-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Investicijose į Vilniaus Profsąjungų rūmus – milijonieriaus „incognito“ pėdsakai

Paslaptingas milijonierius Vitoldas Tomaševskis neapsiriboja tik veikla užsienyje. Su juo susijusios įmonės paliko pėdsakų ant Lietuvos Profsąjungų rūmus valdžiusioje bendrovėje, kuri bylinėjosi su Vilniaus savivaldybe. Taip pat buvo pirkta Gedimino Žiemelio verslo obligacijų – tai galėjo būti įnašas už įsigytą lėktuvą. Su V.Tomaševskiu siejama įmonė investavo į gintaro verslus Lietuvoje ir Ukrainoje.
Tyrimai
Vitoldas Tomaševskis (viduryje)

15min tęsia atliekamo tyrimo publikacijų ciklą: pirmoje dalyje aprašytas iki šiol buvęs nežinomas galbūt vienas turtingiausių asmenų Lietuvoje Vitoldas Tomaševskis. Antroje dalyje kalbėta apie Baltarusijoje su juo susijusius verslus, kurie buvo įtraukti į ES sankcijų sąrašą, taip pat prekybą baltarusiškais naftos produktais Lietuvoje. Trečioje dalyje apžvelgėme galimas investicijas Rusijoje. Šioje dalyje – neminėtos investicijos Lietuvoje, taip pat Ukrainoje.

VIDEO: 15min tyrimas: išskirtinis lėktuvas atskleidė lietuvį milijonierių „incognito“

V.Tomaševskis ir D.Vilčinskas galėjo būti tarp profsąjungų rūmų savininkų

Profsąjungų rūmai Vilniaus centre ant Tauro kalno jau yra virtę griuvėsiais, tačiau iki šiol išliko paslaptis, kas buvo jų valdytojai. Dabar 15min surinkti duomenys atskleidžia dar nematytos informacijos, kas galėjo būti tikrieji rūmų savininkai, kuriems esant prasidėjo ginčai su Vilniaus savivaldybe.

Profsąjungų rūmų pastatą ilgus metus valdė lietuviška bendrovė „VIPC Vilnius“. Ši įmonė Profsąjungų rūmus iš bendrovės „Hermis Capital“ įsigijo dar 2004 metais.

Bendrovę „VIPC Vilnius“ anksčiau kontroliavo Kipre registruota įmonė „Velmark Investments Limited“. Žiniasklaidoje ne kartą buvo bandoma aiškintis, kas slypi už šios Kipro bendrovės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Profsąjungų rūmai

Iki šiol buvo nežinoma, kad iki 2013-ųjų pabaigos Profsąjungų rūmų šeimininkės, bendrovės „Velmark Investments“, 38 proc. akcijų tiesiogiai valdė su lietuviu investuotoju Vitoldu Tomaševskiu susijusi Kipro įmonė „Redcast Holdings Limited“. Likusią dalį akcijų kontroliavo kita Kipro bendrovė „Globiance (Nominees) Limited“, rodo 15min surinkti duomenys.

Su V.Tomaševskiu sietina „Redcast“ taip pat skolino pinigų Profsąjungų rūmų šeimininkei Kipre. 2010-aisiais bendrovė buvo suteikusi pusės milijono eurų paskolą. O Kipro kompanija savo ruožtu pinigus skolino lietuviškai bendrovei „VIPC Vilnius“.

2013-ųjų pabaigoje Profsąjungų rūmų šeimininkai Kipre pasikeitė – nurodyta, kad 55,9 proc. akcijų valdytoja tapo teisinių paslaugų kontora „Lewben“, administruojanti turtingų klientų verslus.

Tačiau „Velmark Investments“ finansinė ataskaita atskleidžia, kad tų 55,9 proc. akcijų savininkas tuo metu buvo lietuvis verslininkas Darijus Vilčinskas.

D.Vilčinskas buvo rūmus valdžiusios lietuviškos bendrovės „VIPC Vilnius“ direktorius. Anksčiau būta įtarimų, kad jis gali būti ir tikrasis šio verslo savininkas.

Paklausėme D.Vilčinsko, kokie verslo ryšiai jį sieja su kita buvusia netiesiogine rūmų savininke, Kipro įmone „Redcast Holdings Limited“ ir investuotoju V.Tomaševskiu. Atsakymas buvo lakoniškas.

„Su Jūsų minimomis įmonėmis ir privačiu asmeniu nieko bendro neturiu“, – laiške 15min rašė D.Vilčinskas.

Vėlesnėse Kipro „Velmark Investments“ ataskaitose matyti, kad su V.Tomaševskiu susijusi „Redcast Holdings Limited“ 2016-aisiais dar nebuvo atgavusi savo pusės milijono eurų skolos.

Teismo sprendimą skųs

Rūmai vaizdingoje Vilniaus vietoje metų metus stovėjo apleisti, todėl savivaldybė nusprendė perimti pastatą ir ten pastatyti koncertų salę.

Šiemet priimtas apeliacinio teismo verdiktas – Vilniaus savivaldybė buvusiai Profsąjungų rūmų savininkei „VIPC Vilnius“ privalo atlyginti iš viso 7,78 mln. eurų už visuomenės poreikiams paimamą turtą, daugiau, nei vertino savivaldybė.

Profsąjungų rūmus valdančios bendrovės ir akcininkai keitė vieni kitus, o vieši bandymai atrasti galutinius naudos gavėjus buvo bevaisiai. Aiškių atsakymų, kokiems asmenims atiteks savivaldybės sumokama reikšminga suma už Profsąjungų rūmus, nėra iki šiol.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Griaunamos Profsąjungų rūmų kolonos
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Griaunamos Profsąjungų rūmų kolonos

Vilniaus miesto savivaldybė 15min atsiųstame komentare paaiškino, kad esamas teismo sprendimas, kuriuo už rūmus tektų sumokėti 7 mln. eurų, jų netenkina.

„Kadangi įstatymas suteikia šalims teisę kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą dėl teismų sprendimų peržiūrėjimo kasacine tvarka, šiuo atveju Savivaldybė, siekdama apsaugoti viešąjį interesą, pasinaudos tokia teise bei kreipsis ir į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą dėl teismų sprendimų, kuriais nustatytas 7 781 000 Eur atlyginimas bendrovei, teisėtumo įvertinimo“, – atsakymą perdavė mero patarėjas Karolis Žukauskas.

Bylinėjasi su verslininku Lietuvoje

Su V.Tomaševskiu siejama „Redcast Holdings Limited“ minima ir Lietuvos teismo nutartyse kaip kreditorius, kuris bando atgauti pusės milijono eurų skolą iš Lietuvos verslininko Juozo Kelminsko. Šis verslininkas valdo pramogų ir poilsio kompleksą „Tvirtovė prie Didžiulio“, esantį šalia Vilniaus.

Nutartyse matyti, kad antstoliai, išieškodami šią skolą, areštavo gerokai didesnės vertės turtą: 1,1 mln. eurų vertės sklypą, 1,65 mln. eurų namą, buvo skelbiamos šio turto varžytinės, kurios buvo sustabdytos dėl verslininko skundo apie netinkamai įvertintą turto vertę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Šalia Grigiškių esantis „Tvirtovės“ restoranas

Milijoninės vertės „Avia Solution Group“ obligacijos galėjo būti įnašas už lėktuvą

2014-aisiais su V.Tomaševskiu susijusi Kipro „Redcast Holdings Limited“ savo dokumentuose nurodė įsigijusi „Avia Solution Group“ obligacijų. Nurodoma, kad investicijų į šias obligacijas vertė – 15,8 mln. eurų. Po metų šio įrašo nebeliko.

„Avia Solutions Group“ yra Lietuvos verslininko Gedimino Žiemelio kontroliuojama aviacijos verslo grupė.

Atradę minėtą įrašą, paklausėme įmonės „Avia Solutions Group“ apie obligacijų pardavimą. Bendrovė 15min atsakė, kad nei Kipro „Redcast Holdings Limited“, nei V.Tomaševskis nėra investavęs į „Avia Solutions Group“ įmones. Tačiau bendrovės atsakymas atskleidžia, kad obligacijos galėjo būti įnašas už perkamą lėktuvą.

„Bendrovės istorijoje yra buvę sandorių, kai perkamas orlaivis ar sumokamas didelis avansas už orlaivį, o klientų sumokama įmoka yra įforminama kaip obligacijos ar pinigai panaudojami per „escrow“ (sąlyginio naudojimo) sąskaitą, kol sandoris užbaigiamas. Tokių lėšų apyvartumas finansinėse ataskaitose fiksuojamas atitinkamai. Tačiau jokių detalių negalime atskleisti dėl griežtų konfidencialumo apribojimų reglamentuojamų įvairių jurisdikcijų teise“, – atsakė bendrovė.

Tais pačiais 2014 metais, kai su V.Tomaševskiu susijusi Kipro įmonė „Redcast“ nurodė įsigijusi „Avia Solutions Group“ obligacijų, galėjo būti pirktas ir prabangus privatus lėktuvas „Boeing 737 BBJ“, kuriuo neseniai užfiksavome į Vilnių atskridusį V.Tomaševskį.

„Scanpix“ nuotr./Lėktuvas Boeing 737BBJ EI-TVG Vilniaus oro uoste
„Scanpix“ nuotr./Lėktuvas Boeing 737BBJ EI-TVG Vilniaus oro uoste

Apskritai su V.Tomaševskiu siejama „Redcast Holdings Limited“ buvo itin stambi kreditorė. Vėliausioje prieinamoje įmonės finansinėje ataskaitoje už 2016 metus, nurodoma, kad įmonė valdė 218 mln. eurų turtą. Trumpalaikės išduotos paskolos siekė virš 101 mln. eurų, o ilgalaikės – 71 mln. eurų. Tačiau ir pačios bendrovės įsipareigojimai buvo itin dideli, akcininkų nuosavybė buvo neigiama.

Investavo į gintarą

Investuotoją V.Tomaševskį domina ir gintaro verslas – su juo susijusios įmonės valdo akcijų dalį lietuviškoje gintaro prekybos bendrovėje. Taip pat su investuotoju siejama kompanija bandė plėtoti gintaro gavybą Ukrainos Rivnės regione. Anksčiau viešai buvo skelbta apie bandymus konsoliduoti gintaro gavybą Kaliningrade, Ukrainoje, tačiau panašu, kad Kaliningrade užmojai nepavyko, o Ukrainoje projektas įstrigo, jis buvo viešai siejamas su vietos politiku.

Jungtinėje Karalystėje registruota kompanija „Amberhold Trading UK Limited“ buvo viena pirmųjų, kurią atradome interneto paieškoje suvedę V.Tomaševskio pavardę. Dabar jau išregistruotą įmonę kartu valdė V.Tomaševskis ir Lietuvos verslininkas Algis Bitautas.

A.Bitautas yra asociacijos „Le'amber Consortium“ prezidentas – ji vienija visame pasaulyje veikiančias įmones, užsiimančias gintaro gavyba, gamyba, prekyba ir teikiančias susijusias paslaugas. Taip pat A.Bitautas valdo papuošalus gaminančias ir jais prekiaujančias bendroves.

A.Bitautas 15min patvirtino, kad V.Tomaševskis yra investuotojas, kuris kartu su juo Lietuvoje valdo gintaro prekybos įmonę „Beata“. A.Bitautas paaiškino, kad jo verslo partneriu V.Tomaševskis yra ne tiesiogiai, o per „Lewben“ kontoros valdomą lietuvišką bendrovę „EC turtas“.

Tačiau investicijomis Lietuvoje viskas neapsiriboja. Asociacijoje „Le'amber Consortium“ verslininkai turėjo užmojį centralizuoti gintaro gavybą, perdirbimą, prekybą, tačiau ne viskas pavyko, kaip tikėtasi.

Viešame pranešime asociacija „Le’Amber Consortium“ pasakojo apie pasirašytą strateginio bendradarbiavimo sutartį su Kinijos brangenybių prekybos platforma. Prie pranešimo pridėta bendra Kinijoje vykusio susitikimo dalyvių nuotrauka – kartu sėdi Vilius Kavaliauskas, „Lewben“ grupės vadovas, A.Bitautas ir V.Tomaševskis.

www.leamber.com nuotr./Vilius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis ir Algis Bitautas Šanchajuje
www.leamber.com nuotr./Vilius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis ir Algis Bitautas Šanchajuje

„Stipri asociacijos „Le’amber Consortium“ ir [Kinijos įmonės] sąjunga sukurs viso pasaulio gintaro prekybininkams skirtą skaidrią ir atvirą prekybos gintaru platformą, bus skatinama gerai organizuota ir visoms šalims naudinga gintaro prekybos plėtra“, – skelbta pranešime 2018-aisiais akcentuojant, kad Kinija yra viena didžiausių pasaulyje gintaro naudotojų.

A.Bitautas: mums nepavyko susitarti su Kaliningrado kombinatu

Gintaro verslo savininkas A.Bitautas paaiškina, kad kartu su V.Tomaševskiu buvo įsteigta bendra įmonė Jungtinėje Karalystėje, tačiau ji veiklos nevykdė, o Lietuvoje veikiančia įmone „Beata“ investuotojas pernelyg nesidomi.

„Vitoldas Tomaševskis yra tiktai „Beata“ akcininkas ir viskas. Jis niekur nedalyvauja, tiesą pasakius, nelabai ir domisi šituo verslu. Va. Jis kažkada tapo akcininku, nupirko, perpirko akcijas iš tuometinio partnerio, ir faktiškai jam tas verslas nėra labai įdomus, kadangi gana smulkus dabar yra, ypač kriziniu periodu“, – paaiškino A.Bitautas.

leamber.com nuotr./Vilnius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis, Algis Bitautas
leamber.com nuotr./Vilnius Kavaliauskas, Vitoldas Tomaševskis, Algis Bitautas

Iš jo pasakojimo matyti, kad asociacija turėjo didelių ambicijų jungiant gintaro išgavėjus ir perdirbėjus ir parduodant dirbinius Kinijoje, kuri laikoma didžiausia gintaro dirbinių rinka.

„Bendra esmė asociacijos buvo sujungti verslus, centralizuoti gamybą, prekybą, kasybą. (…) Ir mums nepavyko su Rusija susitarti, su Kaliningrado kombinatu susitarti. Šiuo metu Lietuvos gamintojai turi daug problemų: ir žaliavos stygių, ir daug kitų dalykų. Yra dabar įsteigta Sankt Peterburge birža ir faktiškai visa žaliava juda per Sankt Peterburgo biržą. Ir šito dalyko mums nepavyko bent kol kas išspręsti“, – sako A.Bitautas.

Jis apgailestauja, kad Kaliningrado produkcijos perteklius, taip pat nelegali prekyba iš Ukrainos sumažino gintaro kainas.

„Atsitiko taip, kad žaliavų gavėjai, kasėjai pradėjo eksportuoti žaliavas tiesiai į tas rinkas ir dideliais kiekiais. Taip jie nusmukdė vietinį gamintoją. Įsivaizduokite, kam kinui pirkti iš Lietuvos, jei jis gali pasiėmęs žaliavą pagaminti Kinijoje. Ir išėjo taip, kad tie tradiciniai amatai, kurie gan neblogai laikėsi per daugelį metų, nespėjo į pasaulį išeiti. Šiandieną jie yra tokiam sustojusiame, netgi merdinčiam būvyje“, – teigia A.Bitautas ir skaičiuoja, kad sektoriuje veikiančių įmonių skaičius susitraukė keliais kartais.

Projektas Ukrainoje sietas su vietos politiku

Su V.Tomaševskiu susijusi Kipro bendrovė „Redcast Holdings Limited“ valdo ir pusę ukrainietiškos įmonės „Red.Met“, kuriai 2016-aisiais buvo išduotas leidimas kasti gintarą Rivnės srityje, Ukrainoje. Kita akcijų dalis priklauso Estijos įmonei „Foksercom“.

Ukrainos Rivnės regioninės tarybos deputatams svarstant dėl leidimo kasti gintarą išdavimo teko kviesti policijos pareigūnus dėl kilusio sąmyšio – visuomenės aktyvistai protestavo prieš sprendimą leisti privačiai įmonei kasti gintarą, įtariant, kad pareiškėjai papirko atskirus deputatus, rašė ukrinform.ua.

Ukrainos žiniasklaida aprašė įtarimus, kad prie leidimų išdavimo prisidėjo Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas, priklausantis Regionų partijai, Volodymyras Prodivusas. Buvo spėliojama, kad būtent šis politikas per estišką bendrovę gali valdyti ukrainietiško gintaro verslo „Red.Met“ dalį. Anksčiau, 2014-aisiais, buvo skelbta apie šio politiko dalyvavimą susišaudyme, bandant perskirstyti įtakos sferas nelegalioje gintaro gavyboje.

Neteisėta gintaro gavyba Ukrainoje yra itin paplitęs reiškinys, turintis rimtų socialinių ir ekologinių pasekmių – čia turtėja nusikalstamos gaujos, dažni jų susirėmimai su teisėsauga, tuo metu kraštovaizdis itin nukenčia nuo neatsakingos gavybos praktikos. Nepaisant to, vietiniai gyventojai rizikuoja kasti gintarą nelegaliai dėl galimo potencialiai didesnio uždarbio, aprašė abc.net.au.

Lietuvos gintaro asociacijos prezidentas A.Bitautas patikino, kad jis su Ukraina ir įmone „Red.Met“ neturi nieko bendro.

„Tiesą pasakius, čia labai sena istorija su ta Ukraina, ji ketverių metų senumo, man atrodo. Kaip ten baigėsi ta situacija, man sunku pasakyti, aš kiek girdėjau, kad nelabai ten kas išėjo. Nes ten ir politinė situacija nerami, ir visi kiti dalykai, karai. Nelabai kas ten išėjo, kas buvo žadėta, kiek aš žinau, nebuvo įvykdyta“, – kalba A.Bitautas.

Lewben“ administruojami verslai ne kartą skambėjo įvairiose istorijose

Registrų dokumentai rodo, kad turto valdymo paslaugas teikianti kontora „Lewben“, valdo su V.Tomaševskiu susijusias įmones. Šios kontoros paslaugomis naudojasi turtingi asmenys, siekiantys išlikti konfidencialūs.

„Lewben“ atstovų ryšiai su kitais Lietuvos verslininkais buvo ne kartą viešai aprašyti įvairiose istorijose. Jau skelbta, kad Lietuvos žvalgyba anksčiau blokavo investicijų bendrovės „Lewben Investment Management“ planus įsigyti „Verslo trikampį“.

Kipro bendrovė „Tenolet“ figūravo buvusio Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo Gintauto Kėvišo įtartinuose sandoriuose, taip pat – „Arvi“ įmonių pardavimo sandoriuose, kurie vėliau teismo buvo panaikinti. Dar vienas pavyzdys – taip pat tarp nutekėjusių „Mossack Fonseca“ duomenų buvo minimi įtartini Kipro bendrovės „Wallitus Investments“ sandoriai. Kaip rodo anksčiau šiame straipsnyje aprašyti Kipro registro duomenys, „Lewben“ paslaugomis galėjo naudotis ir su Profsąjungų rūmais susijęs Lietuvos verlsininkas Darijus Vilčinskas.

2009-ųjų pradžioje veiklą pradėjusios „Lewben“ grupės įmonės savo klientams teikia turto, gerovės ir fondų valdymo paslaugas, taip pat finansų planavimo, teisės, mokesčių ir verslo konsultavimo bei apskaitos paslaugas. Teigiama, kad grupės biurai veikia Amsterdame (Nyderlandai), Londone (Jungtinė Karalystė), Maniloje (Filipinai), Nikosijoje (Kipras), Niujorke (JAV) ir Vilniuje, anksčiau rašė BNS.

„Lewben“ valdybos pirmininkas yra Vilius Kavaliauskas, valdyboje taip pat dirba Rita Kavaliauskienė ir Justinas Klimašauskas.

Tarptautinis bankininkystės ir finansų rinkų žurnalas „Euromoney“ daug kartų yra pripažinęs „Lewben Group“ geriausia šeimos biuro paslaugų teikėja Lietuvoje.

Apie tyrimą ir šaltinius

Šį žurnalistinį tyrimą atlieko 15min Tyrimų skyriaus žurnalistai Birutė Davidonytė ir Ernestas Naprys.

Rėmėmės kiekvienam asmeniui viešai prieinama informacija, liudijimais, istorijos dalyvių pateiktais atsakymais.

Tyrime naudoti duomenys iš juridinių asmenų ir nekilnojamojo turto registrų Kipre, Ispanijoje, Nyderlanduose, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Lietuvoje. Taip pat tyrime remtasi Lietuvos ir užsienio teismų nutartyse ar ieškiniuose pateikta informacija, bendrovių skirtingose valstybėse finansinėmis ataskaitomis. Sąryšius padėjo nustatyti užsienio žiniasklaidos pranešimai, socialinių tinklų paskyros, liudijimai, kiti vieši informacijos šaltiniai.

Atlikdami šį tyrimą įvairiais būdais stengėmės išgirsti paties V.Tomaševskio poziciją: uždavėme klausimus jo atstovams tiek Lietuvoje, tiek Šveicarijoje. Tačiau kol kas jo atsakymų gauti nepavyko, o visi prašymai buvo atmesti.

Aprašyti fizinių ir juridinių asmenų ryšiai gali būti pasikeitę.

Jei turite daugiau informacijos nagrinėjama tema, ar norėtumėte užduoti klausimą – galite parašyti 15min tyrimų komandai e.paštu tyrimai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius