Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karavanas eina toliau: „Reddit“ įkvėpti investuotojai pasuko į sidabro rinką, jo kainos pirmadienį šoko beveik 10 proc.

Po didelį šurmulį akcijų rinkoje ir pasaulio žiniasklaidoje sukėlusios „GameStop“ istorijos, nemažai smulkiųjų investuotojų akių pakrypo į „Reddit“. Penktadienį pasirodė pranešimų, kad didžiausio pasaulyje internetinio forumo bendruomenės įkvėpti investuotojai nusitaikė į sidabrą ir pirmadienį, atsidarius biržoms, gerokai kilstelėjo jo kainas. Tai greičiausiai dar ne pabaiga – tikrasis pokytis matysis vidurdienį, kai atsidarys Niujorko birža, teigia ekspertai.
Socialinis tinklas „Reddit“
Socialinis tinklas „Reddit“ / 123RF.com nuotr.

Bullionvault.com duomenimis, po vidurnakčio sidabro kaina dar buvo 26,98 JAV dolerio už unciją, o praėjus vienuolikai valandų ji jau buvo šoktelėjusi iki 29,52 JAV dolerio. Tai – 9,4 proc. kilimas. 14 valandą Lietuvos laiku ji smuktelėjo iki 29,27 JAV dolerio.

Industrijos ekspertai neabejoja, kad tai – naujos smulkiųjų investuotojų iš socialinio tinklo „Reddit“ iniciatyvos pasekmė.

Praėjusią savaitę daug šurmulio sukėlusi „GameStop“ akcijų istorija, žiniasklaidoje nušviesta kaip smulkiųjų kova prieš Volstritą, įkvėpė socialinio tinklo „Reddit“ ir jo subforumo r/wallstreetbets sekėjams ir strategijos kopijuotojams naujos energijos.

Šioje erdvėje skelbiamos iniciatyvos praėjusią savaitę bent laikinai padėjo pakilti kai kurioms turto klasėms – amerikietiško kino teatrų tinklo AMC ir telekomunikacijų bendrovės „Nokia“ akcijoms, 2017 m. kriptokarštinės metu sukurtos ironiškos kriptovaliutos dogecoin, skirtos pasišaipyti iš kriptoinvestuotojų, vertei ir kitoms.

Penktadienį naujai sukurtame subforume r/wallstreetsilver buvo paskelbtas raginimas vartotojams investuoti į sidabrą, kadangi, iniciatorių nuomone, šia rinka didieji investuotojai taip pat gausiai manipuliuoja. Argumentuota, kad sidabro kainų kilimas gali apkarpyti didžiųjų finansinių kompanijų pelnus.

Tiesa, praėjusios savaitės „GameStop“ istorijos herojai, daugiau nei 8 mln. narių turinčio r/wallstreetbets komentatoriai, gana vieningai sutarė, kad toks sprendimas yra naudingas tik didiesiems investuotojams. Subforume pasirodė žinutės raginančios nešokti į sidabro kainų traukinį.

Kad ir kaip būtų, jis pajudėjo. Masiškai suplūdę investuotojai ne tik pakėlė pačios žaliavos kainas, bet ir gerokai paaugino ją išgaunančių įmonių akcijas, skelbia BBC. Pavyzdžiui, mažų sidabrą išgaunančių kalnakasybos įmonių Australijoje akcijos pakilo dešimtimis procentų – „Argent Minerals“ akcijos šoko 60 proc., „Investigator Resources“ – 47 proc.

Prie iniciatyvos jungiasi ir lietuviai

Auksu ir sidabru prekiaujančio „Nacionalinio aukso banko“ marketingo vadovė 15min Jurgita Lunskutė, patvirtino, kad tokį paklausos šuolį iš tiesų lėmė smulkieji investuotojai. Ji teigė, kad tikrąją jų įtaką greičiausiai pamatysime atsidarius Niujorko biržai, taigi apie 15-16 val. Lietuvos laiku.

2010 m. išleista sidabrinė 50 litų moneta
2010 m. išleista sidabrinė 50 litų moneta

„Tiek savaitgalį gavome nemažai užsakymų, tiek dabar žmonės skambina ir perka. Manyčiau, kad socialinių tinklų iniciatyva tikrai padarė savo. Ryte skambino tiek nauji, tiek seni klientai – klausiau jų, ar susidomėjo šia iniciatyva? Jie patvirtino, kad nori jungtis prie smulkiųjų investuotojų. Kol kas sunku pasakyti, ar tai bus didelis pokytis. Realų poveikį pamatysime kitos savaitės antroje pusėje, bet kad socialiniai tinklai poveikį daro, tikrai galiu patvirtinti. Tačiau lietuviai į sidabrą investavo ir iki šiol, žiūrint į trijų-keturių metų periodą, sidabro pirkimo apimtys tik didėja", – teigė pašnekovė.

Pasak J. Lunskutės, sidabro ir aukso kilimas buvo prognozuojamas dar prieš pandemiją. Šių dviejų metalų kainos iki didžiausių per pastaruosius septynerius metus buvo pakilusios rugpjūčio mėnesį, tačiau nuo to laiko nusileido. Kiek tvarus bus šis sidabro kainos šuolis, pasakyti kol kas sunku.

„Vasaros pakilimui įtaką padarė natūralūs procesai. Vėliau kaina kiek nusileido, tačiau negalima sakyti, kad ji grįžo ten, kur buvo – jeigu žiūrėtume metų periodą, ji yra pakilusi. Kas liečia dabartinę situaciją, viską lems antra savaitės pusė. Jei kainos pakilimas bus toks, koks buvo pirmadienio pirmoje dienos pusėje, sakyčiau ji tikrai turi potencialo išsilaikyti. Bet jeigu kilimas bus ženklesnis, ar tokia kaina tvari, pamatysime su laiku“, – sakė „Nacionalinio aukso banko“ atstovė.

„Vyresnysis brolis“ auksas stovi vietoje

Tiek aukso ir sidabro kainos iki šiol judėdavo daugiau mažiau tomis pačiomis trajektorijomis, tik auksas, būdamas gerokai retesnis elementas, kainuoja keliolika kartų daugiau.

Dėl „Reddit“ inicijuoto smulkiųjų investuotojų antplūdžio, pirmadienį sparčiai kilo tik sidabras, o aukso kaina liko praėjusios savaitės lygmenyje. Ji, goldprice.org duomenimis, pirmadienio ryte trumpai šoktelėjusi iki 1869 JAV dolerių už unciją, vėliau nusileido ir skirtingai nei sidabras, nepasiekė rugpjūčio rodiklių.

123RF.com nuotr./Auksas
123RF.com nuotr./Auksas

„Synergy finance“ investicijų valdymo skyriaus vadovas, investicijų į tauriuosius metalus specialistas Artūras Milevskis sidabrą apibūdino kaip daug labiau svyruojantį bei į ekonomikos ciklus reaguojantį metalą.

„Nors auksas irgi naudojamas pramonėje, bet tai nedidelė jo dalis, apie 10 proc. metinės išgavimo paklausos. Sidabro yra gerokai daugiau, jis kur kas dažniau naudojamas pramonėje, bet matuojant pagal kapitalizaciją, jis yra mažesnė turto klasė. Tiems, kam reikia daugiau adrenalino, tie renkasi investuoti į sidabrą. Bet tiek aš, tiek atstovaujamos finansų valdymo įmonės į sidabrą neinvestuojame. Jeigu klientai ieško riziką mažinančios turto klasės, siūlome žiūrėti į auksą“, – 15min sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius