Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

EBPO įspėja apie pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimą

Pasaulio ekonomikos augimo tempas jau buvo pasiekęs aukščiausią lygį ir plėtra lėtės, be kita ko, dėl įtampos tarptautinėje prekyboje ir griežtesnių pinigų politikos sąlygų, trečiadienį įspėjo Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išsivysčiusius ūkius vienijanti organizacija pranešė, jog pasaulio ekonomikos augimo 2019 metais prognozę sumažino nuo anksčiau numatytų 3,7 proc. iki 3,5 procento. 2020 metais pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų padidėti taip pat 3,5 proc., nurodė EBPO savo naujausioje ataskaitoje apie ekonomikos augimo perspektyvas.

O pasaulio ekonomikos augimo 2018 metais prognozė nebuvo pakeista ir organizacija ir toliau prognozuoja, kad šiemet prieaugis sieks 3,7 procento.

„Silpnesnė augimo 2019 metais prognozė atspindi prastėjančias perspektyvas, visų pirma besivystančiose rinkose, tokiose kaip Turkija, Argentina ir Brazilija“, – pažymėjo EBPO.

„Tolesnį sulėtėjimą 2020 metais labiau paskatins pokyčiai išsivysčiusiuose ūkiuose, nes pasireikš mažesnės prekybos apyvartos ir mažesnio fiskalinės bei pinigų politikos skatinamojo poveikio įtaka“, – prognozuoja organizacija.

EBPO generalinis sekretorius Angelis Gurria atkreipė dėmesį į problemas, kurias kelia prekybos konfliktai ir politinis neapibrėžtumas, aiškiai turėdamas omenyje JAV prezidento Donaldo Trumpo priešpriešą su Kinija, kuri sukrėtė viso pasaulio rinkas.

„Raginame politikos formuotojus padėti atkurti pasitikėjimą tarptautinėmis taisyklėmis pagrįsta prekybos sistema“, – pareiškė jis.

Dėl įtampos prekyboje pasaulio BVP augimo tempas šiemet jau sulėtėjo 0,1–0,2 procentinio punkto, pabrėžiama EBPO ataskaitoje.

O jeigu Vašingtonas įvykdys D.Trumpo grasinimą ir visoms iš Kinijos importuojamoms prekėms taikomus muitus padidins iki 25 proc., pasaulio ekonomikos augimo tempas 2020 metais gali sulėtėti iki beveik 3 procentų. Jungtinėse Valstijose augimas bus maždaug 0,8 proc. lėtesnis, o Kinijoje – 0,6 procento.

Kol kas EBPO ir toliau prognozuoja, kad JAV BVP šiemet padidės 2,9 proc., o kitąmet – 2,7 procento. Tačiau Kinijos ūkio augimo 2018 ir 2019 metais prognozės buvo sumažintos po 0,1 procentinio punkto – iki atitinkamai 6,6 ir 6,3 procento.

EBPO taip pat įspėjo, jog „kur kas reikšmingesnis Kinijos augimo sulėtėjimas gerokai pakenks pasaulio ūkio plėtrai, ypač tuo atveju, jeigu pakirs finansų rinkų pasitikėjimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius