Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbus naujas eksporto kontrolės priemones, atpigo Azijos lustų gamintojų akcijos

Azijoje lustų gamintojų akcijos antradienį smuko dėl naujų JAV paskelbtų priemonių, kuriomis bus siekiama apriboti Kinijos prieigą prie aukščiausios klasės puslaidininkių, skirtų kariniam naudojimui.
Lustas
Lustas / 123RF.com nuotr.

Dėl šio žingsnio įvairių įmonių kapitalizacija visame pasaulyje susitraukė milijardais.

Penktadienį paskelbtas JAV pranešimas žymi dar vieną žingsnį ne vienerius metus trunkančioje dviejų supervalstybių priešpriešoje, kilusioje dėl įvairių klausimų, įskaitant technologijas, prekybą, Honkongą, Taivaną ir žmogaus teises.

JAV prekybos departamentas nurodė, kad paskelbtosios priemonės apima kai kurių superkompiuteriuose naudojamų lustų eksporto apribojimus ir griežtesnius puslaidininkinės įrangos pardavimo reikalavimus.

Sprendimas sukrėtė lustų gamintojus, o Filadelfijos vertybinių popierių biržos puslaidininkių indeksas pasiekė žemiausią rodiklį nuo 2020 metų pabaigos, tuo metu „Bloomberg News“ pranešė, jog įmonių rinkos vertė visame pasaulyje sumažėjo 240 mlrd. JAV dolerių.

Taibėjaus, Seulo ir Tokijo rinkos pirmadienį buvo uždarytos dėl švenčių, o antradienį atnaujinus prekybą, lustų gamintojų akcijos smuko žemyn.

Taibėjaus biržoje kotiruojamos bendrovės atsidūrė tarp labiausiai nukentėjusių įmonių.

„Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“ (TSMC) ir „ASE Technology“ akcijų vertė smuko apie 8 proc., o „United Microelectronics“ – daugiau nei 6 procentus.

Pietų Korėjos technologijų milžinės „Samsung Electronics“, didžiausios puslaidininkių gamintojoss, akcijos Seule šoktelėjo apie 3 proc., o „DB Hitek“ – atpigo 4 procentais.

Tokijuje „Renesas Electronics“ akcijos atpigo beveik 6 proc., kaip ir „Tokyo Electron“.

Tikėtina, kad JAV priemonės apsunkins Pekino pastangas toliau plėtoti savo puslaidininkių pramonę ir kurti pažangias karines sistemas.

Priemonės paskelbtos likus kelioms dienoms iki svarbaus Komunistų partijos kongreso Kinijoje, kuriame prezidentas Xi Jinpingas greičiausiai užsitikrins istorinę trečiąją kadenciją.

Naujosios taisyklės taip pat paskelbtos praėjus kelioms dienoms po to, kai Pentagonas įtraukė dar 13 Kinijos įmonių, be kita ko, dronų gamintoją DJI ir stebėsenos įmonę „Zhejiang Dahua Technology“, į juodąjį Kinijos karinių įmonių sąrašą.

„Galiojant naujajai priemonei, Kinijai bus sunku gaminti ir plėtoti puslaidininkius, nes didžiojoje dalyje puslaidininkių įrangos sektoriaus dominuoja JAV ir jų sąjungininkės“, – pažymėjo Chae Minsookas iš „Korea Investment & Securities“.

„Neįmanoma išlaikyti lustų pramonės be pažangios įrangos“, – pridūrė analitikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius