-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finansai žmogui kartais pakloja šiltą patalą, kartais – terorizuoja

Koks yra didžiausias žmonijos išradimas? Paklauskite to žmonių ir jie greičiausiai išsirinks tokias technologijas kaip spausdinimas ar elektra. Jie greičiausiai nepasirinks taip pat reikšmingos inovacijos – finansinės sistemos. Nevertinama ir dažnai vadinama purvina, jis vis tik vaidino labai svarbų vaidmenį žmonijos pažangoje per paskutinius 7 tūkst. metų, rašo „The Economist“.
Ar įmanoma išgyventi susidūrus su daugybe neįprastų pavojų?
Finansai žmogui kartais pakloja šiltą patalą, kartais – terorizuoja / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Finansai turi dvi paprastas funkcijas. Jie gali veikti kaip laiko mašina, padedanti šiandienos perteklių perkelti į rytdieną arba leisti skolininkams jau dabar naudotis pinigais, kuriuos jie dar tik uždirbs. Finansai taip pat gali sukurti saugumo tinklą, apsaugantį nuo, pavyzdžiui, potvynių, gaisrų, ligų.

Tokias paslaugas teikianti finansų sistema gyvenime padeda išvengti aštrių kampų ir sudėtingą gyvenimą padaryti labiau prognozuojamą.

Bet finansai taip pat gali ir terorizuoti. Kai sprogsta burbulai ir krenta rinkos, ateities planai gali būti sugriauti labai lengvai. 2008 metų krizės padariniai vis dar jaučiami – jos palikimas yra nedarbas ir skola. Ir verta užduoti klausimą, ar tinkamai yra remiama finansų sistema ir kaip iš jos yra šalinami nuodai.

Atsakymų galima ieškoti istorijoje. Penkios griaunančios krizės – nuo pirmojo Amerikos griuvimo 1792 metais iki 1929 metų Didžiosios depresijos – išryškina dvi svarbias finansinės evoliucijos tendencijas. Visų pirma, institucijos, kurios pagerina žmonių gyvenimus, nėra ramių laikotarpių ir kruopštaus planavimo produktas. Tos institucijos buvo sukurtos ekonomikai atsirėmus į  dugną. Dažnai tai, kas klijuoja ekonomiką po krizės, tampa sistemos ateitimi.

Antroji tendencija – atsakas į krizę prasideda kaltinimu. Naujos finansų sistemos dalys yra šmeižiamos – naujo tipo bankai, institucijos ar aktyvai yra kaltinami dėl krizės ir netgi uždraudžiami. Vis dėlto galiausiai tai sutvirtina visuomenės paramą privačioms rinkoms, egzistenciškai svarbioms finansų sistemos dalims yra suteikiama ir valstybės parama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius