-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 27 /14:21

Vyriausybė siūlo būdus padėti žmonėms ir įmonėms, per karantiną patekusiems į netipines situacijas

Vyriausybė trečiadienį nusprendė pateikti Seimui virtinę naujų pasiūlymų, susijusių su valstybės parama gyventojams ir verslui per ekstremalią situaciją ir karantiną. Daugelis pasiūlymų liečia dirbančiuosius, didesnė parama turėtų būti skirta vyresnių žmonių darbo vietoms. Tuo metu įmonėms lengvinamos sąlygos gauti paramą, išleidus darbuotojus į prastovas.
Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Trečioji karantino savaitė Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis per Vyriausybės posėdį sakė, jog siūlymai teikiami atsižvelgiant į žmonių ir įmonių, patekusių į netipines situacijas, poreikius, kad jiems taip pat būtų teikiama valstybės pagalba.

„Seimo prašysime įstatymus priimti skubos tvarka, nes šie pakeitimai jau šiandien darytų įtaką žmonių galimybėms (gauti paramą – 15min)“, – kalbėjo ministras.

Įstatymų projektuose numatyta sudaryti galimybę darbdaviui gauti subsidiją darbo užmokesčiui ne tik karantino laikotarpiui, bet ir jam pasibaigus, kol galioja ekstremali situacija.

„Matome, kad karantinas vis tiek bus nutrauktas. Kiekvieną savaitę stebime, kad karantino terminas eina į pabaigą, tačiau stebint rinką matome, kad kai kurios įmonės dėl tam tikrų priežasčių prastovas skelbia tik dabar, o jos užsitęs ir pokarantininiu laikotarpiu“, – 15min posėdžio išvakarėse aiškino socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

„Tai ypač svarbu pramonės įmonėms, gamybos įmonėms, nes žaliavų jiems trūks ir po karantino. Šie pakeitimai aktualūs ir turizmo sektoriaus įmonėms“, – pridūrė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eglė Radišauskienė

Ministerija taip pat siūlo atsisakyti reikalavimo, kad prastovos subsidijuojamos tik įsitikinus, kad darbdavys išlaikė ne mažiau kaip pusę darbo vietų ne trumpiau kaip tris mėnesius.

Geros žinios vyresniesiems

Įstatymų pakete taip pat siūloma, kad valstybė subsidijuotų 100 procentų darbuotojo prastovoms tuo atveju, jeigu jis yra 60 metų arba vyresnis ir jo alga yra minimali. 70 proc. prastovos būtų subsidijuojama, jeigu darbuotojo atlyginimas siekia iki pusantros minimalios algos.

Tokį siūlymą ministerija teikia reaguodama į tai, kad per karantiną vyresni nei 60 proc. žmonės sparčiai netenka darbo. Per karantiną maždaug 10 proc. padaugėjo tokių asmenų atleidimų, panašiai tiek sumažėjo jų įdarbinimų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

„Norime pasiųsti žinią įmonėms, kad tikrai nereikia tokių žmonių atleisti, kad jie neįkristų į Užimtumo tarnybą, nes paskui jiems yra labai sunku iš jos išeiti“, – sakė E.Radišauskienė.

Ministerija taip pat siūlo, kad darbuotojui palikus darbovietę darbo paieškos išmoka ir nedarbo išmoka jam būtų pradėta mokėti iš karto, net jeigu jam priklauso išeitinė kompensacija iš darbovietės.

„Tokį siūlymą teikiame, nes susidūrėme su daug atvejų, kai žmonės negavo savo išeitinių kompensacijų, nes darbdavys tapo nemokus, o žmogui pajamų reikia čia ir dabar“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo viceministrė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Pinigai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Pinigai

Taip pat siūloma, kad darbo paieškos išmoka būtų mokama visais atvejais pilna, nesvarbu, ar žmogus gauna pensijas, rentas, kompensacijas ar kokias kitas išmokas. Visus veiksmus, susijusius su darbo paieškos išmokos mokėjimu, atliktų Užimtumo tarnyba.

Geros žinios laukia ir senelių, jiems lengvinamos sąlygos gauti ligos išmoką už anūko priežiūrą, jeigu tėvai yra dirbantys. Įstatymų projektais siūloma spręsti situacijas, kai seneliai negali gauti išmokos prižiūrint vaikus, pavyzdžiui, dėl to, kad kitas iš tėvų neprižiūri vaiko, nežinoma, kur jis yra.

„Buvo tikrai nemažai skundų, kad, pavyzdžiui, mama oficialiai dirba, bet su vaiko tėvu kartu negyvena, nors ir jie nėra oficialiai išsiskyrę. Arba tėvai gali būti išsiskyrę, bet kitas tėvas tiesiog nesirūpina vaiku. Dabar tokiais senelis ar senelė negali gauti išmokos už vaiko priežiūrą. Mes tai siūlome keisti ir numatome, kad tokiais atvejais išmoka būtų išmokama“, – tvirtino E.Radišauskienė.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Močiutė žaidžia su anūku
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Močiutė žaidžia su anūku

Pakete taip pat siūloma, kad ligos išmoka būtų mokama visais atvejais, kai atsiranda būtinybę prižiūrėti vaikus iki aštuonerių metų, neišskiriant konkrečių ikimokyklinio ugdymo ir priešmokyklinio ugdymo programų. Tokia išmoka būtų mokama ne ilgiau kaip iki ugdymo pagal pradinio ugdymo programą pradžios.

Pasak viceministrės, toks pokytis siūlomas atsižvelgus, kad šiandien dalis tėvų negali išeiti į nedarbingumą, kai prižiūri, pavyzdžiui, kai kuriose privačiose mokyklose besimokančius vaikus.

Įstatymais taip pat siekiama užkirsti kelią piktnaudžiavimui, kai vienas tėvų turi vaiko priežiūros atostogas, o kitas tuo tarpu bando gauti nedarbingumą.

Kiti palengvinimai įmonėms

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat siūlo, kad subsidiją darbo užmokesčiui po prastovų darbdavys gautų ir tada, kai atšaukia jas anksčiau, negu kad pasibaigia karantinas ir ekstremali situacija. Kitaip tariant, valstybė tokiems darbuotojams kompensuotų darbo užmokestį, jiems jau grįžus į darbą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms

Įstatymų projektais siūloma ir nustatyti, kad darbdaviui, įtrauktam į nuo koronaviruso infekcijos nukentėjusių mokesčių mokėtojų sąrašą, subsidija darbo užmokesčiui būtų mokama ir už dalį darbuotojų, už kuriuos nebuvo mokama tokia subsidija prastovos metu.

Šie pateikti įstatymų projektai pirmiausia bus apsvarstyti Vyriausybėje. Ministrų kabinetui pritarus, jie būtų priimami Seime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius