-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs FRS pareigūnas: FRS reikėtų padėti nugalėti D.Trumpą per 2020-ųjų rinkimus

Įtakingas buvęs Niujorko federalinio rezervo banko vadovas nėrė į politikos sūkurį, paraginęs Federalinio rezervo sistemą (FRS) priešintis Donaldo Trumpo pastangoms būti perrinktam per kitąmet įvyksiančius JAV prezidento rinkimus.
Kažin ar Donaldas Trumpas Lenkijoje prabiltų apie pavojų demokratijai
Kažin ar Donaldas Trumpas Lenkijoje prabiltų apie pavojų demokratijai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Billas Dudley taip pat pareiškė, kad JAV centrinis bankas neturėtų „sudaryti palankių sąlygų“ D.Trumpo vis aštrinamam prekybos ginčui su Kinija, mažindamas palūkanų normas.

Savo pribloškiančius argumentus buvęs Niujorko federalinio rezervo banko vadovas agentūros „Bloomberg“ nuomonių skiltyje pažėrė tuo metu, kai dabartiniai FRS pareigūnai stengiasi išsaugoti neutralumą ir nesikišti į politiką, nors D.Trumpas jau maždaug metus atkakliai reikalauja, kad JAV centrinis bankas sušvelnintų savo pinigų politiką.

Tačiau B.Dudley pažymėjo, jog 2020 metų prezidento rinkimų rezultatas neabejotinai „patenka į FRS kompetencijos sritį“, nes antroji D.Trumpo kadencija keltų grėsmę pasaulio ekonomikai, taip pat FRS politiniam nepriklausomumui ir su pinigų politika susijusiems įgaliojimams.

„Jeigu pinigų politikos tikslas yra siekti ilgalaikių ekonomikai palankiausių rezultatų, tuomet FRS pareigūnai turėtų apsvarstyti, kokį poveikį jų sprendimai gali padaryti politiniam [rinkimų] rezultatui 2020 metais“, – parašė jis.

D.Trumpas dėl ekonomikos augimo lėtėjimo jau kaltina FRS, o ne savo prekybos politiką. Jis taip pat reikalauja gerokai sumažinti palūkanų normas ir JAV centrinį banką puldinėja vos ne kiekvieną dieną.

FRS vadovą Jerome Powellą jis praėjusią savaitę pavadino „priešu“, o antradienį tviteryje parašė, jog centrinio banko vadovams patinka „stebėti gamintojų sunkumus“, su kuriais jie susiduria, eksportuodami savo prekes į rinkas, kuriose galioja švelnesnė pinigų politika.

Savo ruožtu J.Powellas, atsakydamas į reporterių klausimus, nesureikšmina D.Trumpo kone kasdien žeriamos kritikos ir aiškina, jog FRS pareigūnai neatsižvelgia į politiką, kai priima su pinigų politika susijusius sprendimus.

Visgi FRS liepos pabaigoje pirmą kartą per daugiau kaip dešimtmetį sumažino bazinę palūkanų normą, nors nedarbo lygis tebėra rekordiškai žemas.

Ir absoliuti dauguma investuotojų mano, kad JAV centrinis bankas bazinę palūkanų normą bent 25 baziniais punktais sumažins ir kitą mėnesį, nes ekonomikos augimas lėtėja, o JAV ir Kinijos prekybos karas tęsiasi jau antrus metus.

Tačiau B.Dudley, kuris taip pat ėjo FRS pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) pirmininko pavaduotojo pareigas, savo straipsnyje pabrėžė, jog papildomos FRS skatinamosios priemonės D.Trumpą galėtų padrąsinti dar eskaluoti „pražūtingą“ prekybos ginčą su Kinija, kuris praėjusią savaitę gerokai paaštrėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius