Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 27 /11:30

JAV Atstovų Rūmai priėmė 1,9 trl. pagalbos atsigavimui po COVID-19 pandemijos planą

JAV Atstovų Rūmai anksti šeštadienį priėmė 1,9 trln. dolerių (1,57 trln. eurų) vertės koronaviruso pandemijos padarinių švelninimo planą, demokratų vadinamą svarbiu žingsniu, kad būtų skirta papildomai lėšų skiepijimui, smarkiai apkrautai vietos valdžiai ir milijonams šios krizės skaudžiai paveiktų šeimų.
Kova su koronavirusu JAV
Kova su koronavirusu JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjus keturioms dienoms po momento, kai COVID-19 epidemijos aukų Jungtinėse Valstijose skaičius viršijo 500 tūkst., didelės apimties planas, remiamas prezidento Joe Bideno ir demokratų apibūdinamas kaip moralinė būtinybė, dabar bus perduotas svarstyti Senatui.

Per balsavimą Atstovų Rūmuose balsai pasiskirstė pagal partinę liniją – 219 prieš 212. Ne vienas respublikonas šio plano neparėmė.

„Po 12 mėnesių mirčių ir nevilties šiąnakt prasideda Amerikos atsigavimas“, – prieš balsavimą Atstovų Rūmams sakė kongresmenas demokratas Brendanas Boyle'is.

Balsavimas buvo itin partietiškas, nors J.Bidenas per savo inauguraciją sausio 20-ąją ragino politikus vieningai spręsti didžiausią per pastarąjį šimtmetį sveikatos krizę.

Naujuoju planu taip pat buvo numatyta padidinti minimalų atlyginimą iki 15 dolerių (12,42 euro) už valandą, bet Senato sprendimu iš galutinės dokumento versijos ši nuostata bus pašalinta.

J.Bidenas aktyviai ragino padidinti minimalų atlyginimą, kuris lieka nepakitęs nuo 2009 metų – 7,25 dolerio (6 eurai) už valandą.

Prezidentas siekė įtraukti šį punktą į ekonomikos gaivinimo planą, taip pat numatantį 1,4 tūkst. dolerių (1 159 eurų) tiesiogines išmokas daugeliui amerikiečių. Planuojama skirti milijardus dolerių vakcinoms pirkti ir platinti, padėti vėl atsidaryti mokykloms, taip pat valstijų ir vietos valdžiai finansuoti.

Naujuoju planu dar maždaug šešiems mėnesiams pratęsiama parama bedarbiams, turėjusi galioti iki kovo vidurio, taip pat draudimas iškeldinti iš būstų milijonus žmonių, neįstengiančių susimokėti nuomos.

Šis projektas turėtų tapti antruoju visų laikų didžiausiu JAV ekonomikos gaivinimo paketu po 2 trln. dolerių programos, ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo patvirtinto pernai kovą, kai irgi buvo dedamos pastangos su sparčiai plitusia koronaviruso pandemija.

Nors Senatas pasisakė prieš punkto dėl minimalaus darbo užmokesčio įtraukimą į naująjį projektą kaip prieštaraujantį biudžeto formavimo taisyklėms, demokratai šią nuostatą paliko ir pabrėžė, kad kovoti dėl jos įgyvendinimo bus partijos prioritetas.

„Nenurimsime, kol priimsime 15 dolerių minimalų užmokestį“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi.

Ji atkreipė dėmesį, kad net ir atsisakius šios nuostatos atsigavimo planas yra gyvybiškai svarbus ir kad šalį ištiktų „katastrofa“, jeigu jis nebūtų priimtas.

„Amerikos žmonės turi žinoti, kad jų vyriausybė juos palaiko, – Atstovų Rūmų nariams sakė N.Pelosi. – Kaip sakė prezidentas Bidenas, pagalba jau pakeliui.“

Respublikonai savo ruožtu piktinosi, kad šio plano kaina bus istoriškai didelė, be to, jie argumentavo, kad tokį svarbų balsavimą netinka surengti vidury nakties.

„Demokratai taip gėdijasi viso šio su COVID nesusijusio švaistymo, numatyto šiuo teisės aktu, kad jie stumia jį gūdžią naktį“, – sakė Atstovų Rūmų mažumos lyderis Kevinas McCarthy.

J.Bideno palaikomas planas yra „išpūstas“, partietiškas ir „nesutelktas“, pabrėžė K.McCarthy ir pridūrė, kad didžioji dalis finansavimo skiriama tiesiogiai su pastangomis įveikti pandemiją nesusijusiems projektams.

Jis ir kiti respublikonai kaltino demokratus, kad šie naudojasi pandemiją, siekdami žūtbūt prastumti savo liberalią programą.

Siūlomu paketu „tiesiog išmetami pinigai, nesant jokios atskaitomybė“, kalbėjo K.McCarthy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius