-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rokas Žilinskas: referendumas prieš AE gali nužudyti projektą

Inicijuojami referendumai dėl naujos atominės elektrinės (AE) ir viešai skambanti kritika didina numatomų paskolų, kurias teks imti, palūkanas, o šios galiausiai gali nužudyti projektą. Taip trečiadienį Užsienio reikalų ministerijoje surengtoje diskusijoje pareiškė Seimo Atominės energetikos komisijos pirmininkas Rokas Žilinskas. Vykstančius debatus dėl branduolinės energetikos jis pavadino propagandiniu karu.
Rokas Žilinskas
Rokas Žilinskas / V. Ovadnevo nuotr.

„Norint sužlugdyti AE projektą, tereikia paskelbti referendumo idėją. Nesvarbu, įvyks jis ar ne, bus kosultacinis ar privalomas. Branduolinė energetika jautri visuomenės nuomonei, tai rodo Vokietijos pavyzdys. Tokios diskusijos didina projekto riziką ir paskolų palūkanas, o paskolų palūkanos šį projektą gali nužudyti“, – aiškino parlamentaras.

Jis teigė šiose iniciatyvose matantis daug politinės veidmainystės. Mat atsakomybę dėl Visagino AE norima užkrauti piliečiams, kurie, pasak politikų, nėra pakankamai informuoti apie projektą. R.Žilinskas priminė, kad Seimo patvirtintoje Nacionalinėje ene strategijoje ir kituose teisės aktuose juodu ant balto parašyta, jog Lietuva statys AE.

„Ar turime pakankamai priemonių atremti šį propagandinį karą – kitaip jo nevadinčiau. Kai projektas plėtojamas sąžiningai, pateikiama informacija, prieš mus imamasi nekonvencinių priemonių, o į jas bandome atsakyti konvencinėmis priemonėmis. Ar esame lygiaverčiai propagandinio karo dalyviai? Ne. Mums instrumentų nepakanka, tarptautinę bendruomenę esame išnaudoję nepakankamai“, – diskusijoje apie branduolinę saugą ir saugumą kalbėjo R.Žilinskas.

Jis apgailestavo, kad protestai prieš dvi greta Lietuvos – Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje – „neskaidriai ir nesaugiai“ statomas jėgaines peraugo į protestus prieš atominę energetiką regione apskritai.

Lietuvos žaliosios politikos institutas, Lietuvos žaliųjų sąjūdis ir susivienijimas žali.lt pradėjo rinkti parašus, kad būtų rengiamas patariamasis referendumas. Jame gyventojams būtų siūloma pritarti, kad dėl atominės elektrinės statybų Lietuvos teritorijoje valią turėtų pareikšti visa tauta, rengiant dar vieną referendumą. Tam iniciatoriai turi per tris mėnesius – iki birželio 27 dienos – surinkti bent 300 tūkst. parašų.

Jėgainės statybų oponentai tvirtina, kad Visagino AE neužtikrins energetinio saugumo, neaiškios ekonominės detalės, o projektas užkirs kelią alternatyviai energetikai vystyti.

Kovo pabaigoje Seimui buvo pateiktas dar vienas siūlymas paskelbti referendumą dėl AE statybos Lietuvoje. Šį referendumą inicijuoja grupė parlamentarų.

Naują AE tikimasi pastatyti iki 2020-2022 metų. Viso projekto vertė – mažiausiai 17 mlrd. litų. Lietuva tikisi gauti 34 įmonės akcijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius