TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

K.L.Aleknienė. Europos ir Ukrainos verslų bendradarbiavimas yra kritiškai svarbus Ukrainos atkūrimui

Ukrainos atkūrimo procese svarbus vaidmuo atitenka santykiui tarp Ukrainos ir Europos verslo subjektų. Verslų bendradarbiavimas kuria ne tik ekonominę naudą, bet ir prisideda kelyje link ilgalaikio stabilumo ir gerovės užtikrinimo mūsų regione. Visgi išlieka didelis ir dalinai nepatenkintas platformų bei kanalų, leidžiančių užsimegzti šiems ryšiams, poreikis.
Kristina Laima Aleknienė
Kristina Laima Aleknienė / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Ukraina Verslas

Šiuo tikslu organizuojami renginiai yra vertinga terpė informuoti bei kurti šalių tarpusavio dialogą, skatinti dalintis patirtimi. Vienas iš jų – gegužės 8 d. Vilniuje Švedijos prekybos rūmų Lietuvoje kartu su verslo teisės advokatų kontora „TGS Baltic“ organizuojama Europos bankininkystės ir finansų konferencija, kurioje bus diskutuojama apie verslo ir finansų sektorių vaidmenį atkuriant Ukrainos ekonomiką bei ieškoma būdų, kaip tam efektyviai pasirengti.

Verslų informavimas apie finansinių institucijų skiriamus išteklius Ukrainos atstatymui tokiose platformose taip pat yra viena esminių dedamųjų. Nors informacija gali būti prieinama oficialiuose Europos Komisijos ir kitų institucijų kanaluose, svarbu papildomomis pastangomis informuoti verslus.

Būtina įtraukti tiek Ukrainos, tiek Europos verslo donorus

Europos verslai, dalindamiesi vertinga patirtimi bei turimais ištekliais gali reikšmingai prisidėti prie Ukrainos atkūrimo proceso. Jų įsitraukimas ne tik stiprina ryšius tarp Ukrainos ir Europos Sąjungos, bet ir skatina ir ekonominę integraciją, prisideda prie skaidrumo, atskaitomybės užtikrinimo bei atkūrimo proceso efektyvumo.

Sklando klaidinga nuomonė, jog Ukraina nori, kad į rekonstrukciją būtų įtrauktas tik Ukrainos verslas. Čia svarbu akcentuoti, jog Ukraina palankiai vertina tiek vidaus, tiek tarptautinių įmonių indėlį į jos atstatymo pastangas.

Pagrindinis tikslas – panaudoti visų suinteresuotųjų šalių patirtį ir išteklius, kad šalis būtų atkurta veiksmingai. Nors Ukrainos verslo prioritetai suprantami vietos ekonominės plėtros kontekste, labai svarbu pripažinti tarptautinių partnerysčių vertę, siekiant kokybiškų rekonstrukcijos rezultatų.

Kaip palengvinti verslo įsitraukimą į Ukrainos atstatymą?

Lietuvos įmonių ir atitinkamų Ukrainos valdžios institucijų bei suinteresuotųjų šalių bendravimo ir bendradarbiavimo kanalai turėtų būti vienas pirmųjų sprendimų, lydinčių link sklandesnio įsitraukimo.

Finansinės paskatos – dotacijos, subsidijos ar mokesčių lengvatos – gali paskatinti Lietuvos verslą įsitraukti į rekonstrukcijos iniciatyvas. Be to, gebėjimų stiprinimo programų, techninės pagalbos ir įėjimo į rinką palaikymas gali padėti Lietuvos įmonėms susidoroti su sudėtingomis veiklos Ukrainos rinkoje sąlygomis ir efektyviai prisidėti prie rekonstrukcijos darbų.

Galiausiai, norint sukurti palankią aplinką verslui dalyvauti Ukrainos atkūrime, turi būti užtikrintas atitinkamas vyriausybių, įmonių ir pilietinės visuomenės koordinavimas. Tai padėtų spręsti kylančius iššūkius ir maksimaliai padidintų bendradarbiavimo bei abipusės naudos galimybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius