Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 26 /2018 03 27

VMI patarė su deklaracijomis nejuokauti – skolos sugrįš su delspinigiais

Per dvi savaites jau 630 tūkstančių gyventojų suskubo deklaruoti pajamas, kas šeštas iš jų pasinaudojo ir teise skirti dalį mokesčių paramai. VMI pastebi, kad dažniausiai gyventojai klysta apskaičiuodami neapmokestinamųjų pajamų dydį, pameta pajamas iš individualios veiklos ar pagal verslo liudijimą. Itin svarbu pateikti teisingas deklaracijas – kitu atveju nepriemokos gali sugrįžti ir po 5 metų su delspinigiais.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė
Stasė Aliukonytė-Šnirienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min studijoje svečiavosi VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė – ji konsultavo, kaip deklaruoti teisingai ir išvengti galimų sankcijų.

15min jau buvo skelbta apie kilusius pajamų deklaravimo nesklandumus – susirūpinusios mamos pastebėjo, kad preliminariose deklaracijose joms ne visuomet pritaikytas teisingas metinis papildomas neapmokestinamas pajamų dydis (MPNPD), todėl deklaravusios vieno mygtuko paspaudimu jos netgi virstų skolininkėmis, kai priklausytų išmokos.

Kyla ir gyventojų pasipiktinimas dėl to, kad metų pabaigoje jie sužino esantys skolininkai, o tuomet jiems belieka 10 dienų skolai padengti, arba ją VMI pati nurašo nuo banko sąskaitų.

VMI atstovė paaiškino, kad gegužės antroji yra paskutinė termino diena, kuomet privalu ir deklaruoti pajamas, ir sumokėti susidariusias mokesčių nepriemokas. Kitu atveju VMI pradės skaičiuoti delspinigius, ir, nepavykus skolos atgauti gražiuoju, gali imtis priverstinių priemonių – pinigus nurašyti nuo banko sąskaitos. O skolos valstybei skaičiuojamos už penkerius pastaruosius metus.

15min studijoje VMI atstovė papasakojo apie dažniausiai kylančias problemas deklaruojant pajamas ir kaip jų išvengti, kad neliktų skolų valstybei.

VIDEO: VMI pataria nerizikuoti su deklaracijomis – skolos pasivyti gali ir po 5 metų

Dirbantiesiems tik samdomą darbą svarbiausia atkreipti dėmesį, ar buvo pritaikytas tinkamas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD). Jei atlyginimas metų eigoje paauga, gaunami atostoginiai, ar įsidarbinama kitur ir gaunama papildomų pajamų – gali būti, kad darbdavys pritaikė per didelį NPD ir dalį GPM gali tekti grąžinti.

Gavę turto pardavimo pajamų taip pat turi įsitikinti, ar nereikia susimokėti valstybei: ar nekilnojamasis turtas buvo išlaikytas 10 metų, o automobilis – 3 metus. Jei ne, nuo gauto pelno teks mokėti 15 proc. GPM.

Tėvai turi įvertinti, kurio pajamos didesnės ir kiek metinio papildomo NPD kiekvienam įsirašyti į deklaraciją. Už vieną vaiką 2017 m. taikomas 2400 eurų dydis – šią sumą tėvai gali dalinti per pusę, ar kitokiomis proporcijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius