Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš Vilniaus tarybos darbotvarkės dingo klausimai apie NT mokestį sporto arenoms

Vilniaus tarybos posėdžio darbotvarkėje antradienį nebeliko klausimų dėl nekilnojamojo turto (NT) mokesčio didžiosioms sporto ir koncertų salėms. Politikai turėjo svarstyti, ar atleisti nuo šio mokesčio „Siemens“ ir Vilniaus pramogų arenas, „Compensa“ koncertų salę, sporto patalpas Olimpiečių g., Vito Gerulaičio vardo teniso akademiją. Tačiau kilus sąmyšiui, kad galbūt siekiama išskirti būtent pastarąją, įkurtą koncerno „MG Baltic“, visi klausimai iš darbotvarkės dingo.
Rashaunas Broadusas
Vilniaus „Lietuvos ryto“ rungtynės „Siemens“ arenoje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip 15min jau rašė, Vilniaus tarybos trečiadienio posėdžio darbotvarkėje buvo numatyti keli klausimai dėl NT mokesčio sporto ir koncertų arenas valdančioms bendrovėms. Politikai turėjo apsispręsti, ar bendroves atleisti nuo šio mokesčio. Keisčiausia buvo tai, kad klausimai formuluoti taip, jog visas bendroves siūlyta neatleisti, o V.Gerulaičio vardo teniso akademiją, kurią yra įkūręs koncernas „MG Baltic“, siūlyta atleisti nuo NT mokesčio.

Pagal tarybos sprendimus, „Compensa“ koncertų salę valdanti bendrovė „Domus extra“ už 2016-2017 metus privalės arba ne sumokėti 18,76 tūkst. eurų. Lietuvos sporto draugija „Žalgiris“ už šiuos metus – 8,173 tūkst. eurų už valdomas patalpas Olimpiečių g. 17. Ąžuolyno gatvėje esanti Vilniaus pramogų arena irgi šiame sąraše su 9 tūkst. eurų už praėjusius metus bei dar kiek daugiau nei 27 tūkst. eurų už šiuos.

Krepšinio areną Ozo gatvėje, kur namų rungtynes žaidžia Vilniaus „Lietuvos ryto“ komanda, valdanti viešoji įstaiga „Krepšinio rytas“ turėtų sumokėti kiek daugiau nei 7 tūkst. eurų NT mokesčio, o „Siemens“ arenos valdytojai UAB „Universali arena“ – beveik 39 tūkst. eurų. VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijai priskaičiuotas NT mokestis yra 63,454 tūkst. eurų.

Antradienį, posėdžio išvakarėse, ties visais klausimais apie atleidimą ar neatleidimą nuo NT mokesčio puikavosi įrašas „Rengėjai atsiėmė klausimą“.

Nuomonę formuojantys klausimų pavadinimai užkliuvo ir Vilniaus tarybos opozicijai. Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) frakcijos vadovas Žilvinas Šilgalis tai pavadino korupcija.

Vilniaus tarybos 2016 m. gruodžio 7 dienos posėdžio darbotvarkės ištrauka.
Taip atrodė Vilniaus tarybos 2016 m. gruodžio 7 dienos posėdžio darbotvarkė pirmadienį.

Savivaldybės atstovai teigė, kad įvykusi klaida – visų šių klausimų buvo parengti alternatyvūs projektai, pagal kuriuos politikai ir turėjo apsispręsti, atleisti ar neatleisti bendroves nuo šio mokesčio. Tik kažkodėl šie projektai gerokai vėliau įkelti į Vilniaus savivaldybės interneto svetainę.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė tvirtino įpareigojusi administracijos darbuotojus parengti po du tarybos sprendimų variantus, nes priimti tokį sprendimą yra išimtinai tarybos kompetencija. Ir esą tikrai nesiekta klausimus įvardinti taip, kad tai sukeltų įtarimų dėl sufleruojamo sprendimo.

Papildyta 2016.12.07 Teniso akademija stokoja valdžios dėmesio

„Iki šių metų visos didžiosios Vilniaus sporto ir pramogų arenos būdavo atleidžiamos nuo viso ar dalies nekilnojamojo turto mokesčio. Tokia pati tvarka galiojo ir VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijai.

Šiemet akademija bendrąja tvarka, kaip ir kitų sostinės arenų valdytojai, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę su prašymu atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio mokėjimo dėl arenoje vykdomų socialinių veiklų ir neatlygintinai teikiamų viešųjų paslaugų. Norisi atkreipti dėmesį, kad lig šiol SEB arena buvo vienintelė iš visų sostinės arenų, kuri nuo nekilnojamojo turto mokesčio atleidžiama tik dalinai – už patalpų dalį, kuriose vykdoma sportinė veikla. Už patalpų dalį, kurioje įsikūręs viešbutis, parduotuvės ir kitos komercinės patalpos, nekilnojamojo turto mokestis buvo mokamas visą laiką.

Jeigu būtų nuspręsta Vilniaus sporto ir pramogų arenoms panaikinti mokestines lengvatas, gerbtume tokį Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą, tačiau tuo pačiu norėtume atkreipti dėmesį į labai prastą sporto organizacijų finansavimo situaciją Vilniuje. SEB arenoje įsikūrusioje Vilniaus teniso akademijoje šiandien sportuoja daugiau nei 500 vaikų. Jos auklėtiniai jau garsina Lietuvos vardą pasaulyje, tačiau lig šiol akademija gyvuoja tik iš vaikų tėvų ir privačių rėmėjų lėšų.

Esame tikrai ne vienintelė organizacija, akivaizdžiai stokojanti Vilniaus miesto valdžios dėmesio, tad norėtųsi ateityje daugiau aiškumo matyti ir šioje srityje“, – teigia 15min atsiųstame komentare VšĮ Vito Gerulaičio vardo teniso akademijos atstovė Dalia Katulienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius