Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

EK siūlo 10 tūkst. grivinų keisti pagal oficialų kursą ir be mokesčių

Europos Komisija (EK) siūlo karo pabėgėliams iš Ukrainos Europos Sąjungoje (ES) leisti iškeisti ribotą grivinų kiekį pagal oficialų valiutos kursą ir be jokių mokesčių, pranešė Komisijos atstovybė Lietuvoje.
Ukrainos grivinos
Ukrainos grivinos / 123RF.com nuotr.

„Didžiausia suma vienam asmeniui – 10 tūkst. grivinų (apie 307 eurai – BNS) – turėtų būti keičiama netaikant jokių mokesčių, pagal oficialų valiutos kursą, kurį skelbia Ukrainos nacionalinis bankas“, – teigiama pranešime.

EK pasiūlyme, kuriam pritarta penktadienį, nurodoma, kad tokia schema turėtų būti taikoma ne trumpiau kaip tris mėnesius.

Pabėgėliams kai kuriose šalyse sunku išsikeisti grivinas į vietos valiutą, kredito įstaigos nenoriai keičia ukrainietiškus pinigus baiminantis ribotos grivinų konvertavimo galimybės, kurso rizikos. Taip atsitiko, nes Ukrainos nacionalinis bankas, siekdamas apsaugoti ribotas šalies užsienio valiutos atsargas, turėjo sustabdyti grivinų keitimą, aiškina Komisija.

Didžiausi Lietuvos komerciniai bankai grivinos nekeičia, bet ukrainietiški pinigai priimami valiutos keityklose. Portalo bankai.lt duomenimis, penktadienį jose už vieną eurą buvo prašoma 40-45 grivinų, o kovo pradžioje teko mokėti apie 85-90 grivinų.

Lietuvos banko (LB) vadovas Gediminas Šimkus šią savaitę sakė, kad kartu su Ukrainos, Latvijos bei Estijos centriniais bankais ieškoma sprendimo, kad grivinos galėtų būti keičiamos santykiu, kuo artimesniu oficialiam kursui.

Oficialus LB kursas balandžio 1 dieną buvo 32,9 grivinos už eurą – kovą jis buvo 33,7 grivinos.

Ukrainos ir Lenkijos nacionaliniams bankams kovo 18-ąją pasirašius specialų susitarimą, karo pabėgėliai iki 10 tūkst. grivinų į zlotus gali keisti pagal suapvalintą oficialų valiutos keitimo kursą.

Lenkijos bankas taip pat įsipareigojo supirkti grivinas iš komercinių bankų tuo pačiu kursu, kuriuo jie pirko iš atvykėlių, o Ukrainos bankas iš Lenkijos pasižadėjo nupirkti 10 mlrd. grivinų, supirktų iš Ukrainos piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius