-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

FNTT dėl galimo lėšų iššvaistymo tiria Telšių socialinių paslaugų centro veiklą

Po Telšių rajono savivaldybės atlikto audito Socialinių paslaugų centre Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo turto iššvaistymo. Centro direktorė bet kokius įtarimus neigia ir sako, kad su ja bandoma susidoroti.
Telšių rajono savivaldybė
Telšių rajono savivaldybė / Giedros Akavickienės nuotr.

Telšių rajono savivaldybė pranešė vasario-kovo mėnesiais atlikusi Socialinių paslaugų centro praėjusių metų veiklos vidaus auditą. Jo tikslas buvo įvertinti, ar dotacijos socialinės rizikos šeimoms panaudojamos pagal paskirtį ir teisėtai, taip pat tikrintos įstaigos darbuotojams skiriamos priemokos ir premijos.

Savivaldybės teigimu, audito išvadas ji perdavė Šiaulių apygardos prokuratūrai, ši medžiagą persiuntė FNTT, o pastaroji pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo turto iššvaistymo.

FNTT atstovė Modesta Zdanauskaitė BNS pasakojo, kad pirmą kartą sulaukus savivaldybės išvadų, tarnyba jas išanalizavo ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, nes nenustatė nusikalstamos veikos požymių, tačiau tuomet savivaldybė dar kartą kreipėsi į teisėsaugą ir pateikė papildomos medžiagos.

„Gavusi atsakymą iš FNTT, Telšių rajono savivaldybės administracija Šiaulių apygardos prokuratūrai vėliau pateikė papildomos informacijos, kurios pirminėje medžiagoje nebuvo“, – sakė M.Zdanauskaitė.

Ikiteisminį tyrimą tarnyba pradėjo tik gavusi pakartotinę ir papildomą informaciją. FNTT atstovės teigimu, tyrimas pradėtas rugpjūčio 10 dieną, įtarimai kol kas niekam nepateikti, tiriamos galimų nusikalstamų veikų aplinkybės.

Telšių socialinių paslaugų centrui nuo 2004 metų vadovaujanti Rasa Gustienė sako, kad tokiu būdu savivaldybės administracija bando ją atleisti iš pareigų ir susidoroti.

„Man buvo pasakyta, kad arba tu išeini lauk, arba mes tave perduosime į prokuratūrą, nes tai yra lėšų švaistymas. Tada aš ir pasakiau, jeigu tai lėšų švaistymas, tai jūs negalite slėpti“, – kalbėjo R.Gustienė.

Ji teigė, kad iš pradžių FNTT nenustatė jokių pažeidimų, tačiau vėliau prie audito išvadų galėjo būti pridėti anoniminiai skundai ar kita medžiaga, todėl tarnyba nusprendė pradėti tyrimą.

„Pirmą kartą buvo gauta, kad nėra jokių pažeidimų, nes FNTT buvo užsiklausę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir jie atsakė, kad galima mokėti buvo. Čia yra už žmonių pavadavimą ligos ir atostogų metu, kada buvo išmokėtos priemokos“, – sakė centro vadovė.

R.Gustienė pasakojo, kad auditoriai tikrino ir Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus, ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektus, tačiau pažeidimų nerasta. Atskirą auditą atliko ir pati ministerija, tačiau taip pat nenustatė jokių pažeidimų.

Pasak centro vadovės, keitėsi ir suma, dėl kurios atliekamas ikiteisminis tyrimas, ji sumažėjo nuo 48 tūkst. eurų iki 11 tūkst. eurų.

„Čia yra susidorojimas su žmogumi ir išmušinėjimas. Čia konkrečiai daro, greičiausiai administracijos direktorius, nes jis ir pasakė man, kad inkriminuoja visokius melus“, – teigė ji.

Telšių rajono savivaldybės administracijai nuo 2019 metų vadovauja „valstietis“ buvęs Mažeikių rajono policijos viršininkas Imantas Motiejūnas.

Šiuo metu savivaldybės taryboje yra užregistruotas pareiškimas dėl nepasitikėjimo juo ir atleidimo iš pareigų. Pareiškimą pasirašė 13 tarybos narių iš keturių skirtingų frakcijų, tačiau vienas jų vėliau savo parašą atsiėmė.

Telšių rajono savivaldybės tarybą sudaro 25 nariai. Dėl nepasitikėjimo administracijos direktoriumi jie turėtų balsuoti šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius