Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Italijoje – krizė? Galbūt, bet paplūdimius ji tikrai aplenkė

Sklinda gandai, kad trečioji euro zonos ekonomika – vos gyva. Kalbama, kad Italijoje – baisi ekonominė krizė. Kad žmonės mažiau valgo, beveik nebeperka madingų drabužių ir nebevažiuoja atostogų. Reiškiamos įvairios nuomonės apie šalies ekonomiką ir gyventojų perkamąją galią. Gerai ar blogai šią vasarą gyvena italai? Atsakymo reikia ieškoti ne katastrofą piešiančių dienraščių apžvalgose, o paplūdimyje.
Italijos paplūdimiuose krizės nesimato, tačiau naujos rinkodaros formos atsirado
Italijos paplūdimiuose krizės nesimato, tačiau atsirado naujų rinkodaros formų

Kainos didėjo geometrine progresija

Taip, būtent paplūdimyje. Tai tradicinė italų vasaros poilsio vieta. Ji, beje, visais laikais buvo nepigi. Pliažo pramonė Apeninuose kiekvieną vasarą atsiriekia nemažą nacionalinio produkto dalį. Mokamas skėtis ir šezlongas pajūryje – tai prabanga, kurios iki šiol neatsisako vidurinė klasė ir pensininkai, turtuoliai ir vos galą su galu suduriantys bedarbiai. Italijoje taupoma ištisus metus tam, kad bent dvi savaites būtų galima pasilepinti „spiaggia privata“ – privačiame pliaže.

Šįmet daug kalbama apie drastiškai susitraukusį vartojimą. Tačiau į paplūdimius ši tendencija neužsuko. Paplūdimiai – sausakimši. Kainos – beprotiškos. Laisvų skėčių tradicinį atostogų mėnesį – rugpjūtį beveik nėra.

Vidutinio lygio kurorte Linjane skėtis ir du gultai birželio mėnesį kainavo 9 eurus (31 litą) dienai. Rugpjūtį kaina pašoko iki 12 eurų (41 lito), o už visą vasarą pliažo savininkas prašė 773 eurų (2666 litų).

Didžiuma paplūdimių koncesininkų vasaros pradžioje paskelbė:  šįmet pliažo paslaugų kainos bus tokios pačios, kaip ir 2012 metais. Turint galvoje, kad per pastaruosius 12 metų – nuo 2001-ųjų iki 2013-ųjų įkainiai padidėjo 136 proc., toks kainų stabtelėjimas italams skamba kaip džiugi naujiena.

Kiek kainuoja praleisti vasarą po skėčiu ant gulto?

Žiūrint kur, prie kokios jūros ir kurioje gultų eilėje. Brangiausi pliažai – Sardinijoje ir Toskanoje. Pigiausi – Sicilijoje, Kalabrijoje, Adrijos pajūryje. Tarkim, vidutinio lygio kurorte Linjane skėtis ir du gultai birželio mėnesį kainavo 9 eurus (31 litą) dienai. Rugpjūtį kaina pašoko iki 12 eurų (41 lito), o už visą vasarą pliažo savininkas prašė 773 eurų (2666 litų).

Tiems, kurie nori panoraminio vaizdo ir pirmosios gultų eilės, tenka mokėti brangiau: 11 eurų birželį (37 litus),  14,5 euro (50 litų) rugpjūtį, o už visą sezoną – 961 eurą (3315 litų).  Tiesa, pageidaujantys asmeninės, o ne bendros persirengimo kabinos, kurioje patogu laikyti asmeninius daiktus, papildomai turės sumokėti 5,7 euro (20 litų), o už sezoną – 335 eurus (1155 litus).

Šiek tiek aukštesnės kainos netoli Riminio esančiame Ričionės kurorte: čia skėtis ir du gultai kainuoja 15 eurų (51 litus) dienai bet kurį vasaros mėnesį. Tiems, kurie pajėgia nusipirkti abonementą dviem savaitėms, taikomos nuolaidos, mokėti reikia 180 eurų  (623 litus).

Adrijos pajūrio paplūdimiai vadinami „spiagge del popolo“ – tautos pliažai. Juose saule ir jūra džiaugiasi tos šeimos, kurios šiems malonumams susitaupo mažiausiai po 500–600 litų, neskaičiuojant, žinoma, viešbučio, restorano, kelionės ir kitų išlaidų. 

Tiesa, į šią kainą pliažo koncesijos savininkas įskaičiuoja ne tik jūrą, švarų smėlį, skėtį ir du gultus. Klientai viliojami daugybe papildomų paslaugų, tarsi mokėti reikėtų ne už pliažą, o už viešbučio kambarį: bevielis internetas, daiktų saugojimo spinta, tinklinio ir teniso aikštelė, didžiulis plazminio televizoriaus ekranas ir F1 transliacijos, vaikų žaidimo aikštelė, stalo teniso stalas, įvairūs konkursai dideliems ir mažiems.

Romoje – pliažas išsimokėtinai

Adrijos pajūrio paplūdimiai vadinami „spiagge del popolo“ – tautos pliažai. Juose saule ir jūra džiaugiasi tos šeimos, kurios šiems malonumams susitaupo mažiausiai po 500–600 litų, neskaičiuojant, žinoma, viešbučio, restorano, kelionės ir kitų išlaidų. 

Pasiturintieji jūra džiaugiasi Sardinijoje ir Toskanoje. Čia skėčio ir dviejų gultų kaina dienai siekia 50–60 eurų (172–207 litai), o mėnesio abonementas kainuoja apie 1500 eurų (5175 litai).

Šią vasarą mokėti tokius pinigus nori ir gali ne visi. Todėl Italijos paplūdimiuose pastebimos naujos rinkodaros tendencijos. Romos pliažai siūlo nuolaidas, tarsi būtų kalbama apie madingų drabužių nukainavimus.

Klientai viliojami 20–30 proc. mažesnėmis kainomis nei pernai. Romos priemiesčio Ostijos paplūdimiai – brangūs. Todėl vietos pliažų koncesininkai pasiūlė naujovę – skėtis ir gultai išsimokėtinai. Klientas susimoka pradinį įnašą, o likusius pinigus grąžina per kelis mėnesius. Šią vasarą bene pirmą kartą pliažo savininkai siūlo degintis pamainomis: ryte tėvai su vaikais, po pietų – seneliai. Anksčiau tokie dalykai Italijos paplūdimiuose būdavo neįmanomi.

Toskanos paplūdimiuose - nuolaidos pensininkams

Toskanos pliažuose ties Piza šįmet reklamuojama naujovė: senjorams, kuriems daugiau nei 65 metai, taikomos nuolaidos, bet su sąlyga, jeigu jie į pliažą atsives anūkus.

Adrijos kurorte Červijoje rugpjūčio mėnesį į dienos pliažo kainą įskaičiuojami ir pietūs paplūdimio restorane.

Toskanos kurorte Versilijoje vienas kitas paplūdimys nutarė šįsyk nebelaukti turtingų rusų, o pasiūlyti vasaros abonementus vietiniams gyventojams. Tie, kas pajėgia susimokėti iš anksto, gavo neįtikėtiną progą sutaupyti – privatus pliažas nuo gegužės pirmosios iki rugsėjo vidurio už „simbolinę“ 500 eurų (1725 litų) kainą. 

Tradiciškai brangiuose Ligūrijos pliažuose ties Sanremo kurortu šįmet siūloma užsukti į paplūdimį už pusę kainos. Bet tik nuo 17 valandos. Pasigrožėti saulėlydžiu, išgerti aperityvo, išsimaudyti. Adrijos kurorte Červijoje rugpjūčio mėnesį į dienos pliažo kainą įskaičiuojami ir pietūs paplūdimio restorane. Apulijos paplūdimiuose į paslaugų kainą įtrauktas plaukiojimas vandens dviračiu. Ligūrijoje, Sanremo kurorte šis malonumas kainuoja 15 eurų (51 litą).      

Naujoviškos, kur kas lankstesnės pliažo rinkodaros formos atsirado tik šįmet. Ar jos liudija apie gilią krizę Italijos ekonomikoje?

Kažin. Nebent tą aplinkybę, kad vietos verslininkai iki šiol nesuko sau galvos, kaip užsidirbti pinigų. Šią vasarą Italijos pajūryje prasidėjo naujų galimybių paieškos. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius