Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 09 /13:18

I.Šimonytė: muitinė atliks tyrimą dėl „Vičiūnų grupės“ į Rusiją vežtų prekių

Žiniasklaidai antradienį paskelbus, kad Kauno mero Visvaldo Matijošaičio iš dalies valdoma „Vičiūnų grupės“ įmonė į Rusiją vežė sankcionuotas ir kare pritaikomas prekes, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Muitinės departamentui pavesta nustatyti, kokią produkciją eksportavo įmonė.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.

Pasak jos, po to būtų sprendžiama, ar reikia griežtinti nacionalinius apribojimus, ar reikia taikyti atsakomybę, jei tai buvo sankcijų pažeidimas.

„Dabar esame sutarę, kad bus atliktas labai aiškus vidinis tyrimas pačioje institucijoje, pačioje muitinėje ir tada, manau, bus galima pasakyti, kas čia iš tikrųjų įvyko“, – antradienį žurnalistams Seime sakė I.Šimonytė.

„Skirtingiems įvykiams yra skirtingos priemonės. Tais atvejais, kai galbūt buvo dviprasmiškos situacijos, žiūrėtume, ar tie mūsų nacionaliniai apribojimai yra pakankami, gal juos reikia griežtinti. O jei tai yra tiesiog sankcijų pažeidimas, tam yra kodeksai ir atsakomybė. Reikia tą išsiaiškinti“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Pasak jos, vidinis tyrimas skirtas išsiaiškinti, ar gabentos dvigubos paskirties prekės yra griežtai sankcionuojamos Europos Sąjungos, ar jų eksportą į trečiąsias šalis Lietuva sugriežtinusi nacionaliniu lygiu.

„Reikia konkrečiai žinoti, kokios tai prekės, koks joms taikomas kodas, ar tai prekės, kurios griežtai įrašytos į sankcionuojamų prekių sąrašą. Tokiu atveju man sunku įsivaizduoti, kaip jos galėjo kirsti sieną ir išvažiuoti į Rusiją“, – teigė Vyriausybės vadovė.

„Ar tai tie atvejai, kur kartais nežinome gavėjo, (prekės – BNS) važiuoja į Centrinę Aziją. Dar visokiausių dalykų būdavo, dėl kurių nustatėme savo nacionalinį tam tikrų prekių, kurios randamos karo lauke, sąrašą, ir kur taikome (...) sugriežtintą kontrolę, nepraleidžiame tų prekių per savo sieną, nesvarbu, kur jos vežamos“, – kalbėjo ji.

LRT Tyrimų skyrius antradienį paskelbė, kad V.Matijošaičio ir jo verslo partnerio Liudo Skieraus valdomai žuvies bei kitų maisto produktų gamybos ir prekybos grupei „Vičiūnų grupė“ priklausanti „Plungės kooperatinė prekyba“ nuo karo Ukrainoje pradžios į Rusiją bent 11 kartų vežė į sankcijas įtrauktas prekes.

Penkis kartus tokios prekės į Rusiją gabentos jau po to, kai konkretūs jų kodai buvo įtraukti į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus.

Skelbiama, kad tarp vežtų prekių buvo ir įtrauktos į ginkluotės gamybai reikalingų aukšto prioriteto kovos lauko prekių sąrašą, pavyzdžiui, guoliai, kuriuos Rusija naudoja tankų gamybai, taip pat kitos dvejopos paskirties prekės. Visų prekių gavėjas buvo Kaliningrado srityje, Sovetske veikianti gamykla „Viciunai-Rus“.

LRT šaltinių duomenimis, „Plungės kooperatinė prekyba“ buvo viena įmonių, dėl kurių eksporto į Rusiją Lietuva 2023 metų pirmąjį pusmetį gavo įspėjimą iš Europos Komisijos.

„Vičiūnų grupė“ pripažino vežusi tokias prekes, tačiau tikino apie sankcijas nežinojusi – esą šis techninis eksportas nutrauktas vos sužinojus apie ribojimus, pradėtas vidinis tyrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius