Konservatoriai siūlo aiškintis, ar į KT dėl „Snoro“ kreipęsi parlamentarai nesulaužė priesaikos

Seimo valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija dėl „Snoro“ bankroto aplinkybių kuriamai komisijai siūlo aiškintis, ar į Konstitucinį Teismą (KT) dėl banko bankrotui skubiai priimtų įstatymų kreipęsi parlamentarai nesulaužė priesaikos.
„Snoras“ logotipas
„Snoras“ logotipas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras siūlo tarp komisijos tyrimo klausimų įrašyti, ar kreipimąsi į KT pasirašę Seimo nariai „nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų, o tuo pačiu ar nesulaužė Seimo nario priesaikos ir šiurkščiai nepažeidė Konstitucijos?“.

Į KT, prašydami atsakyti, ar nebuvo pažeista Konstitucija keičiant įstatymus dėl bankroto procedūrų pritaikant pataisas banko „Snoras“ atvejui, kreipėsi Seimo opozicijai priklausančių socialdemokratų, „tvarkiečių“ ir „darbiečių“ frakcijų atstovai.

Valdantieji, iš pradžių priešinęsi komisijos sudarymui, o penktadienį deklaravę jai paramą ir registravę savo pasiūlymus, kelia versiją, jog šiuo kreipimusi esą siekiama pasitarnauti stambiųjų kreditorių interesams.

TS-LKD lyderis premjeras Andrius Kubilius 40 Seimo narių kreipimąsi į KT su prašymu atsakyti, ar Seimo skubos tvarka priimti įstatymai nebuvo nebuvo specialiai pritaikyti „Snoro“ atvejui, pavadino šokiruojančiu.

Anot A.Kubiliaus, šiuo kreipimusi „siekiama teisiškai įtvirtinti “Snoro„ savininkų pradangintų lėšų perkėlimą ant visos visuomenės pečių“ ir „tapo akivaizdu, kad net ir Seimo narius mėginama tiesiogiai įvelti į banko bankroto procedūrų vykdymą ar net jų keitimą“.

Premjero teigimu, kreipimasis į KT „akivaizdžiai liudija, kad siekiama bet kokiomis priemonėmis paveikti 4 milijardų vertės “Snoro„ bankroto procesą stambiųjų kreditorių bei įtariamųjų Antonovo ir Baranausko naudai“.

Praėjusią savaitę Seimo pirmininkė ir premjeras A.Kubilius tvirtino, kad politikų įsikišimas į bankrutuojančio banko „Snoras“ veiklos tyrimą gali pakenkti Lietuvai. Anot jų, Seimo komisijos sudarymas būtų daugiau politinė akcija, jai dirbant būtų daug politikavimo, kuris pavojingas bankų sistemai.

Seimas pirmadienį renkasi į neeilinę sesiją ir vėl svarstys, ar priimti opozicijos inicijuojamą nutarimo projektą, siūlantį parlamentarams tirti „Snoro“ bankroto aplinkybes.

Bankroto byla „Snoro“ bankui iškelta pernai gruodžio 7-ąją. Vyriausybė „Snorą“ nacionalizavo lapkričio 16-ąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius