-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Britai nori taupyti ir Lietuvos sąskaita

Rekordinį taupymą paskelbusioje Didžiojoje Britanijoje pasigirdo siūlymas išsiųsti tūkstančius kalėjimuose sėdinčių užsieniečių atlikti bausmės į gimtąsias šalis. Jeigu ši idėja sulauktų pritarimo, į Lietuvą galėtų būti sugrąžintas 361 nusikaltėlis, kurio išlaikymas mokesčių mokėtojams atsieitų ne vieną tūkstantį litų.
Davidas Cameronas
Davidas Cameronas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų portalas 15min.lt jau rašė, kad taupymo priemonių ieškantis ministras pirmininkas Davidas Cameronas norėtų šalyje įkalintus užsieniečius grąžinti į tėvynę be jų sutikimo.

Šiuo metu vienas iš septynių kalinių Didžiojoje Britanijoje yra užsienietis. Remiantis D.Camerono siūlymu, užsieniečiai bausmes turėtų atlikti gimtosios šalies įkalinimo įstaigose. Dar vienas siūlymas – su oficialiais dokumentais susijusius nusikaltimus padarę užsieniečiai (pavyzdžiui, suklastoję asmens dokumentą) būtų ne sodinami į Didžiosios Britanijos kalėjimą, o išsiunčiami iš šalies be teisės grįžti.

Grąžinti nuteistieji kalėtų kukliau

Statistiniai duomenys rodo, kad šiuo metu Didžiojoje Britanijoje už žmogžudystes, vagystes, smurtą ir narkotikus kali daugiau nei 85 tūkst. žmonių. 11 tūkst. 135 iš jų – užsieniečiai, tarp kurių yra 361 Lietuvos pilietis.

Didžiosios Britanijos mokesčių mokėtojams vienas kalinys per metus atsieina 38 tūkst. svarų sterlingų (maždaug 149 tūkst. Lt).

Lietuvoje kalinių išlaikymas kainuoja gerokai mažiau. Kaip „15min“ sakė Kalėjimų departamento prie Teisingumo ministerijos atstovė spaudai Audrė Mišeikienė, vienas nuteistasis per parą valstybei atsieina vidutiniškai 45,87 Lt. Tai būtų maždaug 16 tūkst. 742 Lt per metus. Ateityje vieno kalinio išlaikymo sąnaudos per dieną turėtų sumažėti iki 40 Lt.

Be to, pavasarį įsigaliojo nuostata, kad nuteistieji išlaidas už jų naudojamų prietaisų suvartotą elektros energiją turi sumokėti patys. Mokestis už elektros prietaisus priklauso nuo jų galingumo. „Už televizorių, kompiuterį – maždaug po 5 Lt, už virdulį – apie 13 Lt per mėnesį“, – vardijo I.Mišeikienė.

Teisingumo ministerijos pateiktais duomenimis, per šių metų kovo–rugsėjo mėnesius nuteistieji už asmeninių buitinių prietaisų suvartotą elektros energiją laisvės atėmimo vietų biudžetą papildė daugiau nei 125 tūkst. litų.

Lietuvoje – užsieniečių mažiau

Kalėjimų departamento duomenimis, Lietuvos laisvės atėmimo vietose kali 8 tūkst. 885 asmenys. 102 iš jų – užsienio piliečiai. Daugiausia į Lietuvos kalinimo įstaigas patenka asmenų iš valstybių kaimynių – Rusijos, Baltarusijos, Latvijos.

Teisingumo ministerijos duomenimis, šiemet iš Lietuvos į užsienio valstybes buvo perduoti 3 nuteistieji – 2 į Latviją, 1 į Rusiją.

Lietuvai buvo perduotas 51 nuteistasis – 10 iš Norvegijos, po 9 iš Švedijos ir Vokietijos, 7 iš Baltarusijos, likusieji – iš Rusijos, Latvijos, Didžiosios Britanijos, Čekijos, Austrijos, Ispanijos, Gruzijos.

Didžiosios Britanijos kaliniai

Statistiniai duomenys rodo, kad daugiausia užsieniečių Didžiosios Britanijos įkalinimo įstaigose yra iš Jamaikos (942), Nigerijos (727), Airijos (681), Lenkijos (642), Vietnamo (596), Pakistano (440), Somalio (433), Rumunijos (380), Kinijos (364) ir Lietuvos (361).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius