-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Darbo inspekcija nubaudė siūlomo atlyginimo skelbime nenurodžiusį darbdavį

Darbdaviai, neskelbiantys siūlomų atlyginimų dydžių, turėtų sunerimti. Valstybinė darbo inspekcija nubaudė pirmąją įmonę už reikalavimo nepaisymą, nors skelbimų portaluose dar apstu pavyzdžių, kai siūlomi darbai – be jokių skaičių.
Moteris biure
Moteris biure / Vida Press nuotr.

Tai paaiškėjo Seimo socialinių reikalų ir darbo komitete, kai buvo svarstoma, kaip priversti darbdavius laikytis įstatymų.

„Mes vieną protokolą, galiu pasigirti, jau surašėme. Negalima toleruoti įstatymų nesilaikymo“, – trečiadienį komitete kalbėjo vyriausiasis darbo inspektorius Jonas Gricius.

Tiesa, įmonės pavadinimas neatskleidžiamas, tačiau žinoma bauda – 70 eurų. 15min Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė patikslino, kad bauda įmonei skirta ne tik dėl minėtos priežasties.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Gricius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Gricius

Jau beveik du mėnesius darbdaviai skelbimuose privalo nurodyti atlyginimo dydį ar jo intervalą. Tačiau naujos prievolės nesilaiko ne tik verslas, bet ir valstybinės įmonės. 15min rašė, kad to nedaro ir valstybinės įmonės – „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Ignitis grupė“ (buvusi „Lietuvos energija“).

„Mes turime labai daug nusiskundimų ir žiniasklaidoje yra labai daug pranešimų apie tai, kad įsigaliojęs reikalavimas dėl darbo skelbimuose skelbiamų atlyginimų neveikia taip, kaip norėtųsi“, – trečiadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete sakė „valstietis“ Tomas Tomilinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Jis minėjo trečiadienį publikuotą 15min straipsnį ir pažymėjo, kad nors daugumoje darbo skelbimų užmokestis yra nurodomas, tačiau, toli gražu, ne visuose. Jį labai stebino tai, kad atlyginimo dydžių nenurodo valstybinės įmonės.

„Tam tikra prasme, mes turime būti lakmusas ir pavyzdys. Aš matau, kad absoliuti dauguma susitvarkė, bet yra tokios įmonės kaip „Ignitis“ arba „Lietuvos geležinkeliai“. Valstybė negali leisti rodyti tokio pavyzdžio“, – piktinosi Seimo narys.

Tam tikra prasme mes turime būti lakmusas ir pavyzdys, – kalbėjo T.Tomilinas.

VDI vadovas Jonas Gricius irgi sutiko, kad situacija kelia klausimų.

„Su valstybės įmonėmis keista ir absurdiška situacija. Lojalios valstybei įmonės yra išskirtinėse sąlygose. Tokių sąlygų mes niekam netaikome, todėl visiems bus taikomi vienodi reikalavimai“, – sakė inspektorius.

VDI šią savaitę pradėjo vykdyti elektroninį inspektavimą. Radę netinkamus darbo skelbimus, VDI siunčia elektroninius laiškus.

„Kontaktuojame su darbdaviais, ir jie labai geranoriškai atsiliepia į mūsų reikalavimą. Aišku, tai nesitęs ilgai. Mes turime deadline ir rugsėjo mėnesio pabaigoje jau pradėsime konkrečius inspektavimus. Negalime toleruoti, kada valstybėje nesilaikoma įstatymų“, – aiškino jis.

Rugsėjo pabaigoje jau pradėsime konkrečius inspektavimus. Negalime toleruoti, kada valstybėje nesilaikoma įstatymų, – kalbėjo J.Gricius.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė atkreipė dėmesį, kad nuo įstatymo priėmimo iki įsigaliojimo buvo per mažai laiko, todėl esą ne visos įmonės spėjo darbo skelbimuose nurodyti užmokesčio dydį.

„Žinome, kad esame po padidinamuoju stiklu ir tikrai ne iš pikto kažkokio sabotavimo ir nenorėdami to įgyvendinti“, – aiškino R.Vainienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Vainienė

Pasak jos, kuo didesnė įmonė, tuo sudėtingiau ir ilgiau užtrunka technologinių sprendimų pakeitimo procesas.

„Nėra tai taip paprasta, pasirodo“, – tikino ji.

15min anksčiau rašė, kad įsigaliojus naujai Darbo kodekso nuostatai, pirmą savaitę tik kas trečias skelbimas buvo su nurodytu atlyginimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius