažniau atsiranda parduodančiųjų bitkoinus.

„Taip, vartotojų elgsena pasikeitė. Įprastai dauguma klientų nori pirkti bitkoinų, tačiau pastarąjį mėnesį klientai nori daugiau bitkoinų parduoti. Mano asmenine nuomone, kiekvieną dieną bitkoinai tampa vis populiaresni ir vieną dieną, jei žmonės nuspręs, jie pakeis tradicines valiutas. Tačiau tam reikia daugiau laiko“, – sako D.Ahejevas.

Bankomatas tenkina norą „pačiupinėti fiziškai“

Bitkoinų bankomato savininkas D.Ahejevas, paklaustas, kam elektroninių mokėjimų eroje reikalingas fizinis bankomatas, neturėjo aiškaus atsakymo.

„Tai bendras klausimas. Lygiai taip pat, kaip žmonės eina į įprastą bankomatą išsiimti grynųjų iš kortelių. Jie tiesiog nori turėti kažką realaus savo rankose. Pinigai bankų kortelėse yra tas pats virtualus kiekis kaip ir bitkoinai internetinėse piniginėse. Ir, žinote, jau turime panašų projektą, kuris leidžia žmonėms pervesti bitkoinus į bankų sąskaitas“, – sako D.Ahejevas.

Tačiau klientai, pasak jo, kol kas mieliau išsigrynina bitkoinus bankomate, o tik tada įneša pinigus į bankų sąskaitas.

Įžvelgia bitkoino problemų

D.Ahejevas neslepia, kad bitkoinas turi rimtų trūkumų, kurie kenkia verslui. Jis tikisi, kad ateityje jas išspręs technologijos.

„Kalbant apie perspektyvas, manau, kad pagrindinė problema yra ta, kad žmonės negali išleisti bitkoinų nemokamai, o bitkoinų tinkle mokėjimai užtrunka ilgai. Pavyzdžiui, turi gauti 1–3 patvirtinimus, kad gautum bitkoinus. O jei nori nusipirkti kavos, pavyzdžiui, turėsi laukti apie 10–30 minučių ir kartais sumokėti papildomą 2–4 eurus siekiantį mokestį, kad procesas pagreitėtų. Tad šioje srityje tik technologijos galėtų pagerinti mokėjimus bitkoinais“, – D.Ahejevas.

Bitkoinų bankomatas „Go9“
Bitkoinų bankomatas „Go9“

Tačiau, anot jo, mokėjimai bitkoinais naudingi kitoje srityje.

„Mokėjimai bitkoinais turi ateitį. Pavyzdžiui, jei reikia gauti pinigų Lietuvoje iš Australijos, dabar turi laukti 5 dienas, kol SWIFT mokėjimas įvyks. Bitkoinais tą gali padaryti per minutes, o jei reikia grynųjų, gali pasinaudoti bitkoinų bankomatu su žemais mokesčiais – čia išsigryninti itin lengva“, – tikino D.Ahejevas.

Jis tikina, kad jų mokesčiai yra kintantys, ir parduoti bitkoinus kainuoja apie 2–3 proc., o nusipirkti – 5–8 proc., priklausomai nuo rinkos situacijos.

„Dažniausiai kainos yra tokios pačios, kartais žemesnės, tai priklauso nuo situacijos rinkoje“, – sako D.Ahejevas.

123RF.com nuotr./Fizinis bitkoinas
123RF.com nuotr./Fizinis bitkoinas

Jis patikina, kad ketina plėsti šią veiklą, tačiau yra kliuvinių.

„Žinote, turiu 3 įmones ir labai daug darbo. Tačiau planų plėtrai turiu. Tikiuosi, kad prekybos centras „Akropolis“ leis mums įrengti kitą bitkoinų bankomatą, bet, jei nuoširdžiai, jie nebuvo labai laimingi išgirdę apie tai“, – stebisi D.Ahejevas.

„DeCrypto“: kainos atitinka pasaulines

„Klientų skaičius gali būti labai skirtingas. Yra dienų, kai neateina nei vienas klientas, bet kartais turime 5-10 klientų per dieną. Jų srautas labiau priklauso nuo bitkoino kainos ir naujienų. Kaina krenta – visi nori pirkti, o jei kaina kyla – parduoti“, – sako bankomatą Savičiaus g. valdančios „DeCrypto OÜ“ vadovas Aleksei Galkinas ir pažymi, kad mažiau bankomato naudotojų būna tuomet, kai kainos stabilios.

Jis patikina, kad nuo veiklos pradžios susidomėjimas bankomatu augo – mat tuo pat metu apskritai kriptovaliutų populiarumas didėjo.

„Bankomatas yra sparčiausias būdas nusipirkti bitkoiną. Galima pirkti ir per biržas ar tarpininkus, tačiau pirmiausia reikia registruotis, tuomet patikrinti tapatybę, persiųsti pinigų. Ar ieškoti tarpininkų, kurie sutiks parduoti be to. Bankomatu pasinaudoti paprasčiau. Jis čia, veikia 12 valandų per parą, ir kiekvieną dieną pasiekiamas. Bitkoinus galima gauti per 30 sekundžių“, – sako A.Galkinas.

Jis neatsisako planų, kad Lietuvoje galėtų atsirasti ir daugiau tokių bankomatų.

„Vilniuje tikėtina, šiuo metu negalvojame apie konkrečią vietą. Taip pat svarstome dėl vietos bankomatui Kaune“, – sako A.Galkinas.

Jis deklaruoja ir bankomato taikomus mokesčius – taikomas standartinis 6 proc. tarifas sandoriams.

„Įprastai, atsižvelgiant į tarptautinę statistiką, vidutiniškai mokesčiai siekia 8,22 proc. Nusipirkti biržoje pigiau, tačiau reikalauja daugiau laiko ir labiau komplikuota, nei bankomate. Pagrindinis bankomato privalumas – galimybė mokėti grynaisiais ir greitai gauti bitkoinus“, – sako A.Galkinas.

Paaukojus anonimiškumą, galima apsisukti pigiau

Internetiniai paslaugų teikėjai siūlo pirkti ir parduoti bitkoinus gerokai mažesniu kainų skirtumu. Tiesa, irgi ne už dyką.

Pavyzdžiui, lietuviškoje svetainėje „Bitmarket.lt“ skirtumas tarp pirkimo ir pardavimo kainos sudaro keliasdešimt eurų vietoje 800 eurų ir netaikomi prekybos mokesčiai. Tačiau norint iš čia atlikti pavedimus bitkoinais, teks nemenkai atseikėti – mažiausiai 0,005 bitkoino, o tai jau sudaro 34 eurus. Pavedimo komisinis negali būti mažesnis nei 1 proc. vertės.

123RF.com nuotr./Kriptovaliutos
123RF.com nuotr./Kriptovaliutos

„Spectrocoin.com“ siūlomas skirtumas tarp bitkoinų pirkimo ir pardavimo kainos siekia apie 400 eurų. Tačiau vėl taikomi papildomi mokesčiai pavedimams.

Daug ir užsienio paslaugų teikėjų, visų jų įkainiuose vartotojams susigaudyti gali būti itin sunku, dažnai jie netgi akivaizdžiai neišskiriami.

Tačiau internetu teikiamų paslaugų trūkumas, lyginant su bankomatais – kone visais atvejais tenka identifikuoti klientą pateikiant jo asmens tapatybės dokumentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius