-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geri grūdai Libijai nebus parduodami

Lietuvos eksportas į Libiją šįmet gerokai sumažėjo, bet tai susiję anaiptol ne su pilietiniu karu šioje šalyje, o su grūdų kokybe, trečiadienį informuoja dienraštis „Lietuvos rytas“.
Lietuvoje nuimtas rekordinis grūdų derlius.
Grūdai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Birželį į šią Šiaurės Afrikos valstybę iš Lietuvos eksportuota prekių, kurių vertė – 0,2 mln. litų. Tai kol kas didžiausias rezultatas šįmet. Iš viso per šešis 2011-ųjų mėnesius į Libiją eksportuota 0,85 mln. litų vertės prekių.

Tačiau šie skaičiai itin menki, palyginti su 2010 ir 2009 metais. Pernai į Libiją iškeliavo 26,5 mln. litų vertės lietuviškų prekių, o užpernai – net 96,8 mln. litų vertės prekių.

Bendrovės „Linas Agro“ prekybos direktorius Dainius Pilkauskas sako nemanąs, kad eksportuotojai išsigando politinių neramumų.

Bendrovės „Linas Agro“ prekybos direktorius Dainius Pilkauskas sako nemanąs, kad eksportuotojai išsigando politinių neramumų. „Nemanau. Tiesiog anksčiau turėjome daug prastesnės kokybės grūdų, kuriais įtikome Libijos vartotojams. Todėl į šią šalį daug eksportavome ir mes, ir kiti augintojai“, – sakė jis.

Beveik visa į Libiją eksportuojama produkcija iš Lietuvos – grūdai. Pavyzdžiui, pernai viso eksporto į šią šalį vertė siekė 26,5 mln. litų.

Vien bendrovė „Linas Agro“ išgabeno 25,2 mln. litų vertės grūdų. „Išplukdėme vieną laivą“, – paaiškino D.Pilkauskas. Lietuviški grūdai Libijai parduodami per tarpininkus. „Tiesiogiai prekiauti būtų labai rizikinga“, – sakė „Linas Agro“ atstovas.

Pastaruoju metu Lietuvoje subręsta geresnės kokybės grūdai, kurie parduodami Ispanijai, Vokietijai, Saudo Arabijai. Libiai tokių neperka.

Libijos rinką gyrė ir bendrovės „Agrokoncerno grūdai“ direktorius Karolis Šimas. Užpernai koncernas šiai šaliai pardavė 50 tūkst., bet pernai – jau tik 15 tūkst. tonų grūdų.

„Libių paplotėliams užtenka prastesnės kokybės miltų, kurių neįsiūlysi italams ar ispanams.

Šįmet derliaus kokybė nebloga, tad į Libiją grūdų tikrai nesiųsime“, – aiškino K.Šimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius