-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Britanijoje ir Prancūzijoje įsigalioja tvarka dėl neutralių cigarečių pakelių

Penktadienį Didžiojoje Britanijoje ir Prancūzijoje įsigalioja tvarka dėl neutralių cigarečių pakelių. Tokį sprendimą sveikina kovotojai už visuomenės sveikatą, tačiau kritikuoja tabako kompanijos.
Neutralūs cigarečių pakeliai
Neutralūs cigarečių pakeliai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Cigarečių pakelius su logotipais ir išskirtiniais spalviniais akcentais pakeis neutrali pakuotė. Aktyvistai sako, kad tai padės sumažinti mirtino ir priklausomybę skatinančio produkto paklausą.

Naujos pakuotės abejose šalyse bus įvestos per kelis ateinančius mėnesius. Verta paminėti, kad prieš kelerius metus tokia tvarka įsigaliojo Australijoje, ir manoma, kad ji padėjo sumažinti rūkančiųjų skaičių, ypač tarp jaunų žmonių.

Britanijos mažmenininkams bus suteikti vieneri meti išparduoti turimas cigarečių atsargas, o Prancūzijos prekybininkai tai turės padaryti iki sausio 1 d.

„Per ilgai blizgi ir gudriai sugalvota pakuotė viliojo jaunus žmonės rūkyti, – sakė Britanijos plaučių fondo vykdomoji direktorė Penny Woods. – Australijoje neutrali cigarečių pakuotė buvo įvesta 2012 metais ir šalyje gerokai sumažėjo rūkančiųjų gretos. Jeigu ir tik nedidelė dalis iš 200 000 vaikų, kurie kasmet Britanijoje pradeda rūkyti, dėl to nerūkys, bus išgelbėta tūkstančiai gyvybių.“

Savo ruožtu, Prancūzijos sveikatos apsaugos ministrė Marisol Touraine sakė: „Neutrali pakuotė yra negraži ir taip yra tikslingai sugalvota. Tikslas yra sunaikinti cigarečių pakuočių patrauklumą“.

Britanijoje ir Prancūzijoje cigarečių pakeliai turės būti neutralios pilkšvai žalsvos spalvos, kaip ir likusioje ES dalyje, o 65 proc. pakuotės ploto turės užimti perspėjimai dėl rūkymo žalos sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius