Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Danatas Čerjazdanovas: Norime, kad technologijų pagalba investavimas taptų lengvas, aiškus, skaidrus ir suprantamas

Danatas Čerjazdanovas yra tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo platformos „Savy“ vadovas, turintis daugiau nei 15 metų patirties bankininkystės ir finansinių technologijų srityje, rašoma pranešime spaudai.
Donatas Čerjazdanovas
Donatas Čerjazdanovas / Asmeninio archyvo nuotr.

D.Čerjazdanovas yra savo srities profesionalas, sukaupęs daug patirties kuriant ir diegiant skaitmeninius sprendimus ir kitas inovacijas verslo plėtrai. Šiame interviu su Danatu kalbamės apie tarpusavio skolinimo platformą „Savy“ , jos atsiradimą, veiklą ir ateities planus, taip pat apie investicijų ir asmeninių finansų valdymo svarbą.

– Ar galėtumėte pasidalinti, kaip atsirado idėja sukurti tarpusavio skolinimo platformą „Savy“? Kokie buvo pagrindiniai tikslai ir iššūkiai, kuriuos norėjote išspręsti šios platformos pagalba?

– Idėja sukurti „Savy“ platformą kilo po finansų krizės, kai bankai vangiai skolino ir taikė dideles palūkanų normas ir prasidėjo beprecedentis greitųjų kreditų augimas. Greitųjų kreditų įmonės skolino labai brangiai ir neatsakingai, tad žmonės mokėdavo neproporcingas įmokas. „Savy“ įkūrėjai norėjo pakeisti šią situaciją ir suteikti galimybę žmonėms pasiskolinti už sąžiningą kainą iš žmonių, kurie turėjo laisvų lėšų ir norėjo uždirbti daugiau nei tuo metu bankai siūlė už terminuotus indėlius.

– Kaip „Savy“ platforma veikia ir kokios galimybės ji siūlo tiek investuotojams, tiek besiskolinantiems?

– Pagrindinis platformos principas – sujungti žmones, norinčius pasiskolinti, su tais, kurie nori įdarbinti savo pinigus. Noriu pažymėti, kad mes, kaip platformos operatoriai, atliekame kreditingumo vertinimą pagal Lietuvos banko nustatytus reikalavimus ir skaidriai pateikiame informaciją apie galimą grąžą ir rizikas, tad investuotojams labai lengva priimti sprendimą, ar nori skolinti konkrečiam asmeniui ar įmonei.

– Kokių iššūkių patyrėte, bandydami sukurti ir plėtoti finansinių technologijų produktus Lietuvos rinkoje?

– Bandydami kurti ir vystyti finansinių technologijų produktus Lietuvos rinkoje susidūrėme su daugybe iššūkių. Labai padėjo Lietuvos banko palaikymas, nes buvome atsvara ir „greitukams“ ir bankams, kurie į mažus klientus žiūrėjo „iš aukšto“. Mūsų platformos atsiradimas padidino konkurenciją, dėl kurios laimėjo vartotojas, t.y. paskolos gavėjas.

Taip pat reikėjo užsitarnauti investuotojų pasitikėjimą, kad jie tikėtų mumis, rizikos vertinimo procesu ir drąsiai investuotų laisvas lėšas. Šiuo metu turime didžiausią investuotojų bendruomenę Lietuvoje, tad, manome, kad mums pavyko. Patyrę investuotojai gana greitai atrado tarpusavio skolinimą, kaip puikią alternatyvą, tačiau vis dar siekiame pritraukti tuos, kurie taupo laikydami pinigus indėliuose ir praranda savo santaupas dėl infliacijos.

Be to, turėjome ir technologinių iššūkių, nes reikėjo užtikrinti, kad investuotojams ir paskolų gavėjams būtų aišku, lengva ir saugu naudotis. Gyvenimo tempas greitėja, tad siekdami dar geresnės investavimo patirties visai neseniai pristatėme pirmąją Lietuvos tarpusavio skolinimo rinkoje mobiliąją programėlę.

– Kokie yra jūsų patarimai tiems, kurie nori pagerinti savo asmeninių finansų valdymo gebėjimus ir pradėti investuoti?

– Jei norite pagerinti asmeninių finansų valdymą, svarbu būti drausmingiems ir nuosekliems. Taupymas ir investavimas turi tapti finansinės higienos dalimi. Priklausomai nuo savo galimybių, reikėtų skirti investavimui bent 10 ar 20 % nuo savo pajamų ir svarbu tai daryti reguliariai – kas savaitę, mėnesį ar ketvirtį. Būtina paminėti, kad šis pastovumas yra privalomas, nes investavimas yra ilgalaikis procesas.

– Kokie yra jūsų ateities planai „Savy“ platformai ir jos vystymuisi? Ar numatote plėsti šią platformą į kitas rinkas ar plėsti paslaugų spektrą?

– Jau dabar esame vienintelė platforma Lietuvoje, siūlanti plačiausią paskolų produktų spektrą – vartojimo, verslo ir būsto paskolas. Žinoma, ateityje planuojame plėsti produktų spektrą, o taip pat vystyti platformą bei mobiliąją programėlę. Taip pat planuojame plėtrą į Europą, nes esame viena iš pirmųjų Lietuvoje veikiančių platformų, gavusių naują ES sutelktinio finansavimo licenciją. Idėjų tikrai turime daug! O šiuo metu esame planavimo ir sprendimų priėmimo etape, kai turime pasirinkti tolimesnę kryptį.

– Koks jūsų paties asmeninis požiūris į investavimą ir asmeninių finansų valdymą? Galite pasidalinti savo asmeninėmis investavimo strategijomis ar patarimais?

– Mano tikslas yra pasirūpinti šeimos finansiniu saugumu ir stabilumu, tad atitinkamai pagal tai dėlioju ir savo investavimo strategiją. Nesu spontaniškas investuotojas, nesinaudoju finansų ekspertų ar investavimo į akcijas platformų rekomendacijomis, o pats nuodugniai analizuoju situaciją ir priimu sprendimą, kur investuoti.

Esu atsargus investuotojas. Mano tikslas yra pasirūpinti šeimos finansiniu saugumu ir stabilumu, tad atitinkamai pagal tai dėlioju ir savo investavimo strategiją. Nesu spontaniškas investuotojas, o pats nuodugniai analizuoju situaciją ir priimu sprendimą, kur investuoti. Visada stengiuosi mokytis iš savo klaidų, tad tenka ir pakoreguoti savo portfelį. Didžiausią mano investicijų dalį sudaro klasikinės priemonės – obligacijos, tačiau per paskutiniuosius metus mano portfelyje vis didesnę vietą užima tarpusavio skolinimas. Šį sprendimą lėmė mano nusivylimas trečiosios pakopos pensijų fondais, tad norėjau perbalansuoti savo portfelį ir įtraukti paskolų turto klasę, kuri suteikia galimybę gauti dvigubai didesnę grąžą nei indėlis.

– Dalyvausite Financial Freedom Forum renginyje. Kokią naudingą informaciją pateiksite konferencijos dalyviams?

– Vartojimo, verslo ir būsto paskolos vis dar yra neįvertinta turto klasė, prieš kurią nublanksta daugelis kitų investicijų rūšių ir mes iliustruosime tai labai aiškiai skaičiais. Norime naujiems investuotojams parodyti, kad mūsų platforma yra puiki priemonė investuoti tiek dideles, tiek mažas suma ir užsitikrinti dviženklę grąžą, priklausomai nuo pasirinktos rizikos. Mūsų žinutė bus paremta praktine patirtimi ir 3 pagrindinių investuotojų tipų elgesiu. Per 3 skirtingus personažus pateiksime galimus grąžos scenarijus, kurie padės ir esamiems, ir naujiems investuotojams pasirinkti savo investavimo strategiją.

– Vadinasi, tai būtų praktiniai pavyzdžiai?

– Taip, visus investuotojus galime suskirstyti į konservatyvius, agresyvius ir tuos, kurie ieško balanso. Neabejoju, kad konferencijos dalyviams bus įdomu pagal mūsų pateiktus scenarijus įvertinti savo toleranciją rizikai bei galimą grąžą.

Daug plačiau pašnekovas žada papasakoti spalio 26 d. Vilniuje vyksiančioje „Financial Freedom Forum“ konferencijoje. Šiemet pirmą kartą konferencijos pagrindiniai partneriai – „Savy“ ir „Šiaulių bankas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius