Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Graikijos skola – raktas į pabėgėlių krizės sprendimą

Per pastarąjį pusmetį ES susidūrė su dvejomis, euro ir pabėgėlių, krizėmis. Taip susiklostė, kad abiejų problemų centre atsidūrė tos pačios šalys – Graikija ir Vokietija, rašo „The Financial Times“.
Egėjo jūra
Pabėgėliai Egėjo jūroje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusių metų vasarą nedaug trūko, kad Vokietija būtų išmetusi Graikiją iš euro zonos, o šiandien Berlynas vos pajėgia susidoroti su milijonais pabėgėlių ir imigrantų, kurių dauguma į ES pateko per Graikiją.

Šiuo metu pabėgėliai atvyksta į Graikiją, o iš jos vyksta į pabėgėlių stovyklas kitose ES šalyse.

Dabar pats metas pasinaudoti susiklosčiusia padėtimi ir abi šias problemas išspręsti.

Sprendimo schema galėtų būti labai paprasta: Graikija su ES pagalba sutinka uždaryti savo šiaurinę sieną ir taip sustabdo migrantų srautus į Europą, o mainais Vokietija sutinka Atėnams nurašyti didžiulę skolą ir suteikti neatidėliotiną finansinę paramą susidorojimui su dabartine krize.

Šiuo metu pabėgėliai atvyksta į Graikiją, o iš jos vyksta į pabėgėlių stovyklas kitose ES šalyse tikintis, kad pasibaigus karui savo gimtosiose šalyse, jie į jas sugrįš.

Įvairių šaltinių teigimu, ES pareigūnai jau svarsto Graikijos „atskyrimo“ idėją, uždarant pastarosios sieną su Makedonija, kuri yra pagrindinis pabėgėlių migracijos kelias į šiaurę. Toks planas, tikėtina, Berlyne sulauks palaikymo ir gali būti pradėtas įgyvendinti ne už kalnų.

Praėjusią savaitę Nyderlandų premjeras Markas Rutte pareiškė, kad ES būtina pabėgėlių krizę pradėti kontroliuoti per ateinančias šešias – aštuonias savaites.

„Mes daugiau negalime susidoroti su tokiu migrantų kiekiu“, – pridūrė M.Rutte.

Nors praktiškai pradėjus įgyvendinti planą „skolos nurašymas mainais į pabėgėlius“ tarp Graikijos ir Vokietijos iškils daugybė įvairių praktinių, teisinių ir moralinio pobūdžio problemų, pati idėja verta dėmesio.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius