Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistai įvertino V.Ušacko lozungą apie BVP: 6 procentais tikrai neaugs

Trečiadienį pranešęs apie kandidatavimą prezidento rinkimuose Vygaudas Ušackas rėžė, kad Lietuva 10 metų privalo augti bent po 6 procentus ir patikino, kad tai įmanoma. Tačiau 15min studijoje apsilankę ekonomistai atviri – svajonė nuo realybės gerokai atitrūkusi. Kaip į tai reagavo V.Ušackas – laikosi savo.
Vygaudas Ušackas
Vygaudas Ušackas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Trečiadienį, pareiškęs, kad dalyvaus prezidento rinkimuose, buvęs Lietuvos ir ES ambasadorius, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, V.Ušackas žadėjo ir dvigubai didesnį nei šiuo metu ekonominį augimą – 6 proc.

„Lietuva privalo būti ambicinga ir siekti spartesnio augimo – per ateinančius 10 metų augti bent po 6 proc. per metus. Valstybės, buvusios tokioje pat padėtyje, pademonstravo, kad tai įmanoma. Įmanoma pasiekti proveržį. Mes turime tai padaryti. Nes laikas, kurio Lietuvai prireiks Vakarų Europos šalims pasivyti, skaičiuojamas dešimtmečiais. Tačiau demografinės tendencijos rodo, kad mes jo tiek neturime. Šiandien aš drąsiai galiu pasakyti, kad visi kartu galime sukurti proveržį. Jei turėsime kryptį ir dirbsime kartu“, – trečiadienį teigė V.Ušackas.

Savo pažadą jis grindė pokario Vokietijos, Pietų Korėjos, Airijos prieš 20 metų, Izraelio pavyzdžiais.

Ekonomistas: labai jau ambicingas planas

15min studijoje ketvirtadienį viešėjęs „Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas daužo tokią svajonę į šipulius. Pagal naujausią prognozę šalies ekonomika augs perpus lėčiau: šiemet – 3,3 proc., o kitąmet – 3 proc.

„Tikrai gana ambicingas planas. Aš abejoju, ar bet kuri šalis, jau pasiekusi tokį ekonominį lygį, yra kada nors apskritai pasiekusi tokį augimą. Galbūt labai priartėjusi buvo Airija, bet ten buvo daug palankių aplinkybių. Tad tai tikrai būtų toks svajonių augimas, tačiau labai sudėtingai įgyvendinamas“, – V.Ušacko tikslą vertina Ž.Mauricas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Žygimantas Mauricas

Jis pasvarstė ir ko reikėtų, kad Lietuva augtų taip sparčiai. 15min primena, kad prieš praūžusią finansų krizę Lietuvai buvo įprasti panašūs augimai – ekonomika plėtojosi sparčiau nei 7 proc. per metus, tačiau toks augimas nebuvo tvarus – „perkaitę“ ūkio sektoriai krizės metu patyrė didžiausius nuostolius.

„Nebent mes visiškai pakeistume savo struktūrą, o Klaipėda ir Šiauliai taptų antru, trečiu, ketvirtu Vilniumi, pritrauktume masiškai daug investicijų, galbūt, jei taptume tiesiog pačia geidžiamiausia nuotaka Europos Sąjungoje. Bet tam tikrai reikia padaryti labai daug, o tokie dalykai greitai neįvyksta, net ir pačioje Airijoje“, – sako Ž.Mauricas.

Jis aiškina, kad Lietuva, norėdama augti sparčiau, turėtų pelnyti užsienio prekybos partnerių pasitikėjimą.

„Manau, kad jei išlaikysime 3–4 procentų augimą, tai jau bus tikrai labai neblogai Lietuvai ir padės pasiekti lūžį tiek migracijos statistikoje, tiek ir apskritai tapti visaverte Vakarų pasaulio valstybe“, – sako Ž.Mauricas.

V.Ušackas savo pažado neišsižada

15min studijoje viešėjęs V.Ušackas ketvirtadienį savo teiginių apie 6 proc. BVP augimą neišsižadėjo.

„Aš manau, kad tokių valstybių, kaip Airijos, Singapūro, Izraelio pavyzdžiai parodo, kad jeigu yra susitelkimas, jeigu yra kryptis, tos valstybės padarė stebuklus, nes jos turėjo svajonę“, – teigia V.Ušackas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

Jis tikino, kad tai priklausys nuo politinių lyderių, jų sąmoningumo ir atsakomybės.

„Mes turime sutarti dėl krypties, turime sugrąžinti žmonėms viltį, kad Lietuvoje galima geriau gyventi. Neužtenka 3 proc. BVP augimo, norint pasivyti tokias šalis kaip Vokietija. Užsibrėžkime tikslą“, – sako V.Ušackas ir pažadėjo, kad pateiks ekonomistų sudėliotą planą.

15min suabejojus, ar prezidentas gali paveikti vidaus ekonomikos tendencijas, V.Ušackas tikino, kad jis gali politikus susodinti prie vieno stalo.

„Tai nėra populizmas. Jei nebus svajonės, mes visada būsime trečioje klasėje, o ne aukščiausioje lygoje. Aš noriu matyti ambiciją, aš noriu, kad Lietuva būtų tarp labiausiai išsivysčiusių Europos valstybių“, – sakė V.Ušackas.

Jis patikino, kad teiktų siūlymus ir priemones įstatymų leidėjams, o su politinių partijų lyderiais sėstų prie vieno stalo. Dabartinis susiskaldymas, anot jo, neleidžia pasiekti proveržio.

„Mes pateiksime kelius ir priemones, kaip galima pasiekti proveržį, nes mes negalime būti ketvirtame ar penktame vagone iš 6 vagonų. Kas kad BVP auga. Žmonių algos nedidėja. Lietuvos vidutinis atlyginimas yra ketvirtas mažiausias visoje ES“, – tikino V.Ušackas.

VIDEO: „Luminor“: laikas atsidėti pinigų juodesnei dienai
VIDEO: 15min studijoje – kandidatas prezidento rinkimuose Vygaudas Ušackas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius