Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

I.Šimonytės atsakas kritikams: ar valstybė vėl turėtų stabdyti visą gyvenimą?

Reaguodama į verslo ir gyventojų kritiką dėl ketinimų išplėsti galimybių paso naudojimą, premjerė Ingrida Šimonytė klausė, ar ligoninėms pasiekus kritinį apkrovimą valstybė vėl turėtų uždaryti visą verslą, žmonių veiklą ir tuos, kurie tikrai įdėjo visas pastangas apsisaugoti nuo koronaviruso.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybė planuoja vėl išplėsti galimybių paso naudojimą. Jau nuo kitos savaitės, pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, be jo žmonės greičiausiai negalės eiti į kavines ar kino teatrus. O kita dalis apribojimų įsigalios nuo rugsėjo 13 dienos.

Trečiadienį Vyriausybė sutarė dėl galimybių paso prievolės norint naudotis įvairiomis veiklomis, o šį sprendimą priims kitą savaitę.

PLAČIAU SKAITYKITE: Į prekybos centrus – tik su galimybių pasais? Prekybininkai bijo konfliktų, prašo laiko.

Viena iš svarstomų idėjų – į prekybos centrus leisti tik su galimybių pasais. Prekybininkai prašo valdžios nepriimti skubotų sprendimų – leisti verslui pasiruošti, o Vyriausybei atlikti namų darbus: įsitikinti, ar galimybių paso sistema atlaikys išaugusias apkrovas.

„Kritiką vertinu kaip kritiką“

Ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje po susitikimo su parlamentinių frakcijų vadovais paklausta, kaip vertina verslo ir gyventojų išsakytą kritiką, I.Šimonytė pabrėžė, jog „kritiką vertina kaip kritiką“.

„Dar kartą noriu pabrėžti, kad tokių apribojimų gali prireikti. Jie kol kas sutarti, bet nenustatyti. Jų gali prireikti, jei ligoninės pasieks tokią užimtumo ribą, kad turėsime mažinti sveikatos priežiūros paslaugas žmonėms, kurie nori gauti kitas sveikatos priežiūros paslaugas, ne kovido gydymą. Jie taip pat turi ir teises, ir labai didelė dalis tų žmonių yra pasiskiepiję, apsisaugoję save ir savo aplinkinius. Iš visų žmonių, kurie patenka į ligonines nuo birželio 1 dienos, kurie yra pilnai pasiskiepiję, yra ant vienos rankos pirštų eilės procentas, 90 proc. yra tie, kurie nepasiskiepijo net viena doze“, – nurodė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

I.Šimonytė taip pat klausė, ar ligoninėms pasiekus kritinį apkrovimą, valdžia vėl turėtų įvesti karantiną, taip stabdydama verslą ir visą gyvenimą. Ir ypač tų žmonių, kurie dėjo pastangas apsisaugoti nuo COVID-19 bei pasiskiepijo.

„Prieš metus nebuvo vakcinų, nebuvo didelių galimybių ir didelių pasirinkimų. Dabar pasirinkimas yra, vakcina prieinama visiems, 4 vakcinos pagal skonį ir pagal įsitikinimus, ir pagal pasirinkimą. Bet vis dėlto didelė dalis žmonių tą sprendimą atidėlioja. Remiantis procentais, ypač jaunesni žmonės, kas mane šiek tiek ir stebina. Ir pagal tuos procentus, kuriuos žinome, esant alternatyvių įsitikinimų apie vakcinas paprastai bet kurioje visuomenėje, tikrai Lietuvoje yra nemaža dalis žmonių, kurie tiesiog nesiskubina šio sprendimo padaryti“, – kalbėjo ji.

Premjerės teigimu, iki įsigaliojant griežtesniems reikalavimams, bus numatytas 5 savaičių terminas, per kurį būtų galima pasiskiepyti ir įgauti imunitetą.

„Tų 5 savaičių visiškai pakanka tam, kad imunitetas būtų suformuotas ir galimybių pasą būtų galima gauti. Galima gauti galimybių pasą testavimosi būdu, tik tiek, kad valstybė ir mokesčių mokėtojai nebeprivalo už tai mokėti“, – įsitikinusi I.Šimonytė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinavimas

Planuoja ribojimus nepasiskiepijusiems

15min primena, jog pagal Vyriausybės planą, be galimybių paso jau netrukus nebus galima naudotis paslaugomis uždarose erdvėse, išskyrus numatytas išimtis.

„Nebūtų galimybės eiti į teatrą, į kino teatrą, o su galimybių pasu galėsime valgyti ir spragėsius, ir gerti karštą šokoladą“, – trečiadienį kalbėjo A.Dulkys.

Jau netrukus be galimybių paso nebus galima naudotis viešbučių, kavinių, restoranų, barų paslaugomis, nebus galima organizuoti privačių švenčių restoranuose, kavinėse, sporto klubuose.

O nuo rugsėjo 13 dienos įsigalios dar daugiau ribojimų, tačiau jiems paliekamas pereinamasis laikotarpis, siekiant suteikti galimybę gyventojams pasiskiepyti. Nuo rugsėjo vidurio galimybių pasas bus privalomas ir norint lankytis didžiuosiuose prekybos centruose, grožio salonuose ar važiuojant viešuoju transportu.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Arūnas Dulkys
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Arūnas Dulkys

Neturintys galimybių paso gyventojai galėtų lankytis nedidelėse būtiniausių prekių parduotuvėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.

A.Dulkys pažymėjo, kad norint gauti galimybių pasą nebetiktų antigeno tyrimas, taip pat bus panaikintas nemokamas testavimas norintiems jį gauti, nebent žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Galimybių pasą galėtų gauti tik pagal pilną skiepijimo programą vakcinuoti asmenys, persirgę koronavirusu arba turintys neigiamą PGR testo atsakymą, kai testas atliktas ne anksčiau nei prieš 48 valandas. Galimybių pasas taip pat būtų suteikiamas vaikams iki 16 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius