Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES pasiekė susitarimą su JAV, kad užbaigtų ginčą dėl jautienos

Tikėdamasi sumažinti tarpatlantinės prekybos įtampą, Europos Sąjunga (ES) sudarė susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis, skirtą užbaigti ilgai trukusį konfliktą su Vašingtonu dėl jautienos iš JAV importo, teigiama penktadienį paskelbtame pranešime.
Jautienos gabaliukai
Jautienos gabaliukai / Vida Press nuotr.

„Šiuo žingsniu Europos Sąjunga dar kartą patvirtina savo įsipareigojimą pradėti naują santykių su Jungtinėmis Valstijomis etapą“, – pareiškė žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaras Philas Hoganas.

Susitarimas dėl jautienos pasiektas praėjus beveik metams po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris pažadėjo susilaikyti nuo tolesnių abipusių muitų ir pasiekti ribotą prekybos susitarimą.

Įtampa tarp sąjungininkių išaugo D.Trumpui padidinus muitus iš Europos importuojamam plienui ir aliuminiui bei pagrasinus padidinti muitus europietiškiems automobiliams.

Ginčas dėl jautienos, gautos iš galvijų, kuriems buvo duodama augimo hormonų, kilo dar 1988 metais, kai Europa uždraudė importuoti tokių galvijų mėsą, nors Jungtinėse Valstijose tai laikoma įprasta praktika.

Taikydamas atsakomuosius veiksmus bei vadovaudamasis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) sprendimu, 1999 metais Vašingtonas įvedė didesnius muitus kai kuriems produktams iš Europos, taip sukeldamas piktus protestus Prancūzijoje.

Pagal 2009 metais pasiektą ir 2014-aisiais iš dalies pakeistą kompromisą, Jungtinės Valstijos panaikino sankcijas, o ES įvedė importo kvotą „aukštos kokybės“ jautienai iš užsienio, įskaitant iš Jungtinių Valstijų, gautos iš galvijų augintų be augimo hormonų.

Visgi kitos jautienos gamintojos, pavyzdžiui, Argentina, Australija ir Urugvajus, gavo didžiąją kvotos dalį ir tai paskatino buvusio JAV prezidento Barackos Obamos administraciją pagrasinti baudžiamųjų muitų atnaujinimu.

Tam, kad pasiektų susitarimą, ES valstybės narės leido Komisijai skirti Jungtinėms Valstijoms didesnę dalį jautienos be hormonų kvotą, kuri taip pat yra prieinama kitų šalių eksportuotojams.

Susitarime numatyta, kad iki 35 tūkst. tonų kvota bus rezervuota Jungtinėms Valstijoms ir bus laipsniškai įgyvendinta per septynerius metus.

Susitarimas sulaukė piktos Prancūzijos jautienos pramonės atstovų reakcijos.

Asociacija „Interbev“ savo pareiškime pareiškė, kad „Komisija dar kartą paaukojo klimatą, jautienos sektorių ir vartotojų sveikatą prekybos labui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius