-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po R.Muellerio liudijimo „be fejerverkų“ – dar menkesnė D.Trumpo apkaltos tikimybė

Po specialiojo prokuroro Roberto Muellerio liudijimo Kongrese dėl prezidento Donaldo Trumpo apkaltos galimybių nesutaria ir patys demokratai. 15min kalbintas politologas teigė, kad silpnu R.Muellerio liudijimu respublikonai liko patenkinti, o demokratams teks suprasti, kad vienintelis būdas iš posto pašalinti D.Trumpą – artėjantys prezidento rinkimai.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kongrese liudijęs R.Muelleris pakartojo išvadą, kad Maskva „aktyviai ir sistemingai“ kišosi į 2016 metų balsavimą.

Kaip ir rašoma 448 puslapių tyrimo atskaitoje, R.Muelleris pareiškė, kad „tyrimo metu nebuvo nustatyta, kad D.Trumpo kampanijos štabo nariai būtų susimokę su Rusijos vyriausybe, jai kišantis į rinkimus“. Jis pabrėžė, kad jo komanda netyrė „susimokymo“, kurio sąvoka nėra teisiškai apibrėžta.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robertas Muelleris

Vis dėlto, R.Muelleris paneigė dažnai D.Trumpo kartojamą teiginį, kad jis yra „visiškai išteisintas“ dėl bandymo trukdyti teisingumui.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Schultzas: įrodymų, kad D.Trumpas bandė trukdyti teisingumui, daugiau nei pakankamai

R.Muelleris vėl patikino, jog Teisingumo departamento politika neleidžia jam nuspręsti, ar prezidentas padarė nusikaltimą, galimai mėgindamas paveikti tyrimo baigtį.

Demokratai sensacijų nesulaukė

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Kęstutis Girnius teigė, kad silpno R.Muellerio liudijimo metu demokratai nesulaukė medžiagos, kuri sustiprintų jų galimybę pradėti apkaltos procesą.

„Abi pusės pasakė, kad Muelleris atrodė labai silpnai, pasenęs, dažnai neišgirdo klausimų, prašė, kad (juos) pakartotų. Jis žadėjo nepasakyti nieko naujo, ko nėra rašęs savo ataskaitoje, to ir laikėsi. Jei demokratai laukė kokių nors įdomių kaltinimų ar sensacingos žinios, to nesulaukė“, – 15min teigė politilogas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Girnius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kęstutis Girnius

Pasak K.Girniaus, respublikonai, nuolat kartoję, kad tyrimas dėl D.Trumpo pradėtas be reikalo, yra labai patenkinti. „Jiems pasisekė išspausti, kad susimokymas ir sąmokslas yra tas pats dalykas, kad Trumpo teiginiai, „jokio sąmokslo, jokio susimokymo“ yra Muellerio pozicija“, – tikino VU TSPMI docentas.

Anot politologo, Kongreso nariams R.Muellerio liudijimas buvo proga pasirodyti savo rinkėjams, nes „dažnai jie ilgai kalbėjo, o tada klausdavo Muellerio, jis pritaria ar ne“.

K.Girnius pastebi, kad, nepaisant respublikonų pastangų diskredituoti tyrimą, R.Muelleris tvirtai pasakė, kad Rusija bandė paveikti rinkimus D.Trumpo naudai ir greičiausiai juos paveikė.

Ar demokratai pasinaudos R.Muellerio patvirtinimu, jog prezidentas nėra išteisintas dėl bandyti trukdyti teisingumui? K.Girnius mano, kad ne.

„Jau prieš Muellerio liudijimą buvo pakankamai demokratų ir apžvalgininkų, kurie sakė, kad ateinantys (prezidento) rinkimai yra vienintelis būdas pašalinti Trumpą. O jei daug dėmesio bus kreipiama į Trumpą, nebus kalbama apie svarbesnius dalykus. Trumpo populiarumas po truputį auga, atrodys, kad demokratai apie nieką kitą negalvoja, tik, tarsi apsėsti, apie Trumpą.

K.Girnius: „Manau, kad po šio liudijimo, kuriame nebuvo jokių fejerverkų, racionalumas nugalės ir demokratai pradės rimtai galvoti, kaip galima įveikti Trumpą.“

Manau, kad po šio liudijimo, kuriame nebuvo jokių fejerverkų, racionalumas nugalės ir demokratai pradės rimtai galvoti, kaip galima įveikti Trumpą. O ne duos jam vis daugiau medžiagos, kad Trumpas galėtų vaizduoti esąs persekiojamas demokratų“, – 15min sakė K.Girnius.

TAIP PAT SKAITYKITE: Oficialu – D.Trumpas sieks perrinkimo: politologai įvertino jo šansus nugalėti

Dėl apkaltos nesutaria

„The Washington Post“ rašo, kad net apkaltos D.Trumpui demokratai šalininkai pripažįsta, jog R.Muellerio liudijimo nebuvo to „televizinio“ momento, kurio jie tikėjosi.

„Aš nematau to kaip įtaką ateičiai turėsiančio momento. Tikrai ne“, – sakė Alexanderis Greenas, praeitą savaitę Atstovų Rūmuose inicijavęs balsavimą dėl apkaltos.

Senatorius Jonas Testeris teigė nesąs tikras, ar R.Muellerio liudijimas pakeitė situaciją taip, kad būtų galima judėti apkaltos linkme.

„Nesu tikras, ar apkalta yra teisinga kryptis. Tačiau tai tikrai yra Atstovų Rūmų rankose, niekur kitur tai nebus svarstoma“, – sakė jis, omeny turėdamas Respublikonų partijos kontroliuojamą Senatą.

Pasak „The Washington Post“, kad R.Muellerio liudijimas gali net pakenkti partijos siekiui įvykdyti apkaltą ir suteikti naują galimybę D.Trumpui ir Respublikonų partijai diskredituoti tyrimą.

Tačiau yra manančių ir priešingai.

Į prezidentus kandidatuojanti demokratė Elizabeth Warren paragino Atstovų Rūmus „pakilti aukščiau politikos“ ir prieš D.Trumpą pradėti apkaltos procedūras.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Elizabeth Warren

Kitas kandidatas į prezidento postą, buvęs Baracko Obamos viceprezidentas Joe Bidenas sakės manąs, kad D.Trumpas įvykdė nusižengimų, dėl kurių turėtų būti pradėtas apkaltos procesas.

Savo ruožtu D.Trumpas, panašu, didžiąją dienos dalį praleido tviteryje kritikuodamas R.Muellerį. Po specialiojo prokuroro liudijimo prezidentas žurnalistams sakė, kad R.Muelleris tiek rašydamas ataskaitą, tiek liudydamas atliko „siaubingą darbą“.

„Nemanau, kad kas nors galėtų pasakyti, jog jis pasirodė gerai“, – kalbėjo jis.

Pasak D.Trumpo, demokratai prieš 2020-ųjų prezidento rinkimus sau labai pakenkė. „Šiandien demokratai patyrė didelį pralaimėjimą“, – teigė prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius