-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

D.Trumpas vėl pagrasino Pekinui muitais, jeigu neįvyks jo derybos su Kinijos prezidentu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas antrą kartą per vieną dieną pagrasino padidinti 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus, jeigu per birželio pabaigoje Japonijoje įvyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G20) aukščiausiojo lygio susitikimą neįvyks jo derybos su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose pirmadienį pareiškė, jog toms kiniškoms prekėms, kurioms JAV dar nebuvo nustatyta papildomų muitų, gali būti įvesti 25 proc. arba „kur kas didesni“ muitai, rašo agentūra „Bloomberg“.

Kiek anksčiau pirmadienį per interviu televizijos kanalui CNBC jo buvo paklausta, ar tuo atveju, jeigu Kinijos prezidentas praleis aukščiausiojo lygio susitikimą, muitai bus įvesti nedelsiant.

D.Trumpas į tai atsakė: „Taip, bus. Ir aš manau, kad jis atvyks, esame numatę susitikimą. Mūsų santykiai yra puikūs, jis nuostabus vyrukas, puikus žmogus, labai stiprus, labai protingas, bet jis yra už Kiniją, o aš – už Jungtines Valstijas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinija ir Jungtinės Amerikos Valstijos

Visgi jis pareiškė esąs tikras, kad „Kinija sudarys prekybos susitarimą, nes jiems teks tai padaryti“.

„Manau, mūsų nesutarimus galima labai lengvai išspręsti“, – pažymėjo JAV prezidentas.

Su Xi Jinpingu jis planuoja susitikti per G20 aukščiausiojo lygio susitikimą, kuris įvyks Osakoje birželio 28–29 dienomis.

„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas
„Scanpix“/AP nuotr./Xi Jinpingas

Gegužės mėnesį D.Trumpas daugiau kaip dukart – nuo 10 iki 25 proc. – padidino 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus, nors tuo metu vyko eilinis dvišalių derybų dėl prekybos ratas.

JAV prezidentas taip pat liepė pradėti rengtis įvesti importo muitus dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms, tai yra visai likusiai Kinijos eksporto į Jungtines Valstijas daliai.

Pekinas ėmėsi atsakomųjų priemonių ir šis prekybos santykių paaštrėjimas tapo didžiausiu neigiamu veiksniu, su kuriuo pastaruoju metu susidūrė pasaulio rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius