-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV BVP augimas pirmąjį ketvirtį sumažėjo daugiau nei prognozuota

JAV ekonomikos augimas pirmąjį 2022 metų ketvirtį sumažėjo 1,4 proc., palyginti su analogišku 2021 metų laikotarpiu, nes COVID-19 sukėlėjo koronaviruso omikron variantas ir vyriausybės išlaidų mažėjimas paveikė vartotojus bei verslą, rodo ketvirtadienį paskelbti vyriausybės duomenys.
Doleriai
Doleriai / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Rodiklis yra daug prastesnis, nei tikėjosi analitikai, ir smarkiai kontrastuoja su ketvirtąjį 2021 metų ketvirtį fiksuotu 6,9 proc. augimu.

Jungtinės Valstijos susiduria su rekordine infliacija, ekonomikai atsigaunant po COVID-19 pandemijos sukeltos krizės, o prie kainų augimo prisideda ir Rusijos invazijos į Ukrainą bei pasaulinių tiekimo grandinių trikdžių poveikis.

Visa tai kelia nerimą dėl didžiausios pasaulio ekonomikos nuosmukio.

Tyrimų bendrovės „Pantheon Macroeconomics“ vyriausiasis ekonomistas Ianas Shepherdsonas teigė, kad lėta praėjusio ketvirčio ekonomikos augimo sparta iš dalies įvyko dėl to, kad įmonės daugiau importavo atsargoms atkurti, todėl ekonomikos augimas gali atsigauti antrąjį 2022 metų ketvirtį.

„Ekonomika nesmunka į recesiją. Grynąją prekybą stabdė importo, ypač plataus vartojimo prekių, padidėjimas, nes didmenininkai ir mažmenininkai siekė atkurti atsargas“, – pažymėjo analitikas.

Prekybos departamentas teigė, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) mažėjimą lėmė sumažėjusios privačios investicijos į atsargas, vyriausybės išlaidos ir eksportas, taip pat padidėjęs importas.

Ilgalaikio vartojimo prekės paskatino importo augimą, o ataskaitoje teigiama, kad privačių investicijų trūkumas daugiausia buvo susijęs su didmeninės prekybos prekėmis, ypač motorinėmis transporto priemonėmis, kurių trūkumą sukėlė pasaulinis puslaidininkių stygius.

Trumpalaikio vartojimo prekių eksportas pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo, tačiau, remiantis duomenimis, tai kompensavo verslo paslaugų, ypač finansinių, augimas.

Vyriausybės išlaidų sumažėjimą lėmė tiek sumenkusios išlaidos gynybai, tiek pasibaigusios vyriausybės programos, tokios kaip schemos, pagal kurias buvo mokamos išmokos vaikų turinčioms šeimoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius