Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen paragino didžiąsias ekonomikas pasitelkti naujas „reikšmingas“ išlaidas

JAV iždo sekretorė Janet Yellen ketvirtadienį paragino didžiąsias ekonomikas pasitelkti „reikšmingas“ naujas išlaidas, kad būtų užtikrintas tvirtas atsigavimas po ekonominės krizės, kurią sukėlė COVID-19 pandemija.
Janet Yellen
Janet Yellen / ZUMAPRESS.com

Nors ekonominės perspektyvos „labai pagerėjo“, ypač dėl didelės apimties vyriausybių paramos, „šis darbas dar nėra atliktas, atsižvelgiant į didelį neapibrėžtumą ir ilgalaikės žalos riziką“, – sakoma J.Yellen pranešime Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir Pasaulio bankui.

„Raginu didžiąsias ekonomikas ne tik vengti per anksti nutraukti paramą, bet ir stengtis suteikti reikšmingą naują fiskalinę paramą, kad būtų užtikrintas tvirtas atsigavimas“, – kalbėjo JAV iždo sekretorė.

J.Yellen priminė praėjusį mėnesį patvirtintą 1,9 trln. JAV dolerių ekonomikos skatinimo paketą Jungtinėse Valstijose, ir į JAV prezidento Joe Bideno pasiūlytą 2 trln. JAV dolerių planą.

Tuo tarpu TVF atkreipė dėmesį į tai, jog jei ne 16 trln. JAV dolerių viešosios išlaidos, COVID-19 pandemijos sukelta krizė – didžiausia taikos meto recesiją per beveik šimtmetį – galėjo būti trigubai gilesnė.

Patvirtintoms ekonomikos gaivinimo priemonėms jau skatinant atsigavimą, pasak J.Yellen, JAV ekonomika „gali pasiekti visišką užimtumą jau kitais metais“.

Visgi daugelis besivystančių šalių neturi pakankamai išteklių savo ekonomikai paremti, todėl pareigūnė paragino TVF ir Pasaulio banką toliau siekti padėti toms šalims, kurioms to labiausiai reikia.

„Minėtos institucijos ir toliau turėtų glaudžiai bendradarbiauti finansuodamos ir remdamos savo narių politines pastangas, todėl jų veiksmai turėtų vienas kitą papildyti ir palaikyti tarptautinį atsaką“, – kalbėjo J.Yellen.

Sveikatos krizės įveikimas išlieka svarbiausiu ekonomikos atsigavimo veiksniu, o J.Yellen pažadėjo JAV pagalbą tiekiant vakcinas, įskaitant pastangas „užtikrinti, kad finansavimas netaptų kliūtimi pasaulinei vakcinacijai <...> ir stengiantis užtikrinti tvirtą, teisingą ir skaidrų skiepijimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius