Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos akcijų biržų griūtis ilgam užšaldys žemas naftos kainas

Kinijos vertybinių popierių biržos griūtis reiškia naujas grėsmes naftą išgaunančioms valstybėms. Po „juodojo pirmadienio“ JAV akcijų rinkose bazinės naftos kainos JAV nukrito žemiau 40 dolerių už barelį – iki paties žemiausio lygio nuo finansų krizės 2008 m., rašoma leidinyje „Foreign Policy“.
Naftos gavybos platforma
Naftos gavybos platforma / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinija, kaip ir anksčiau, naudoja ypač daug naftos. Nepaisant akcijų griūties, Kinijos ekonomika vis dar yra antrą pagal dydį pasaulyje. Skirtumas tas, kad naftos ir kitų žaliavų naudojimas čia auga ne taip sparčiai, kaip anksčiau.

Esant tokiai situacijai pasaulio ekonomikoje, naftos kainų augimo viltis išnyksta.

Tuo pačiu metu OPEC ir kitos iš naftos dolerių gyvenančios šalys šios žaliavos išgauna tiek, lyg Kinijos ūkio apsukos būtų tokios pačios, kaip anksčiau.

Taigi, esant tokiai situacijai pasaulio ekonomikoje, naftos kainų augimo viltis išnyksta, o tai skausmingai pajaus visos naftą eksportuojančios šalys – nuo Maskvos iki Karakaso.

Kyla klausimas, ar matydamas pingantį juodąjį auksą Vladimiras Putinas yra pasiryžęs smogti 45 mln. pensininkų, apkarpydamas socialines išlaidas, arba kariniam pramoniniam kompleksui, kuris yra pagrindinis jo režimo rėmėjas?

Staiga nusekus naftos pinigų srautui, daug nuo šios žaliavos eksporto priklausomų šalių susidurs su rimtomis problemomis.

Staiga nusekus naftos pinigų srautui, daug nuo šios žaliavos eksporto priklausomų šalių susidurs su rimtomis problemomis.

Ilgus metus Rusija, Venesuela, Artimųjų Rytų ir Afrikos šalys nuolat didino naftos gavybą Kinijos apetitui augant ir "juodojo aukso" kainoms kylant į viršų.

Naftos doleriai pripildė šių valstybių iždus ir sustiprinę pasitikėjimą leido formuoti įvairias geopolitines strategijas.

Štai Rusijos posūkį į Aziją didžiąja dalimi lėmė didėjantis energijos resursų eksportas į Kiniją. Tačiau pastaruoju metu daugeliui dvišalių Maskvos ir Pekino energetikos sutarčių iškilo grėsmė dėl žemų naftos kainų.

„Ekonominio stebuklo“ Rusijoje, kuriuo V.Putinas gyrėsi vos pradėjęs savo valdymą, nebūtų buvę, jeigu naftos barelio kaina nebūtų užkopusi ant 100 dolerių ribos.

Vis dėlto, didžiausia problema yra ta, kad niekas tiksliai nežino, kas šiuo metu iš tiesų vyksta su Kinijos ekonomika.

Oficialūs Pekino duomenys rodo, kad šalies BVP augimo tempas siekia 7 proc., tačiau kiti rodikliai – pradedant išteklių, baigiant elektros energijos naudojimu, leidžia spėti, kad Kinijos ekonomikos augimo tempai lėtėja pavojingu greičiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius