Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytoja D.Kubaitienė – apie medicinos proveržį Lietuvoje: kokias tendencijas matome?

Jau spalio 27 dieną keturioliktą kartą vyks LR finansų ministerijos inicijuoti geriausių ES investicijų projektų apdovanojimai „Europos burės 2022“. Kviečiame susipažinti su viena iš konkurso komisijos narių – Vilniaus rajono centrinės poliklinikos Vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Daiva Kubaitiene.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Asoc. nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Išaiškėjo konkurso „Europos burės“ finalininkai: kas pretenduoja į apdovanojimą?

Šiemet konkurse „Europos burės 2022“ geriausius ES investicijų projektus vertinusi Vilniaus rajono centrinės poliklinikos Vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Daiva Kubaitienė atkreipia dėmesį į jai profesiškai ypač svarbią konkurso nominaciją „Už efektyvumą medicinoje“. Į apdovanojimą pretenduoja projektai, kurie, gebėdami greitai keistis krizės metu, pasiūlė tobulesnius technologinius sprendimus medicinai, kompleksines sveikatos priežiūros paslaugas šeimoms bei visuomenei.

„Proveržis medicinoje – tai naujų, inovatyvių tyrimų ir/ar gydymo metodų kūrimas bei platesnis jų taikymas medicinos įstaigose. Tai dažniausiai siejama su mokslo ir technologijų tobulėjimu, bet tam tikru proveržiu medicinos srityje galima vadinti ir kitokio pobūdžio priemones, kuriomis yra gerinamos medicinos darbuotojų darbo sąlygos, keliama jų kompetencija, didinamas medicininių paslaugų prieinamumas pacientams“, – apie neatsiejamas dalis to, ką laikome medicinos proveržiu, atsiliepia gydytoja.

Moderni įranga ir inovatyvūs gydymo metodai

Paklausta, kokių proveržių pastaraisiais metais pastebėjo medicinoje, D.Kubaitienė sako, kad pastaruoju metu medicinos įstaigos, besinaudodamos struktūrinių fondų lėšomis, apsirūpina modernia medicinine įranga, taiko inovatyvius gydymo metodus. Pozityvių pokyčių dėl ES struktūrinių fondų lėšų įvyko ir VšĮ Vilniaus rajono centrinėje poliklinikoje – įstaigoje, kurioje gydytoja dirba.

„Vykdant projektą „Pirminės asmens sveikatos priežiūros veiklos efektyvumo didinimas Vilniaus rajone“ buvo pagerintos šeimos gydytojų bei ambulatorinių slaugos paslaugų teikimo namuose darbuotojų darbo sąlygos – įsigyta medicininė įranga, nauji automobiliai vykimui pas pacientus teikiant ambulatorines slaugos paslaugas namuose. Be to, pritaikytos patalpos negalią turintiems asmenims Juodšilių, Kalvelių, Rudaminos, Paberžės ambulatorijose – įrengti keltuvai negalią turintiems žmonėms“, – pasakoja pašnekovė.

Įstaigos sąskaitoje – ir 2022 m. vasario mėn. įgyvendintos projekto „Greitosios medicinos pagalbos paslaugų prieinamumo gerinimas Vilniaus rajono pažeidžiamoms gyventojų grupėms“ numatytos veiklos: organizuoti mokymai greitosios medicinos pagalbos darbuotojams, įsigytas greitosios pagalbos automobilis su šiuolaikine įranga.

„Siekiant sumažinti mirštamumą nuo miokardo infarkto ir insulto, organizuoti edukaciniai renginiai mokiniams, vyresnio amžiaus asmenims, o tai projekto dalyviams suteikė žinių, kaip atpažinti miokardo infarkto, insulto simptomus, kaip suteikti pirmąją pagalbą iki atvykstant greitajai medicinos pagalbai, – vardija gydytoja. – Taip pat esame partneriai vykdant projektą „Inovatyvios ir kompleksinės lėtinių ligų priežiūros modelio išbandymas“.“

Lankytojų nepastebėtas neliko ir VšĮ Vilniaus rajono centrinės poliklinikos kartu su Vilniaus Universiteto ligoninės Žalgirio klinika, Naujininkų poliklinika ir Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centru įgyvendintas projektas „Odontologinės pagalbos teikimo pacientams su negalia modelio sukūrimas“.

„Tikslas buvo pagerinti neįgaliesiems teikiamų odontologinės priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę: sukurti neįgaliesiems teikiamų odontologinės priežiūros paslaugų modelį įgyvendinant bandomąjį projektą Vilniaus mieste ir rajone. Poliklinika įsigijo odontologinės mobilios įrangos komplektą, paciento burnos ir dantų dokumentavimo įrenginį, slaugos įrangą (kėlimo fiksacijos). Pacientams su negalia buvo teikiama odontologinė pagalba namuose“, – sako gydytoja.

D.Kubaitienės liaupsių sulaukia ir Vilniaus rajono gyventojams teikiamos Psichikos dienos stacionaro paslaugos, kurios leidžia mažinti sergančiųjų psichikos ligomis hospitalizacijos rodiklius, gerina psichosocialinę adaptaciją ir integraciją visuomenėje. Psichikos dienos stacionaras įkurtas prisidėjus ES investicijoms.

Padeda svarbiausiam – pacientų sveikatai

Kad ES struktūrinė parama medicinos įstaigoms atneša didelės naudos, D.Kubaitienė nė neabejoja. „Šiandien dėl ES investicijų įsigyjama nauja medicininė įranga, keliama darbuotojų kvalifikacija.

Tai mums padeda tiksliau ir greičiau diagnozuoti ligą, suteikia galimybę taikyti inovatyvius/pažangius gydymo metodus – padidinamas pacientų išgyvenamumas. Tai svarbu, nes siekiant būti konkurencingiems medicinos srityje svarbu užtikrinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą ir kokybę“, – mano gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius