Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachą S.Šalabajevą dar kartą bandė „ištraukti“ iš Lietuvos – jis kaltinamas milijonų užvaldymu

Kazachstano BTA bankas dar kartą pabandė išgauti Lietuvoje prieglobstį gavusį Kazachstano opozicionieriaus svainį Syrymą Šalabajevą, tačiau Lietuvos teismo neįtikino argumentai apie „grėsmę viešajai tvarkai ir visuomenei“. Banko skundai ir argumentai dėl ekstradicijos atmesti neskundžiamai. Buvusio bankininko advokatas tikina, kad S.Šalabajevas Lietuvoje sekamas, o byla – politinė.
Žašnekovas Surymas Šalabajevas
Syrymas Šalabajevas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

BTA bankas 2017 m. rugsėjį kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydamas panaikinti Migracijos departamento sprendimus dėl S.Šalabajevui suteikto prieglobsčio.

BTA bankas prašė ir daugiau – įpareigoti policiją organizuoti S.Šalabajevo keliamos grėsmės viešajai tvarkai ir visuomenei patikrinimą.

Bankas savo prašymą grindė tuo, kad S.Šalabajevas galbūt nuslėpė reikšmingą informaciją, jog 2012 m. vasario 15 d. buvo nuteistas 1,5 metų laisvės atėmimo bausme ir pasislėpė nuo jos vykdymo Jungtinėje Karalystėje.

Pats S.Šalabajevas anksčiau aiškino esąs persekiojamas vien todėl, kad yra Kazachstano opozicijos atstovo Muchtaro Ablyjazovo giminaitis. 15min jau aiškino priežastis, kodėl šią bylą vertėtų laikyti politine – Kazachstano valdžia, tikėtina, persekioja politinius oponentus.

Galiausiai Vilniaus vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiama nutartimi banko skundą atmetė – bankas šiuo atveju neturi teisės reikalauti panaikinti prieglobstį.

Lietuvos apeliacinis teismas jau anksčiau buvo atsisakęs S.Šalabajevą išduoti ir Ukrainai, ir Kazachstanui.

Teigia apie šią bylą nežinoję

S.Šalabajevo advokatas Laimonas Judickas 15min tikino, kad apie šį teismo procesą sužinojo tik jam pasibaigus.

„Mes net nebuvome informuoti apie šį procesą. Nedalyvavome procese, todėl sunku šnekėti. Tačiau teismas pasisakė, kad bankas net neturi subjektinės teisės skųsti. Taip, kaip jūs, žurnalistas, imtumėte ir skųstumėte, tarkime, mano su žmona santuokos sudarymo sutartį, todėl, kad santuoka blogai sudaryta“, – palygino L.Judickas.

Jis paaiškino, kad byla nebuvo nagrinėta, kadangi šis klausimas jau buvo išspręstas iš esmės.

Pasak L.Judicko, S.Šalabajevo atžvilgiu panaikintos kardomosios priemonės, todėl jis laisvas keliauti Šengeno zonoje. Naujuosius metus sutiko pas seserį, gyvenančią Rygoje.

Nuotr. iš interpol.int./Syrymas Šalabajevas
Nuotr. iš interpol.int./Syrymas Šalabajevas

„Jis važinėja po visą Europą, turi pažymėjimą ir leidimą nuolat gyventi. Migracija jam išdavusi kelionės dokumentą, kurio pagrindu gali keliauti, kadangi paso savo šalyje negali pasiimti“, – sako L.Judickas.

BTA banko buvusio tarybos pirmininko Muchtaro Ablyjazovo svainis S.Šalabajevas „Aro“ pareigūnų buvo sulaikytas 2015 m. vasarą, jis buvo ieškomas „Interpolo“ – vėliau paieška nutraukta.

Londone priteisė 460 milijonų dolerių

Vis tik Kazachstano BTA bankas laimėjo bylą Jungtinėje Karalystėje – ten 2016 m. spalio 6 d. priimta nutartis, kad S.Šalabajevas privalo sumokėti ieškovui BTA bankui 294 milijonų JAV dolerių sumą ir susikaupusias 165,5 mln. dolerių palūkanas, kurios kiekvieną dieną auga beveik po 60 tūkst. JAV dolerių. O Lietuvoje šis teismo sprendimas yra pripažintas vykdytinu, atskleidžia bylos duomenys.

„S.Š. visiškai nevykdo minėto teismo sprendimo, nors tuo pačiu metu su šeima gyvena Lietuvoje prabangiame kotedže ir leidžia dideles sumas savo teisinei gynybai. Atsižvelgiant į tai, kad S.Š. nei Lietuvoje, nei užsienyje neturi jokių oficialių pajamų, kyla pagrįstų abejonių dėl lėšų, kuriomis jis disponuoja, teisėtumo ir galimų sąsajų su iš BTA banko pagrobtu turtu“, – Lietuvos teismui argumentavo BTA bankas.

BTA bankas LVAT skundėsi, kad dėl buvusiam kazachų bankininkui suteikto prieglobsčio Vilniaus apygardos teismas ir Lietuvos apeliacinis teismas atsisakė patenkinti ekstradicijos prašymus ir S.Šalabajevo neišdavė, dėl to bankas prarado galimybę apginti savo „pažeistus interesus bei gauti dėl nusikaltimo padarytos žalos atlyginimą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Pusę metų sekė

Advokatas patikino, kad S.Šalabajevas Lietuvoje nuolat sekamas, dėl to pradėti ikiteisminiai tyrimai.

„Turime tokios patirties. Toliau jo atžvilgiu vykdomas sekimas, t.y. bankas samdosi privačius seklius, mūsų Lietuvoje. Mes pradėję ikiteisminius tyrimus, nes po automobiliais randami įvairūs sekimo aparatai, pvz., Katedros aikštėje. Sekama ir jo dukra, ir sutuoktinė, ir jis pats. Dėl to mes kreipėmės, pradėti ikiteisminiai tyrimai, aišku, turbūt jie mums neturės jokios laimingos pabaigos, kadangi tą sunku įrodyti“, – sako L.Judickas.

Jis pasakoja, kad S.Šalabajevas kartą automobilyje pamiršo piniginę ir grįžęs jos pasiimti užklupo po automobiliu palindusius žmones, kurie kažką darę ir pabėgę.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Syrymas Šalabajevas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Syrymas Šalabajevas

„Pusę metų jį taip sekė, ir štai tada, kiek esu susipažinęs teismo nutartimi, jie čia grindžia savo skundus, kad jis už kažką gyvena ir valgo, tai reiškia – paslėpė pinigus, reiškia – juos pasisavino ir tokią informaciją nuslėpė. Bet čia kalbame apie pasekmes. Žmogus turi teisę gyventi. Jo sutuoktinė čia dirba, jie yra sudarę povedybinę sutartį, ji turi puikų versliuką, pradėjo mokyti lietuvių vaikus“, – dėsto advokatas.

L.Judickas patikina, kad politinėje byloje dalyvavo daug šalių ir „visos civilizuotos demokratinės Europos valstybės atsisakė išduoti“ Kazachstano prezidento Nursultano Nazarbajevo politinio oponento buvusio „BTA Bank“ valdybos pirmininko Muchtaro Ablyjazovo giminaičius ir bendražygius.

Leidimus gyventi ES įvairios valstybės yra suteikusios apie 15 asmenų, susijusių su BTA banko buvusio tarybos pirmininku M.Ablyjazovu. Pabėgėlio statusą Lietuva 2014 m. gruodį yra suteikusi ir S.Šalabajevo dėdei.

S.Šalabajevas įtariamas su savo svainiu, buvusiu „BTA Bank“ valdybos pirmininku M.Ablyjazovu ir kitais asmenimis iššvaistęs arba pasisavinęs kelių milijardų dolerių vertės turto Kazachstane, Ukrainoje, Rusijoje ir kitose šalyse.

M.Ablyjazovas dėl tų pačių kaltinimų buvo sulaikytas Prancūzijoje, bet ši valstybė atsisakė jį išduoti Rusijai, kurioje buvęs bankininkas kaltinamas korupcija. Pernai Kazachstano teismas už akių jį nuteisė kalėti 20 metų. M.Ablyjazovas apkaltintas iš banko BTA pasisavinęs kelis milijardus JAV dolerių.

„Beveik visi teismai be išimties pripažino, kad ši byla yra politinio pobūdžio. Dėl to S.Šalabajevui suteiktas prieglobstis Lietuvoje ir veikia įvairios konvencijos, kad jį turime saugoti, nes jis yra labai pažeidžiamas žmogus. Dabar matome, tas bankas, kuris dabar tiesiogiai kontroliuojamas N.Nazarbajevo, privatizuotas, antspaudas yra banke, ir tas bankas siunčia ką nori, kaip nori ir kiek nori. Tai, gerbiamieji, jei spaudą aš turiu ir atbuline data galiu antspauduoti, kad jūs milijardų milijardus pasisavinote“, – aiškina L.Judickas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius