Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekonomistai prognozuoja, kad bazinė palūkanų norma JAV bus didinama sparčiau

Dauguma Volstrito ekonomistų mano, kad Federalinio rezervo sistema (FRS) šiemet sparčiau didins trumpalaikes palūkanų normas, kad galėtų valdyti infliaciją, parodė JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ šį mėnesį atlikta apklausa.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jie mano, kad iki metų pabaigos bazinės palūkanų normos vidurkis sudarys 2,25 procento.

Dalis ekonomistų prognozuoja, kad FRS bazinę palūkanų normą per 2018 metus padidins tris kartus, o kiti spėja, kad ji bus padidinta keturis kartus. 2019 metais, vidutinėmis ekonomistų prognozėmis, norma bus padidinta dukart.

JAV centrinis bankas savo oficialiose gruodžio mėnesio prognozėse buvo nurodęs, kad šiemet bazinė palūkanų norma bus padidinta tris kartus, o kitąmet – du kartus. Po kovo 20–21 dienomis įvyksiančio posėdžio šie įverčiai bus atnaujinti.

„Stabilus augimas ir didesnė infliacija FRS leis pinigų politiką normalizuoti sparčiau negu tikėtasi“, – pareiškė „BBVA Compass“ vyriausiasis ekonomistas JAV Nathanielis Karpas.

Gruodį JAV centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą ketvirčiu procentinio punkto iki 1,25–1,5 proc. ir beveik visi respondentai (išskyrus vieną) spėja, kad kovo mėnesį ši norma bus vėl tiek pat padidinta.

Tačiau ekonomistai pripažįsta, jog nerimauja dėl galimo importo muitų poveikio ekonomikos augimo tempui ir užimtumui.

Jų vertinimais, nustatyti plieno ir aliuminio importo muitai nepadarys reikšmingo neigiamo poveikio užimtumui, tačiau visai JAV ekonomikai dėl ginčų, susijusių su užsienio prekyba, gali būti padaryta didelė žala.

Dalis manančiųjų, kad dabar vyrauja rizika, dėl kurios JAV ekonomikos augimas gali lėtėti, padidėjo nuo 30 proc. vasarį iki daugiau kaip 50 proc. ir yra didžiausia nuo rugsėjo mėnesio.

„Metų pradžioje viskas atrodė geriau, tačiau politika turėjo įsikišti ir viską sugadinti“, – mano „Scotiabank“ ekonomistas Derekas Holtas.

Vidutinėmis ekonomistų prognozėmis, JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) 2018 metais padidės 2,9 procento. O naujos recesijos per artimiausius 12 mėnesių tikimybė vertinama vos 14 procentų.

Nedarbo lygis, vasarį siekęs 4,1 proc., iki metų vidurio greičiausiai smuks iki 3,9 proc., o iki metų pabaigos nusileis iki 3,7 proc., mano ekonomistai.

Apklausos dalyviai taip pat padidino infliacijos prognozes. Dabar jie numato, kad šių metų ketvirtąjį ketvirtį infliacija pakils iki 2,1 proc. ir stabilizuosis maždaug šiame lygyje.

Volstrito ekonomistai mano, kad ilgainiui bazinė palūkanų norma stabilizuosis vidutiniškai 3,03 proc. lygyje, kuris yra aukštesnis negu FRS prognozuojamas 2,75 proc. lygis.

Kovo 9-13 dienomis vykusioje apklausoje dalyvavo 59 ekonomistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius