Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija: D.Trumpo teiginiai apie fentanilio kilmę yra klaidingi

Kinija antradienį paprieštaravo JAV prezidento Donaldo Trumpo neseniai padarytiems pareiškimams, kuriuose Kinija kaltinama dėl mirčių, susijusių su preparatų su fentaniliu vartojimu.
Donaldas Trumpas Lenkijoje 2017 metais
Donaldas Trumpas Lenkijoje 2017 metais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trumpame pranešime Nacionalinei vaistų kontrolės komisijai, Kinija pakartojo dedanti dideles pastangas siekdama kontroliuoti sintetinio opioido platinimą ir JAV neturėtų jos įvardyti kaip pagrindinės fentanilio kilmės šalies.

Preparatai su fentaniliu dažnai pasiekia Jungtines Valstijas paštu arba per Meksikos sieną. Šis sintetinis opioidas gali būti stipresnis ir lemti daugiau mirčių už heroiną, todėl kiekvienais metais nuo jo miršta dešimtys tūkstančių amerikiečių.

JAV ir Kinijai įvedant vis naujų muitų viena kitos atžvilgiu, D. Trumas tviteryje pažadėjo nurodyti visoms pašto siuntų vežėjoms „TIKRINTI IR ATSISAKYTI PRIIMTI siuntas su fentaniliu iš Kinijos (ar iš bet kur kitur!“).“

„Prezidentas Xi žadėjo, kad tai liausis – tačiau to neįvyko“, – pridūrė D.Trumpas, turėdamas galvoje Kinijos prezidentą Xi Jinpingą.

„Tai, ką kalbėjo D.Trumpas, yra visiškai nepagrįsta ir netiesa“, – antradienį žurnalistams pareiškė vaistų komisijos direktoriaus pavaduotojas Liu Yuejinas.

Gegužės mėnesį Kinijoje įvyko didelių pokyčių, nes valstybė ėmėsi kontroliuoti visų preparatų su fentaniliu platinimą, įtraukusi juos į kontroliuojamų medžiagų klasę, taip siekdama pažaboti nelegalią prekybą tokiais vaistais. Pasak Liu Yuejino, nuo tada, kai buvo įgyvendintos naujosios priemonės, nenustatyta nė vieno mėginimo neteisėtai pervežti preparatų iš Kinijos į Jungtines Valstijas.

Vis dėlto praėjusią savaitę Virdžinijos valstijos teisėsaugos pareigūnai pareiškė, jog sieja Kiniją su pigaus fentanilio siuntos konfiskavimu, kurios užtektų pražudyti 14 milijonų žmonių. Vienas iš 39 su šia byla susijusių asmenų kaltinamas užsakęs fentanilio iš vieno pardavėjo Šanchajuje.

Liu Yuejinas apkaltino „kelis politikus“ Jungtinėse Valstijose mėginimais suklaidinti amerikiečių visuomenę ir sumenkinti Kinijos pastangas padėti Jungtinėms Valstijoms sukontroliuoti opioidų krizę. Jis pareiškė, kad institucijos bendradarbiauja siekdamos užkirsti kelią nusikalstamai veiklai šioje srityje ir pridūrė, kad bendradarbiavimas dėl fentanilio neturi jokios įtakos vykstančioms abiejų šalių deryboms dėl prekybos.

D.Trumpas skundėsi dėl tariamo Kinijos neveikimo fentanilio klausimu praėjusio mėnesio keturių įrašų tviteryje serijoje, skirtoje kaltinimams Kinijai dėl JAV intelektinės nuosavybės vagysčių bei nurodančioje amerikiečių bendrovėms „nedelsiant pradėti ieškoti alternatyvų Kinijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius