Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpo grasinimai dėl muitų išprovokavo griūtį Kinijos ir Honkongo biržose

JAV prezidentui Donaldui Trumpui pagrasinus padidinti muitus Jungtinių Valstijų iš Kinijos importuojamoms prekėms ir galbūt sužlugdžius aukšto lygio derybas dėl prekybos, kurios jau priartėjo prie galutinio etapo, pagrindiniai Kinijos akcijų indeksai pirmadienį krito daugiau nei 5 procentais.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Indeksas „Shanghai Composite“ rytinėje prekybos sesijos dalyje sumažėjo 5,19 proc., o „Shenzhen Composite“ – 5,86 procento.

Honkongo „Hang Seng“ smuko 3,31 procento.

D.Trumpo tviteryje paskelbtas grasinimas savaitės pabaigoje padidinti 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus importo muitus paskatino išpardavimą visos Azijos akcijų biržose.

Tokiu būdu jis, matyt, nori paspartinti derybas tarp dviejų ekonomikos galiūnių.

Tačiau jo pasiektas rezultatas, regis, gali būti priešingas – kitas derybų ratas numatytas Vašingtone šią savaitę, tačiau ir agentūra „Bloomberg“, ir JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“ jau pranešė, jog Pekinas dabar svarsto galimybę dėl D.Trumpo grasinimų atidėti šias derybas.

Dėl įvairių priemonių, kurių ėmėsi Kinijos vyriausybė, siekdama paskatinti šalies ekonomikos augimą ir ją apsaugoti nuo prekybos ginčų ir kitų sunkumų poveikio, šių metų pirmieji mėnesiai Kinijos akcijų indeksams buvo išties sėkmingi.

Pavyzdžiui, „Shanghai Composite“ nuo metų pradžios iki balandžio vidurio pakilo maždaug 30 procentų.

Tačiau per pastarąsias tris savaites indeksai krito maždaug 10 proc., nes atsirado ženklų, jog Kinija apribos tolesnių skatinamųjų priemonių mastą.

Po D.Trumpo grasinimų Kinija gali pasitraukti iš šios savaitės prekybos derybų rato

Po D.Trumpo grasinimų Kinija gali pasitraukti iš šią savaitę Vašingtone numatyto derybų dėl prekybos rato, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Pagal dabartinius planus, derybos dėl prekybos turi būti atnaujintos Vašingtone ateinantį trečiadienį, dar praėjusią savaitę JAV pareigūnai, regis, tikėjosi, kad prekybos susitarimas gali būti suderintas iki šios savaitės pabaigos.

Kinijos pareigūnai yra sakę, jog nepasiduos spaudimo taktikai, ir dabar svarsto, ar dalyvauti derybose, pranešė „The Wall Street Journal“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius