Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 01 18 /16:16

E.Jakilaitis apie VMI tyrimą: A.Širinskienė bando susidoroti su žurnalistu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) žurnalisto ir prodiuserio Edmundo Jakilaičio atžvilgiu žada inicijuoti „administracinius veiksmus“. Ketvirtadienį VMI dokumento kopija socialiniame tinkle „Facebook“ dalijasi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto narė „valstietė“ Agnė Širinskienė.
Edmundas Jakilaitis
Edmundas Jakilaitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pateikti informaciją apie atliktų veiksmų rezultatus neturėsime juridinio pagrindo“, – dokumente priduria VMI.

Inspekcijos komunikacijos specialistas Laimonas Rimkus teigia, kad rašte minimi „administraciniai veiksmai“ yra „standartinės, kasdien atliekamos procedūros“.

„Tai gali būti ir turimos informacijos analizė, papildomos informacijos rinkimas, pokalbis ir panašiai“, – atsakyme 15min rašo jis.

„Administracinių veiksmų“ inspekcija imsis A.Širinskienės pateiktos medžiagos ir duomenų bazėse turimos informacijos pagrindu. Kokia tai informacija, dokumente nedetalizuojama.

Pasisakymus „Facebook'e“ užrodė inspekcijai

„VMI buvo informuota apie E.Jakilaičio individualią veiklą, tos veiklos kodus, jo paties pasisakymus „Facebook'e“ mano paskyroje, kad jis dar vykdo kitą individualią veiklą, ten veda, rodos, mokymus“, – 15min sako A.Širinskienė, paklausta, kokius duomenis apie žurnalistą teikė VMI.

Seimo narė priduria, kad inspekcijai teikta medžiaga nėra susijusi su Lietuvos nacionalinės radijo ir televizijos (LRT) parlamentui skirtais atsakymais ar su konfidencialia informacija apie televizijoje transliuojamų nepriklausomų prodiuserių (prodiuserinių įmonių) laidų sąmatas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Palyginusi E.Jakilaičio sutuoktinės, užsienio reikalų ministro atstovės spaudai Rasos Jakilaitienės, privačių interesų deklaraciją ir paties žurnalisto teiginį „individualią veiklą esu registravęs dar prieš 10 metų. Vedu renginius, seminarus, mokymus, debatus [...] man siūlo kažką moderuoti ar mokyti kur kas dažniau nei galiu sau leisti dėl užimtumo. Tam ir reikalinga individuali veikla“, A.Širinskienė socialiniame tinkle kėlė abejones dėl pažeistų įstatymų ir nesumokėtų mokesčių. Tąkart ji ir pranešė kreipusis į VMI.

„Kilo abejonė dėl mokestinių klausimų, buvo duota informacija VMI, VMI priėmė sprendimą. Paprastai kai turiu informaciją apie galimus teisės aktų pažeidimus, informuoju kompetentingas institucijas. Kreipimasis dėl E.Jakilaičio tikrai nebuvo išimtis“, – tikina A.Širinskienė.

E.Jakilaitis: mokesčius moku, VMI apie mane viską žino

Žurnalistas E.Jakilaitis teigia sveikinantis VMI sprendimą imtis „administracinių veiksmų“, sako neturintis ką slėpti.

„Visus mokesčius visada moku sąžiningai ir džiaugiuosi, kad mano mokesčiai dažnai panaudojami prasmingai valstybės reikalams“, – teigia jis ir vis dėlto priduria sunkiai galintis patikėti parlamentarės noru su juo susidoroti.

Jeigu tai nėra vien mandagumo atsakymas, tai yra akivaizdus įkaltis apie susidorojimą su žurnalistu.

„Man ir visai visuomenei į rankas yra pateiktas akivaizdus įrodymas, įkaltis to, kad Seimo narei visai neblogai gali sektis susidoroti su kritiškai valdžios veiklą vertinančiu ar nušviečiančiu žurnalistu. Tai visiškai apgailėtina situacija. Tai yra akivaizdus įkaltis to, kad pasitelkus valstybines institucijas politikui galima persekioti žurnalistą. Aš asmeniškai to nesitikėjau, bet jeigu tai vyksta – mokesčių prasme, jokios problemos neturiu, esu atviras, VMI viską apie mane žino – bet tam tikra politine, konstitucine, teisine prasme, tai yra įrodymas, kad kai kurie apgailėtini procesai Lietuvoje vis dar vyksta“, – 15min sako E.Jakilaitis.

Jis teigia besitikintis, kad A.Širinskienės paviešintas VMI dokumentas yra „labiau mandagumo atsakymas“: „Nes jeigu tai nėra vien mandagumo atsakymas, tai yra akivaizdus įkaltis apie susidorojimą su žurnalistu.“

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Edmundas Jakilaitis
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Edmundas Jakilaitis

Žiniasklaidos teisės ekspertė: A.Širinskienė paviešino riboto naudojimo informaciją

Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos ir audiovizualinių medijų katedros žiniasklaidos teisės ekspertė doc. dr. Jolanta Mažylė teigia šioje situacijoje neįžvelgianti bandymo susidoroti ar grėsmės profesinei žurnalisto veiklai. Ji įžvelgia kitą pavojų – A.Širinskienė paviešino privataus pobūdžio informaciją, skirtą tik jai.

Seimo narė, įtardama, kad yra kažkokių neskaidrių sandorių dėl veiklos, galėjo įstatymų numatyta tvarka kreiptis į numatytas institucijas ir nedaryti šou.

„Apmaudu, kad Seimo narė neva konfliktinę situaciją eskaluoja naudodama socialinius tinklus. Skelbdama valstybės institucijos, atsakingos už mokesčių administravimą, VMI atsakymą, [siųstą] jai kaip Seimo narei, ji (A.Širinskienė – aut. past.) šį dokumentą paviešina su E.Jakilaičio asmeniniais duomenimis (nes yra nurodyta gimimo data ir panašiai, nors mes tą gimimo datą galime surasti ir kituose šaltiniuose). Ji pati viešindama šį dokumentą pažeidžia Asmens duomenų apsaugos įstatymą“, – teigia J.Mažylė.

„Apie etiką šiuo atveju apskritai nekalbu. Seimo narė, įtardama, kad yra kažkokių neskaidrių sandorių dėl veiklos, galėjo įstatymų numatyta tvarka kreiptis į numatytas institucijas ir nedaryti šou. Nes geresnio šou už E.Jakilaitį šiuo kartu nerasime“, – priduria mokslininkė.

J.Mažylės nuomone, A.Širinskienės elgesys skelbiant VMI jai siųstą dokumentą yra komunikacinė klaida: „Tai parodo politinės komunikacijos nekultūrą“.

„A.Širinskienė yra teisės docentė. Ji turėtų žinoti, kiek galima [viešinti informacijos], kiek ne, ir kaip reikia elgtis su riboto naudojimo informacija. Šią informaciją mokesčių administratorius siuntė jai kaip Seimo narei, o ne visai Lietuvos Respublikos skaitytojų auditorijai ar „Facebook'o“ auditorijai“, – sako dėstytoja.

Tai – ne pirmas kartas, kai A.Širinskienė virtualioje erdvėje eskaluoja E.Jakilaičio verslo skaidrumo ir teisėtumo temą – Seimo narė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisija (VTEK) su prašymu pradėti tyrimą dėl R.Jakilaitienės elgesio, dėstė informaciją apie E.Jakilaičio, verslininkų Lauryno Šeškaus, jo sutuoktinės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, Jogailos Morkūno valdomų įmonių tarpusavyje susijusius viešuosius pirkimus.

Seimas praėjusią savaitę priėmė sprendimą kurti laikinąją tyrimo komisiją, kuri atliktų parlamentinį LRT veiklos tyrimą. Visuomeninio transliuotojo eteryje E.Jakilaitis veda laidą „Dėmesio centre“, televizijai produkciją kuria E.Jakilaičio valdomos kompanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius