-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur rasti galimybių pasą ir kaip jis veiks? Naudotis juo galės 1,5 mln. gyventojų

Nuo pirmadienio galimybių pasą bus galima gauti specialiai tam sukurtame tinklalapyje gpasas.lt, tačiau Registrų centras prašo gyventojų nepulti registruotis pirmadienį iš pat ryto, nes gali neatlaikyti IT sistemos. Ekonomikos ir inovacijų ministerijos skaičiavimais, birželio pradžioje beveik 1,5 mln. gyventojų jau galės naudotis galimybių pasu be testavimo.

Nuo pirmadienio, gegužės 24 dienos, gyventojai galimybių pasą galės atsisiųsti, o paslaugų teikėjai – patikrinti tinklalapyje gpasas.lt.

Galimybių pasą galės gauti pasiskiepijusieji, persirgusieji – jei apie tai yra įrašas e.sveikata sistemoje ar atlikusieji testą – pastarasis galios 24 valandas.

Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius tvirtino, kad galimybių pasas bus visiškai priklausomas nuo e.sveikatoje suvestų duomenų, todėl labai svarbu, kad duomenys būtų tiksliai suvedami.

„Šie duomenys, patekę į e.sveikatą, kas valandą bus atnaujinami ir perkeliami į galimybių paso svetainę. Tai reiškia, kad maksimalus laikotarpis nuo duomenų patekimo į e.sveikatos sistemą iki galimybės matyti juos galimybių paso svetainėje – valanda“, – sakė S.Urbanavičius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasas dėl COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasas dėl COVID-19

Gyventojai jau dabar gali pasitikrinti, ar e.sveikatoje yra įrašyti duomenys apie skiepus ar persirgimą koronavirusu.

O pirmadienį prisijungęs prie gpasas.lt svetainės gyventojas turės identifikuotis per elektroninę bankininkystę ar mobilųjį parašą. Tuomet gavęs QR kodą galės jį išsisaugoti telefone ar atsispausdinti.

„Lietuva yra viena pirmųjų, kuri startuoja su tokiu inovatyviu įrankiu, žinome, kad jis veikia Danijoje, pradeda veikti Austrijoje. Kai kurios šalys bando, diskutuoja. Mes esame drąsūs, priėmėme sprendimą startuoti su inovatyviu įrankiu, kuris leis kontroliuoti pandemiją ne uždarant veiklas, o jas sugrąžinant į laisvę“, – spaudos konferencijoje kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

Pasak ministrės, šį įrankį bus galima panaudoti ir ateities pandemijos atveju.

Galimybių pasą reikės atnaujinti kas 7 dienas jau minėtoje interneto svetainėje, nes ir prasirgus ar pasiskiepijus tikimybė užsikrėsti išlieka.

Galimybių paso įsigaliojimui besiruošiančios kai kurios savivaldybės planuoja didinti testavimo apimtis. Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius tvirtino, kad siekiant padidinti testavimo apimtis, nuo pirmadienio Lukiškio aikštėje atidaromas naujas mobilusis testavimo punktas, iš viso papildomai bus pasiūlyta 800 testavimo vietų.

Norintys gauti galimybių pasą testą atlikti galės jau sekmadienį, savivaldybių testavimo punktuose atliekami testai bus nemokami. Visgi sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė sakė, kad testavimo prioritetas bus teikiamas jaučiantiems simptomus.

Šiuo metu galimybių pasas gavus neigiamą testo atsakymą galios tik 24 valandas, bet A.Armonaitė neatmetė galimybės, kad gerėjant pandeminei situacijai galiojimo trukmė bus ilginama.

Ar atlaikys IT sistemos?

Nors gauti galimybių pasą tinklalapyje gpasas.lt bus galima jau pirmadienio ryte, Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius ragino gyventojus, galinčius gauti šį dokumentą, nepulti to daryti visiems kartu jau pirmadienį 8 valandą ryto.

Šiuo metu galimybių pasą gali gauti 1,4 mln. gyventojų, tačiau jei visi užplūstų vienu metu, IT sistemos gali ir neatlaikyti.

„Šiai dienai tikrai sistema paruošta, ištestuota, bet rizika išlieka, jei visi pirmadienį bandysime prisijungti, atsisiųsti ir pasižiūrėti, kokios galimybės. Rizika egzistuoja, norėčiau paprašyti to nedaryti – eiti į tinklalapį, kai tikrai reikalingas pasas ir ruošiatės pasinaudoti“, – prašė S.Urbanavičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Urbanavičius

„Masiniai milijoniniai ar šimtatūkstantiniai pasijungimai gali išvesti ar sukelti trikdžius bet kokios – ir pačios moderniausios sistemos veikimą“, – pridūrė Registrų centro vadovas.

Tuo tarpu Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė papildė, kad sistemos pralaidumas yra penki tūkstančiai prisijungimų per minutę.

Beje, internetu nesinaudojantys žmonės galės nemokamai gauti atspausdintą galimybių paso dokumentą apsilankę Registrų centro padaliniuose. Tam reikės parodyti tik asmens dokumentą.

Techninį galimybių paso sprendimą Lietuvai neatlygintinai sukūrė Izraelio kompanija „Wix“.

Turės daugiau laisvės

Turėdami galimybių pasą, žmonės galės valgyti restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų viduje, taip pat bus galima dalyvauti viduje vyksiančiuose renginiuose, informuoja Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Šiuo atveju turės būti užpildyta iki 75 proc. sėdimų vietų, o dalyvių skaičius turės siekti iki 500 žmonių. Galimybių pasas leis pramogauti dalyje laisvalaikio organizavimo vietų. Tai – biliardo, boulingo klubai, pabėgimo kambariai, stalo žaidimų klubai.

Barus valdantis verslininkas Saulius Galdikas tvirtino, kad septynis mėnesius nedirbus, šis galimybių pasas yra palengvinimas, tačiau atkreipė dėmesį į išliekančius ribojimus, tokius, kaip darbo laikas tik iki 22 val. Dėl šios priežasties barai negalės rodyti „Eurovizijos“ finalo ar svarbių sporto varžybų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Boulingas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Boulingas

Taip pat galima bus dalyvauti lauke vykstančiuose renginiuose iki 2000 žmonių. Renginių organizatoriai privalės užtikrinti bilietų prekybą internetu ir (ar) dalyvių registraciją. Renginių metu visi dalyviai, vyresni nei 6 metų, privalės dėvėti kaukes. Galimybių pasas atvers ir kitas įvairias laisvalaikio pramogas lauke (pvz. pasiplaukiojimas pramoginiais laivais), lošimo namų salonų, sporto klubų, pirčių, baseinų duris neribojant lankytojų skaičiaus.

Naktinių klubų veikla kol kas lieka draudžiama.

Galimybių pasas taip pat panaikins asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių skaičiaus ribojimus tuo atveju, jeigu jos organizuojamos išnuomotose tam pritaikytose patalpose, pavyzdžiui, kaimo turizmo sodybos.

Turint galimybių pasą, apgyvendinimo įstaigose viename kambaryje bus galima apgyvendinti ne tik tos pačios šeimos narius.

Patikrinti galimybių paso galiojimą – specialiame tinklalapyje

Nors su galimybiu pasu bus galima įeiti į kavinių vidų, verslininkams numatoma prievolė tikrinti, ar klientas jį turi.

Galimybių pasui patikrinti sukurtas interneto puslapis, kuriame vieną kartą prisijungus bus galima nuskaityti galimybių paso QR kodą telefonu ar planšete. Nuskaičius gautą QR kodą tikrintojas ekrane matys žalią arba raudoną spalvą (jeigu galimybių pasas galioja – žalią, jeigu ne – raudoną).

Galimybių pasui patikrinti nereikia jokių papildomų dokumentų ar išrašų – tikrinantieji gali papildomai paprašyti tik asmens tapatybės dokumento, kad įsitikintų, jog galimybių pasą pateikė tas asmuo, kuriam jis ir priklauso, o ne, pvz., to asmens draugas.

Galios ir spausdinti dokumentai

Šiuo pereinamuoju laikotarpiu tikrintojai turi pripažinti ir spausdintus dokumentus: Lietuvos piliečiams – spausdintą galimybių pasą, o turistams – kitų šalių išduotus vakcinaciją liudijančius dokumentus. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Galimybių paso galiojimas fiksuojamas nuo paslaugos pradžios momento

Jei iki galimybių paso galiojimo pabaigos likę mažai laiko – valanda ar pusvalandis, bet tikrinimo metu galimybių pasas dar galiojantis, tokie asmenys gali naudotis paslaugomis net ir pasibaigus testo galiojimui, pavyzdžiui, likti renginyje iki renginio pabaigos. Ta pati taisyklė galioja ir asmeninėms šventėms.

Reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms

Numatyta, kad restoranų ir kavinių viduje prie vieno staliuko galės sėdėti ne daugiau nei 10 asmenų, išskyrus vienos šeimos ir vieno namų ūkio narius.

Tarp skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito turi būti nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu, o jei yra pertvaros – užtenka 1 metro atstumo. Visi reikalavimai viešojo maitinimo įstaigoms aptarnaujat asmenis su galimybių pasu skelbiami čia.

Atsakomybė teks paslaugos teikėjui

Už tai, kad visi asmenys turėtų galimybių pasą, atsako paslaugas suteikiantys asmenys: jei tai restoranas – atsako jo savininkas, jei renginys – renginio organizatorius. Patalpų nuomos ar subnuomos asmeninėms šventėms atveju (vestuvėms ir pan.) turėtų būti sudaryta nuomos sutartis, kurioje atsakomybė numatyta šventės organizatoriui. Jei nuomos sutarties nėra, už tai, kad visi asmenys turės galimybių pasą, bus atsakingas patalpų savininkas.

123RF.com nuotr./Nuotaka
123RF.com nuotr./Nuotaka

Atsakymus į dažniausiai kylančius klausimus dėl galimybių paso galima rasti čia, informacija bus nuolat pildoma.

Kas galės gauti galimybių pasą?

Galimybių pasą galės gauti visi Lietuvos piliečiai nuo 16 metų. Šis dokumentas bus susietas su e.sveikatos sistema. Tai reiškia, kad galimybių pasą galima turėti tik tais atvejais, kai duomenys apie vakcinavimą, persirgimą ar testo rezultatą yra e.sveikatos sistemoje. Asmenims iki 16 metų, norintiems naudotis švelnesnėmis karantino sąlygomis, pakaks pateikti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Vakcinoms „Comirnaty“ ir „Moderna“ būtinos 2 vakcinų dozės. Pasiskiepijus šiomis vakcinomis galimybių pasą galima bus gauti praėjus 1 savaitei po antrosios vakcinos dozės suleidimo. „Janssen“ ir „Vaxzevria“ vakciną gavusiems asmenims galimybių pasą bus galima gauti praėjus 4 savaitėms po vakcinos suleidimo.

Galimybių pasu galės pasinaudoti ir COVID-19 persirgę asmenys. Persirgusiems COVID-19 žmonėms koronaviruso diagnozė turės būti patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius