Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 23 /16:28

Generalinė prokuratūra pareiškė įtarimus buvusiems „Snoro“ banko vadovams Vladimirui Antonovui ir Raimondui Baranauskui ir paskelbė tarptautinę jų paiešką

Teismas antradienį patenkino generalinės prokuratūros pareiškimą dėl kardomosios priemonės buvusiems banko „Snoras“ vadovams ir akcininkams – Vladimirui Antonovui ir buvusiam banko valdybos pirmininkui ir prezidentui Raimondui Baranauskui. Tą pačią dieną generalinis prokuroras D.Valys dėl šių asmenų pasirašė Europos arešto orderius.
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas
Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Abu buvę banko vadovai pripažinti įtariamaisiais dėl turto pasisavinimo stambiu mastu, dokumentų klastojimo, R.Baranauskas – ir dėl apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, teigia Generalinė prokuratūra.

Ji atlieka ikiteisminį tyrimą dėl banko „Snoras“ galimai apgaulingo apskaitos tvarkymo, dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, turto iššvaistymo, pinigų plovimo ir kitų nusikalstamų veikų.

Papildyta: Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Tomas Krušna trečiadienį žurnalistams teigė, kad Generalinė prokuratūra neturi informacijos, kad R.Baranauskas šiuo metu yra Ukrainoje.

Tačiau, anot jo, jeigu paaiškės, kad ieškomieji yra ne Europos Sąjungos šalyje, jų parsiuntimą į Lietuvą garantuos pasirašytos tarptautinės sutartys.

„Kol kas oficialia informacija (apie jų buvimo vietą – aut.) prokuratūra nedisponuoja. Asmenų ieškoma tiek Europos Sąjungos šalyse, tiek trečiosiose šalyse“, – sakė jis. 

Paklaustas, ar prokurorai turi žinių, kad V.Antonovas ir R.Baranauskas slapstosi, T.Krušna pabrėžė, kad tai ir buvo pagrindas kreiptis į teismą del kardomosios priemonės buvusiems „Snoro“ savininkams skyrimo.

R.Baranauskas spaudai ne kartą aiškino, kad po konsultacijų su teisininkais pats grįš į Lietuvą ir duos parodymus prokurorams. Buvęs „Snoro“ vadovas taip pat teigė, kad jo advokatai yra užmezgę kontaktą su Lietuvos banku ir siūlę savo pagalbą. Anot T.Krušnos, nei R.Baranauskas, nei jo advokatai su prokurorais susisiekti nebandė.

T.Krušna neatsakė į klausimą, kodėl ieškoti V.Antonovo ir R.Baranausko nuspręsta praėjus savaitei po to, kai buvo pradėtas ikitesminis tyrimas dėl „Snoro“ veiklos.  Prokuroras taip pat sakė neturintis informacijos, ar apklausti buvę Centrinio banko valdybos nariai. „Ikiteisminio tyrimo medžiagos aš tikrai nekomentuosiu“, – pabrėžė jis.

68,1 proc. „Snoro“ akcijų turėjusiam, „Latvijas Krajbanka“ bendrasavininkui V.Antonovui įtarimus antradienį pateikė Latvijos teisėsauga. Latvijos valstybinės policijos viršininkas Intas Kiuzis tvirtino, kad svarstoma galimybė skelbti jo paiešką.

D.Valys trečiadienį sakė, kad situacija Lietuvoje ir Latvijoje skiriasi.

„Latvijos kita situacija – tiek informacijos gavimo prasme, kokią informaciją gavo ir kaip ją vertino, mūsų kiek kita“, – sakė generalinis prokuroras.

D.Valys patvirtino, kad vadinamojoje „Snoro“ byloje esama ir daugiau įtariamųjų, tačiau nei jų pavardžių, nei skaičiaus, nei įtarimų turinio neatskleidė.

D.Valys patvirtino, kad ikiteisiminį tyrimą atliekantys prokurorai gali apklausti buvusį Lietuvos banko valdybos pirmininką Reinoldijų Šarkiną.

„Mes svarstome įvairias apklausas įvairių asmenų, susijusių su banko kontrole ir tos informacijos realizavimu (...) Ikiteisminį tyrimą atliekantis prokuroras yra bylos šeimininkas, ir jis sprendžia, kada ir ką apklausti“, – sakė prokuroras.

Pastaruosius kelerius metus Londone gyvenantis Rusijos pilietis V.Antonovas valdė 68,1 proc. „Snoro“ akcijų.

Latvijos finansų ir kapitalo rinkos komisija pirmadienį vakare sustabdė „Latvijas Krajbanka“ veiklą, jo balanse pasigedusi mažiausiai 100 mln. latų (500 mln. litų), suspendavo jo valdybos ir tarybos įgaliojimus bei paskyrė laikinuosius valdytojus.

Praėjusį trečiadienį nacionalizuotas Lietuvos komercinis bankas „Snoras“ valdo daugiau kaip 60 proc. „Latvijas Karjbanka“ akcijų.

Išsamiau apie „Snorą“ skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius