-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen: kai kurie D.Trumpo muitai Kinijai „daro didesnę žalą vartotojams, verslui“

Kai kurie per Donaldo Trumpo JAV prezidento kadenciją Kinijai nustatyti importo muitai, regis, labiau kenkia vartotojams ir verslui, užuot sprendę tikrąsias Azijos milžinės keliamas problemas, trečiadienį pareiškė JAV iždo sekretorė Janet Yellen.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liepą turi baigti galioti šimtų milijardų JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms Jungtinių Valstijų nustatyti importo muitai ir, amerikiečiams susidūrus su didžiausia per daugiau kaip keturis dešimtmečius infliacija, o bendrovėms patiriant sunkumų siekiant apsirūpinti pagrindinėmis žaliavomis ir prekėmis, JAV prezidentas Joe Bidenas vis garsiau raginamas atsikratyti baudžiamųjų muitų, kurie buvo nustatyti per jo pirmtako D.Trumpo pradėtą prekybos karą.

Per spaudos konferenciją Vokietijoje J.Yellen pareiškė palaikanti tokius raginimus.

Atrodo, jog kai kurie iš buvusio prezidento Donaldo Trumpo nustatytų muitų „atneša daugiau žalos vartotojams ir verslui ir nėra itin strategiški, nes nelabai padeda spręsti realių problemų, kurių mes turime su Kinija, ar tai būtų problemos, susijusios su tiekimo grandinių pažeidžiamumu, ar su nacionaliniu saugumu susiję klausimai, ar problemos dėl kitokios nesąžiningos prekybos praktikos“, pažymėjo ji.

„Tai susiję ne tik su infliacija, bet ir su tuo, kad tai būtų naudinga vartotojams ir verslui... kai kurių iš jų [muitų] panaikinimas galėtų suteikti šiokį tokį palengvėjimą“, – pareiškė ji reporteriams prieš Didžiojo septyneto (G-7) finansų ministrų susitikimą Vokietijoje.

„Bet mes tai svarstome“, – pridūrė ji.

Politinė rizika

J.Bidenas anksčiau šį mėnesį pareiškė „svarstantis“ Kinijai nustatytų importo muitų panaikinimą, bet pridūrė, kad dar nebuvo priimta jokių sprendimų.

Tokio žingsnio šalininkai tvirtina, kad, panaikinus šiuos muitus, JAV sumažėtų infliacija, nes atpigtų importas.

Tačiau muitų panaikinimas galėtų sukelti politinę riziką Baltiesiems Rūmams, kurie nenori sulaukti kaltinimų nuolaidžiavimu Kinijai.

Minėti importo muitai pirmą kartą buvo nustatyti 2018 metais ir palaipsniui buvo pritaikyti maždaug 350 mlrd. JAV dolerių vertės metiniam importui iš Kinijos. Muitai buvo įvesti Vašingtonui keršijant Pekinui už amerikiečių intelektinės nuosavybės vagystes ir priverstinį technologijų perdavimą.

Priemonių galiojimas pasibaigs liepos 6 dieną, nebent būtų pateiktas prašymas pratęsti šį terminą ir tokiu atveju būtų surengta muitų peržiūra.

JAV pareigūnai anksčiau šį mėnesį pareiškė, jog oficialiai prašo visuomenės pateikti komentarų, ar reikėtų pratęsti muitų galiojimą. Be kita ko, siunčiami laiškai 600 bendrovių, kurios buvo išreiškusios paramą tokioms priemonėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius