-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekonominė atskirtis regionuose nemažėja

Nors šalies ekonominiai rodikliai gerėja, tarp regionų atskirtis nemažėja. 2016 m. darbo užmokesčio atotrūkis tarp kai kurių savivaldybių siekė šimtus eurų, pašalpų gavėjų buvo daugiau 23 kartais, o investicijos kai kuriuose regionuose sudarė vos kelis eurus vienam gyventojui, skelbiama analizėje.
Finansinis išprusimas
FInansai / 123rf.com

Mažiausios algos pasienio savivaldybėse

Šalyje vidutinis atlyginimas augo 9 proc. ir viršijo 600 eur. „į rankas“, tačiau penktadalyje savivaldybių gyventojai uždirbo mažiau kaip 500 eur. atskaičius mokesčius. Mažiausias algas gavo Šalčininkų gyventojai, vidutiniškai jų atlyginimas siekė 451 eur. „į rankas“. Tai – 234 eur. mažiau nei uždirbo vilniečiai.

Statistikos departamentas rodo, kad tarp gaunančių mažiausius atlyginimus rikiuojasi pasienio savivaldybės, tarp jų – jau minėta Šalčininkų savivaldybė, Kalvarijos, Lazdijų ir Zarasų savivaldybės.

Tačiau yra ir mažų savivaldybių, kur gyventojai gauna didesnį nei vidutinį atlyginimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aistė Čepukaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aistė Čepukaitė

„Pavyzdžiui, Jonavos ir Kėdainių rajonų gyventojai gali džiaugtis uždirbantys daugiau nei vidutiniškai Lietuvos dirbantieji (Kėdainiuose vidutinė alga – 604 eur., Jonavoje – 605 eur. – 15min). Investicijų šios savivaldybės taip pat pritraukė daugiau nei kai kurie didieji miestai“, – teigia Lietuvos laisvojo rinkos instituto (LLRI) analitikė Aistė Čepukaitė.

Kai kuriuose regionuose nedirba kas aštuntas gyventojas

Nedarbas penktadalyje savivaldybių taip pat išlieka didelis – analizė rodo, kad Ignalinos r., Lazdijų r. ir Kalvarijos savivaldybėse pernai darbo neturėjo kas aštuntas gyventojas. Apie pusė bedarbių darbo neturėjo ilgiau kaip metus.

Mažiausias nedarbas praeitais metais buvo Elektrėnuose, Kretingoje, Neringoje ir Šiauliuose. Čia darbo neturėjo 5 proc. darbingo amžiaus gyventojų.

Dėl didelio nedarbo Lazdijų ir Kalvarijos savivaldybėse socialines pašalpas gavo kas dešimtas gyventojas, kai tuo tarpu Neringoje, Klaipėdoje, Vilniuje ir Elektrėnuose jas gavo tik vienas iš šimto gyventojų, rašoma analizėje.

Viktorija Savicka / 15min nuotr./Žmogus
Viktorija Savicka / 15min nuotr./Žmogus

Ž.Šilėnas: investicijų pritraukimu turėtų rūpintis ir centrinė, ir vietos valdžia

Pasak A.Čepukaitės, savivaldybės su prasčiausiais socialiniais rodikliais išsiskiria tuo, kad pritraukia mažiausiai investicijų.

„Radviliškio rajone sukauptų tiesioginių užsienio investicijų, tenkančių vienam gyventojui, buvo sukaupta 38 kartus mažiau nei Kėdainiuose. Atitinkamai ir bedarbių Radviliškyje buvo gerokai daugiau, o vidutinis atlyginimas – 133 eurais „į rankas“ mažesnis, – išplatintame pranešime teigia analitikė.

Anot LLRI prezidento Žilvino Šilėno, padėtis, kai ketvirtadalyje savivaldybių sukauptų tiesioginių užsienio investicijų vienam žmogui teko mažiau kaip 100 eur., kelia nerimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Žilvinas Šilėnas

Anot Ž.Šilėno, regionuose gyvenimas sparčiau gerės tik tada, kai jie sugebės pritraukti investicijų – tiek užsienio, tiek vietos. Tai įgyvendinti turėtų padėti ir centrinė, ir vietos valdžia.

„Centrinė valdžia turėtų neapmokestinti investicijų, t.y. netaikyti pelno mokesčio visam reinvestuojamam pelnui. Dėl investicijų turi konkuruoti ir pačios savivaldybės. Bendraudami su verslininkais girdime daug istorijų, kai planai statyti gamyklą buvo perkelti į kitą šalį dėl biurokratinių kliūčių: leidimų statybai išdavimo vilkinimo, ilgai užtrukusios žemės pasirties keitimo ir t.t.“, – mano jis.

Ž.Šilėno teigimu, vietos valdžia, norėdama iš tiesų padidinti atlyginimus, turėtų savęs paklausti, ar tikrai padarė viską, kad investicijos ateitų būtent į jų regioną.

Analizę „Atlyginimai, nedarbas ir socialinės pašalpos gavėjai – skirtumai tarp savivaldybių” atliko Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius