-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 17 /15:35

Prezidentas reaguoja į Vyriausybės pateiktą biudžeto atnaujinimą: siūlo 50-čia eurų padidinti NPD

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį pateikė Seimui siūlymą padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) 50 eurų iki 450 eurų. Prezidentūros skaičiavimais, dėl tokio pakeitimo asmenys, uždirbantys minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), per metus gautų maždaug 120 eurų didesnes pajamas.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Per pandemiją akivaizdžiai išaugo dirbančių asmenų pajamų nelygybė – skaudžiausiai nukentėjo tie, kurie uždirba mažiau, negalėjo dirbti per nuotolį, buvo priversti būti prastovose“, – Prezidentūros pranešime cituojamas G.Nausėda.

Prezidento patarėjas ekonomikai Simonas Krėpšta žurnalistams prie Prezidentūros sakė, kad pernai dešimtadalio daugiausia uždirbančių žmonių Lietuvoje pajamos augo 20 proc., o mažiausiai uždirbančiųjų „stagnavo ir galynėjosi su infliacijos tempais“.

G.Nausėda siūlo, kad Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų liepos 1 dieną, o pakeistas NPD būtų retrospektyviai taikomas visoms metų pajamoms.

Šia iniciatyva prezidentas reaguoja į Vyriausybės teikiamą patikslintą 2021 metų valstybės biudžetą, kur numatyta papildomų daugiau nei 700 mln. eurų išlaidų. Didžioji dauguma jų susijusi su koronaviruso pandemijos valdymu.

Prezidentūros skaičiavimais, asmenys, uždirbantys minimalų mėnesinį atlyginimą (MMA), per metus gautų maždaug 120 eurų didesnes pajamas.

„Padidintas neapmokestinamasis pajamų dydis ne tik mažintų prielaidas dirbančiųjų skurdui, bet ir sustiprintų vidaus rinką, skatintų šešėlinės ekonomikos mažėjimą“, – sakė G.Nausėda.

Jo patarėjas S.Krepšta sakė, kad dėl didesnio NPD valstybės biudžetas netektų 40–80 mln. eurų per metus, bet tai yra dvi šimtosios šių metų planuojamo valdžios sektoriaus deficito.

„Tiesiogine prasme kaina yra tikrai nedidelė, tai yra daugiau ekonominių prioritetų klausimas“, – teigė S.Krėpšta.

Pasak jo, didesnio NPD finansiniu šaltiniu galėtų tapti šešėlinės ekonomikos mažinimo iniciatyvos.

„Šiuo klausimu turime daug neišnaudotų rezervų Lietuvoje“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Lietuvos banko balandžio mėnesį paskelbti tyrimo rezultatai parodė, kad per pandemijos sukeltą krizę nuo 4,2 iki 4,3 karto išaugo skirtumas tarp daugiausia ir mažiausiai uždirbančių Lietuvos gyventojų.

Prezidento teigimu, NPD augimas taip pat turėtų neatsilikti nuo MMA augimo. Šis buvo padidintas nuo šiemet sausį ir, tikėtina, didės nuo 2022 metų sausio.

G.Nausėda NPD didinimą inicijavo ir pernai bei sulaukė pritarimo Seime – NPD tuomet padidintas 50 eurų iki 400 eurų. Pakeitimai įsigaliojo praėjusių metų liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius